MHP ORTAHİSAR BELEDİYE MECLİS BAŞKANI DAVUT ÇAKIROĞLU ;HAMAMİZADE BAŞIMIZA YIKILMADNA BİZ YIKALIM 

Haber : Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com 

HAMAMİZADE HER AN ÇÖKEBİLİR ...
Trabzon’un en önemli kültür merkezi olan Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi ile ilgili dikkat çeken bir ayrıntı ortaya çıktı. Binanın zeminin su almasından dolayı, kirişlerde çatlaklar ortaya çıkarken alt katında yer alan 2 katlı otoparkın da tehlike oluşturduğu gerekçesiyle kapatılmıştı.  Bu kapatılan otoparkın yeniden faaliyete geçmesi ile yapılacak projenin Haziran ayında ihaleye çıkacağı kaydedilirken Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan rapor ise binayla ilgili bilinmeyenleri de ortaya koydu. Raporda kirişler arasına çekme kat yapıldığı ve bu katın binanın su almasında ve krişlerin çatlamasında önemli rol oynadığı kaydedildi. Rapora göre bu çekme katın yıkılması ve binayı yağmur sularından koruyacak bir çatının yapılması gerektiği kaydedildi.  

ÇAKIROĞLU ;ZEMİNE YAPILACAK ENJEKSİYON SIKINTI YARATABİLİR

MHP'nin Ortahisar Belediye Meclis Üyelerinin bugün yaptığı 1 yıllık değerlendirme toplantısında açıklanan raporda binanın büyük bir tehlike arz ettiği ifade edildi. Ortahisar Belediye Meclisi MHP Grup Başkanı Davut Çakıroğlu, "İhaleye çıkmadan önce orada ki çatlaklarla ilgili üniversiteden rapor istiyorlar. Biz raporu hazırlayanlarla konuştuk. Teknik olarak güçlendirme için temele enjekte edilecek beton enjeksiyonu, orada başka sıkıntılar yaratabilir. Oluşacak basınçla ya binanın kendisinin ya da yan tarafta ki binaların yan yatma riski var. Bu yüzden o sorumluluğun altına orada yapılacak ihalede bu riski kimse almaz. Bu sorumluluğun altına hiç bir şirket girmez" dedi. Binanın teslim alınırken büyük yanlışların yapıldığını kaydeden Çakıroğlu, "O binanı yıkılması lazım. Arada kaçak kat var.  Kirişlerde sorun o yaratıyor. Teslim alınırken teslimde hatalar var. Yanlaş teslim almışlar.. Çatlaklar oluşması nedeniyle, altına yapılacak yama yöntemlerle binanın uzun süreli ayakta kalması can mal ve insan riskini tehlikeye sokuyor.  Milletin başına yıkılmadan belediyenin bu binayı yıkması gerekiyor" dedi.

DAVUT ÇAKIROĞLU ;ÇEKME KAT YIKILARAK, ÇATI YAPILMALI

Öte yandan KTÜ ilgili bölümleri tarafından hazırlanan raporda ise binada sıkıntıya arada yapılan bir katın neden olduğu ortaya konuluyor. Raporun ilgili  bölümünde    "A Bloktaki sahnelerin üzerinde bulunan büyük açılıklı krişlerde, kirişlerin açıklıklarına göre en kesit yüksekliklerinin az oluşu nedeniyle sehim problemi mevcuttur. Bu durum, sehim yapan kirişlere oturan döşemelerin de sehim yapmasına neden olmaktadır. Ayrıca büyük açıklıklı bu kirişlerin bulunduğu açıklıkların üzerine çekme kat yapılması (+17.00 kotu) kirişlere gelen ağırlıkları daha da fazla attırmıştır. Kirişle birilkte döşemelerin de sehim yapması, döşeme üzerinde bulunan seramik kaplamalar arasında ki derzlerin bozulmasına ve sahnenin/binanın diğer kısımlarının da su almasına neden olmaktadır. Bu durum, kullanım sınır durumu açısından olması gereken konforu bozarak işletme maliyetini arttırmaktadır. Dolayısıyla da, büyük açıklığa sahip kirişlerin üzerinde bulunan çekme katın yıkılarak kaldırılması ve binaya yağış sularına karşı koruyacak ve ekonomik ömrünü arttıracak bir çatı sisteminin yapılmasını gerektiği kanaatine varılmaktadır"  ifadeleri kullanıldı.