İSMAİL KAHRAMAN TBMM BAŞKANI SEÇİLDİ 
 
Haber : Ömer Altıntaş / Melek Çakır  www.trabzonhaber24.com İsmail Kahraman, 1 Kasım seçimlerine AK Parti İstanbul 1. Bölge 1. Sıra adayı olarak girmişti. Rizeli olan İsmail Kahraman'ı ilk tebrik eden Milletvekili Trabzon Milletvekili Av. Ayşe Sula Köseoğlu oldu.
 
ERDOĞAN'IN YERİNDEN ADAY OLMUŞTU 
İstanbul 1. Bölge 1. Sıra adaylığı AK Parti için sembolik bir öneme de sahip. Zira Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan önceki seçimlere her zaman bu sıradan aday gösterildi ve seçildi.
 
7 Haziraz seçimlerinde bu sıradan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce aday gösterilmiş ve seçilmişti. Güllüce 1 Kasım'da tekrar aday gösterilmemiş, bu sıra İsmail Kahraman'a verilmişti.
 
TBMM Başkanlığı için AK Parti'li Kahraman, CHP'li Bilgehan, MHP'li Halaçoğlu ve HDP'li Fırat yarışıyor. Nusaybin tartışması yaşandı. İlk iki tur oylamada beklendiği gibi herhangi bir parti 367'yi bulamadığından başkan seçilemedi. Üçüncü tur oylamaya geçildi. Bu turda seçilebilmek için üye tam sayısının salt çoğunluğu (276)  yeterli olacak.
 
 
MHP 2. TURDA 2 OY KAYBETTİ
 
MECLİS başkanlığı için ikinci tur sonuçları belli oldu. Oylamaya 523 üye katıldı. AK Parti'li İsmail Kahraman 318, CHP'li Gülsün Bilgehan 126, MHP'li Yusuf Halaçoğlu 39, HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat 40 oy aldı. Boş ve geçersiz oy kullanılmadı. İkinci turda da yeterli çoğunluk sağlanamadığı için oylamada üçüncü tura geçildi. 2. turda AK Parti 2 oy fazla aldı. MHP ise 2 oy kaybetti. CHP'deki fire sayısı 7'ye HDP'deki fire sayısı 19'a yükseldi.
 
İLK TURDA TEK SÜRPRİZ MHP'DE
 
Meclis başkanlığı için ilk tur sonuçları belli oldu. AK Parti'li İsmail Kahraman 316, CHP'li Gülsün Bilgehan 127, MHP'li Yusuf Halaçoğlu 41, HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat 41 oy aldı. Boş ve geçersiz oy kullanılmadı. TBMM'de Meclis Başkanı seçiminin 1. turunda hiçbir aday seçilebilmek için gerekli olan üçte iki (367) çoğunluğa ulaşamadı. İlk tur oylamasında AK Parti 1, CHP 6, HDP ise 18 fire verdi. İlk tur oylamada MHP sürprizi yaşandı. 40 milletvekili olan MHP'nin adayı Yusuf Halaçoğlu'na 41 oy çıktı. Oylamada ikinci tura geçildi.
 
 
 
MECLİS OTURUMUNDA 'NUSAYBİN' TARTIŞMASI
 
TBMM Genel Kurulu, 27'nci Meclis Başkanı seçimi için TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal başkanlığında toplandı. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Meclis oturumunda Mardin, Cizre ve Yüksekova'da uygulanan sokağa çıkma yasağıyla ilgili görüşlerini ifade ederek partisinin Mardin milletvekillerinin açlık grevinde olduğunu belirtti. Bölgedeki uygulamaların darbe uygulaması olduğunu savunan Baluken, Nusaybin'deki sokağa çıkma yasağını protesto etmek için açlık grevine başlayan HDP'li milletvekillerinin oylamaya katılamadığını hatırlattı. 
 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Baykal'ın cevabını alkışladı
video için tıklayın
 
DAVUTOĞLU VE AK PARTİ SIRALARINDAN BAYKAL'A ALKIŞ
 
Oylama öncesi söz alarak başta Nusaybin olmak üzere bölgede uygulanan sokağa çıkma yasağının Meclis gündemine alınmasını isteyen Baluken, grevde olan HDP'li vekillerin de seçim hakkını kullanabilmesi için Baykal'dan sürecin ötelenmesini talep etti. Aki halde usul tartışması açacaklarını belirten Baluken'in talebini Baykal, sürecin iç tüzüğe uygun olarak başladığını söyleyerek reddetti. Baluken'in dile getirdiği konuların önemli olduğunu belirten Baykal, önümüzdeki günlerde konunun ele alınabileceğini ifade etti. Baykal'ın bu sözleri ise Başbakan Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere AK Parti sıralarında oturan milletvekilleri tarafından alkışlandı. Bu sırada HDP'li milletvekilleri Meclis Genel Kurulu'nda Doğu ve Güneydoğu'da çekilen bazı fotoğrafları havaya kaldırarak gösterdi. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise Baluken'in bir parlamenter olarak konuştuğunu belirterek, kamu güvenliğini sağlayan güvenlik güçlerine yönelik böyle bir ifade kullanamayacağını savundu. Yaşanan tartışmaların ardından yemin etmeyen milletvekilleri kürsüye çağrılarak yemin etmeleri istendi. Daha sonra tezkereler okundu.
 
İLK TUR OYLARI KULANILIRKEN TEBRİKLERİ KABUL ETTİ
 
AK Parti İstanbul Milletvekili ve Meclis Başkanı Adayı İsmail Kahraman, TBMM eski Başkanı İsmet Yılmaz ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile AK Parti sıralarının en önünde otururken, tebrikleri kabul etti. Oylamanın birinci turunun başladığı dakikalarda oy kullanan AK Partili ve diğer siyasi parti milletvekillerinden bazıları Kahraman'ı tebrik ederken, Davutoğlu ve Yılmaz ile de tokalaştı. 
Kahraman, oy kullanımı başlamadan önce arka sıralarda olan koltuğuna oturacakken, partili milletvekilleri grubun en ön sırasına oturması gerektiğini hatırlatarak kendisini buraya yönlendirdi. 
 
KILIÇDAROĞLU, DAVUTOĞLU'NA YOL VERDİ
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, oy kullanmak üzere kabinlere doğru yürüdüğü sırada arkasından gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu ile tokalaşarak bir süre sohbet etti. Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu bir birlerine sıra vermek için bir süre çaba gösterdi, ancak Kılıçdaroğlu, Davutoğlu'na sırasını vererek daha önce oy kabinine gitmesi kosunda ikna etti.
 
DAVUTOĞLU, BAYKAL İLE TOKALAŞTI
 
Başbakan Davutoğlu, oy kabininden çıktıktan sonra TBMM Geçici Başkanı Deniz Bakal ile tokalaşarak kısa süreli sohbet etti. 
 
KAHRAMAN, BAYKAL İLE TOKALAŞTI
 
Oyunu kullanan AK Parti adayı Kahraman, Baykal'ın yanına yürüyerek kendisiyle tokalaştı ve bir süre sohbet ettiler.  

 
ADAYLARIN PUSULADAKİ YERLERİ
 
Seçildikleri illere göre pusuladaki yerini alan adayların sıralaması şöyle:
CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan
AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman
MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu
HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat
 
 
HDP'Lİ LEYLA ZANA YEMİNİNİ TEKRARLAMADI!
 
TBMM Başkanlık seçimi öncesi yeminini etmeyen milletvekilleri için yemin töreni düzenlendi.
 
HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, geçersiz sayılan milletvekili yeminini tekrarlamadı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da rahatsızlığından dolayı yemin etmedi. 
 
TBMM Başkanlık seçimi öncesi yeminini etmeyen milletvekilleri için yemin töreni düzenlendi. HDP milletvekili Leyla Zana yemin metnindeki "Büyük Türk milleti" sözleri yerine de "Büyük Türkiye milleti" ifadesini kullanmış Zana'nın yemini kabul edilmemişti. Leyla Zana, yeminini tekrarlaması için kürsüye tekrar çağrıldı. Ancak Zana yeminini tekrarlamadı. 

 KAHRAMAN: AK PARTİ İSMİ BANA AİTTİR
TANINMIŞ Rizeliler'in hayat hikayelerinden kesitlere yer verilen ‘Rize’nin Yüzü’ adlı kitapta, AK Parti’nin TBMM Başkan adayı gösterdiği İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman’ın geniş ve ilginç hayat hikayesinden bölümler de yer aldı. Kitapta yer alan anılarda, partiye isim verilmesi çalışmaları sırasında ‘YAP – Yeniden Atılım Partisi’ ismi önerisine AK Parti ismi ile karşı çıktığını belirten İsmail Kahraman, "Neticede AK Parti ismi bana aittir" dedi. Araştırmacı Yazar Fatih Sultan Kar’ın önceki yıl kaleme aldığı ve aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz gibi 100 Rizeli'nin kısa yaşam öykülerinin anlatıldığı ‘Rize’nin Yüzü’ adlı kitapta İsmail Kahraman’ın anıları da yer aldı.

Kitapta, İsmail Kahraman’ın AK Parti’nin kuruluş dönemine ilişkin ayrıntılarda yer aldı.

Partinin adının AK Parti olmasını kendisinin önerdiğini anlatan İsmail Kahraman’ın kitapta şu ifadeleri yer aldı:
"Tayyip Bey’e, ‘Adalet ve Kalkınma güzel bir isim. Bir kuş iki kanatla uçar. Bunu koyalım’ dedim. Aklında bir başka isim vardı, teklif edilmişti: ‘YAP, Yeniden Atılım Partisi’. ‘YAP diye aksiyon var, ’Yeniden atılım’ çıkışı var’ demişti. ‘Bakın, ak, beyazlık, aklık var’ diye yanıt vermiştim. Neticede AK Parti ismi bana aittir."

İSMAİL KAHRAMAN KİMDİR?

İsmail Kahraman (1940, Rize, Türkiye), Türk Avukat, siyasetçi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Talebe Cemiyeti Başkanlığı, Milli Türk Talebe Birliği Genel Başkanlığı, Birlik Vakfı, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Kuruculuğu ve Mütevelli Heyeti Başkanlıkları, Özel Sektörde İdare Meclisi Başkanlıkları, Çalışma Bakanlığı Müşavirliği görevlerinde bulundu. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Üyesi ve Mütevelli Heyeti Başkanlığı yapmaktadır.Evli ve dört çocuk babasıdır.

Refah Partisi'nden XX. ve Fazilet Partisi'nden XXI. Dönem İstanbul Milletvekilli seçildi. 54. Türkiye Hükûmeti'nde Kültür Bakanlığı olarak görev aldı. Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden İstanbul 1. Bölge 1. sıra milletvekili adayı olarak XXVI. Dönem İstanbul Milletvekilliği oldu. 18 Kasım 2015 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Meclis Başkan adayı olarak açıklanmıştır.

- Kahraman, Türkiye’de merkez sağ, milliyetçi, muhafazakâr siyasetin insan kaynağı sayılan Milli Türk Talebe Birliği’nin (MTTB) 11 Mart 1967 ile 19 Ağustos 1969 arasındaki 49’uncu döneminde başkanlık yapmıştı. Kahraman, bu dönemde milliyetçilik, mukaddesatçılık, muhafazakarlık ve İslamcılık akımlarını öne çıkardığı MTTB’yi ‘eylemci’ bir çizgiye getirdi.

- Kahraman, o yıllarda “Türk gençleri, Batı’nın asi, baş belası olarak tavsif ettiği uzun saçlı erkekler, çıplak kızların taklitçiliğine özendirilerek uçuruma itilmektedir. Tüm kötülüklerin anası komünizm ve onun şakşakçısı solculuktur” görüşünü savunuyordu. MTTB, o dönemde komünizmle mücadelenin etkili örgütlerinden biriydi.



AYASOFYA’DA NAMAZ

- MTTB’nin kayıtlarına göre Kahraman, 1 Nisan 1967’de Çağdaş Sovyetler Birliği resim heykel grafik sergisindeki Lenin büstünü kaldırmak için de büyük mücadele vermişti. Serginin önüne Rusça ‘Defol’ yazan bir siyah çelenk de bıraktıran Kahraman, sergiyi kapattırmakta başarılı olamamıştı.

- 1967’de Papa 4. Paul, Ayasofya’yı ziyareti sırasında diz çöküp dua etmişti. Turistler de Papa’ya eşlik edince, Kahraman öncülüğündeki MTTB bunu ‘Ayasofya’da ayin’ olarak yorumladı. Kahraman, bunun ‘Yaralayıcı’ olduğunu söylerken “Madem Papa dua ediyor, öyle ise ibadete açık” diyerek MTTB üyeleriyle birlikte Ayasofya’da toplu namaz kıldı.



DIŞARIDA KALDI

- Refah Partisi’nin ardından kurulan Fazilet Partisi’nde ‘gelenekçi’ ve ‘yenilikçi’ bölünmesi yaşanırken Kahraman, yaş olarak ‘büyük abiler’ arasında anılsa da tercihini Necmettin Erbakan’dan değil, Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül gibi genç isimlerle birlikte ‘yenilikçi’ kanattan yana yaptı. Tayyip Erdoğan’ın ‘Yeniden Atılım Partisi’ adını vermek istediği partiye ‘Adalet ve Kalkınma Partisi’ adını da Kahraman’ın bulduğu, hatta partinin ilk toplantıları için evini açtığı rivayet edilir. Ancak ilginç bir şekilde Kahraman parti kurucuları arasında yer almadı. ‘Mason’ olarak gördüğü bir isim için ‘Ya o ya ben’ resti çektiği, o isim kalınca kendisinin ayrıldığı iddiası hâlâ yalanlanmadı.

Milli görüş ağırlığı

- 1 Kasım 2015 seçimleri, Kahraman için ‘dönüşü muhteşem oldu’ denilebilecek bir durum yarattı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçimlere girdiği İstanbul 1’inci bölgeden 1’inci sıra adayı oldu. Seçimden bir gün sonra Meclis Başkanı olacağı el altından sızdırıldı. Bugünden itibaren 1 numaralı koltukta Erdoğan, 2 numaralı koltukta Erdoğan’ın Milli Görüş hareketinden ağabeyi Kahraman oturmuş olacak. Rivayet odur ki yarın netleşmesi beklenen 64. AK Parti hükümetinde de ‘milli görüş’ ağırlığı olacak.