TUFFEST'ten Unutulmayacak Ödül Gecesi 
Haber : Ömer Altıntaş / Melek Çakır / Muzaffer Beşinci  www.trabzonhaber24.com  

Uluslararası Film Festivali (TUFFEST), Karadeniz Teknik Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde final gecesi düzenledi. Geceye, ünlü oyuncular Wilma Elles, Emre Altuğ, Eren Vurdem, Tahsin Taşkın, Yusuf Sezgin, Meral Orhonsay, Erol Koçan, Burak Sarımola, jüri üyeleri, eski çevre ve orman bakanı Osman Pepe, Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Yavuzkanat, Milletvekilleri Ayşe Sula Köseoğlu, Salih Cora, Adnan Günnar, Festival Danışma Kurulu Başkanı Asım Aykan, Festival Başkanı Dursun Çağlayan, Ak Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M Suat Hacısalihoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Akkaya, Vakıflar Bölge Müdürü Orhan Kahveci ,DKİB Başkanı A.Hamdi Gürdoğan,Ticaret Odası Başkanı Şadan Eren,Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün,Ortahisar Belediye Başkanı Vekili Selahaddin Çebi, Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu,Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta,Köprübaşı Belediye Başkanı Ahmet Tekke ,Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok ,Kültür Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, festival ekibi ile yüzlerce vatandaş katıldı. 

ÇAĞLAYAN ;  2018’İN FİLM FESTİVALİ BAŞLAYACAK

Burada açıklamalarda bulunan Festival Denetleme ve Yürütme Kurulu Başkanı Dursun Çağlayan, “Sayın ANADER Başkanımız Asım Aykan, biz bu festivalle ilgili çalışmaları yaparken bizi yaklaşık 10 ay önce ziyaret etti. Bu projeyi kendileriyle paylaştığımız zaman da kesinlikle doğru bir proje olduğunu ve buna destek vereceğini söyledi. Onun o katkısı bizi cesaretlendirdi. Bu projeyi yapmak hakikaten kolay değil. Kolay olsaydı zaten yapılmıştı şimdiye kadar. Ama burada şunu da biliyoruz. Tüm Trabzonlu film festivali istiyor. Yetkililerden tutun birçok kişiye kadar aradık ama bir türlü aynı noktada buluşamadık. Herkesin farklı farklı fikirleri var. Ama hepsi de çok değerli. Netice itibariyle bir araya gelip hep birlikte bir karar alamadık. Asım Başkanımız ile birlikte Trabzon yoluna girdik. Dedik ki kervan yolda dizilir biz başlayalım eksiklerimizi bizim değerli büyüklerimizle birlikte tamamlamaya devam ederiz. Biz bu festivali başlattık birçok arkadaşımız da bu olmaz dedi. Biz dedik ki Trabzonlu bunu yapar. Trabzonlu zor işi sever. Biz de bunu yapacağımızı söyledik. Sizin de şahit olduğunuz gibi kısa bir zamanda hızlı bir hazırlanma ile çok amatör kadrolarla başlayıp profesyonel kadrolarla buluşturduk, ufak tefek aksaklıklar olsa bile doğrusunu en iyi şekilde yapmaya çalıştık. İyi niyetle birlikte bunu devam ettirdik. Bizim arkadaşlarımızın hiçbir beklenti için olmadan sadece Trabzon’un kültür sanat festivali olsun diye bu projenin içinde yer aldı. İşin özü şu, film festivali 26 Ağustos’ta bitmiyor. Galayı bu tarihte tamamlıyoruz hemen ertesi gün değerlendirmeleri yapacağız. 2018’in film festivali başlayacak. Samimiyetle söylüyorum bu proje Trabzon’a çok şey katacak. Niye sanatçılarımız Trabzon’da gelip filmlerini yapmasınlar? Trabzon’da neden oyuncularımızı, yönetmenlerimizi, ressamlarımızı yeniden oluşturmayalım, öğrencilerimizi yetiştirmeyelim? Üniversitelerimizde konservatuar bölümlerimiz neden açılmasın? Bunları söylerken hiçbir şeye talip değilim. Sadece emekli olmadan bu çalışmaları sağlığım yerinde olduğu müddetçe bir vatan evladı olarak sürdürmeye devam edeceğim” ifadelerini kullandı.

AYKAN ;TRABZON’U KÜLTÜR VE SANATLA TANITMALIYIZ

Festival Danışma Kurulu Başkanı Asım Aykan ise, “Trabzon bir ticaret kendi. Spor kenti. Kültür kenti. Turizm kenti oluyor. En ağır dönemini yaşıyor şu anda. İlki Trabzon var. Dinlenen Trabzon Kasım’dan Mart ayına kadar. Yaz dönemi de koşan Trabzon var. bundan iftihar ediyoruz. Başta ulaşım ve konaklama olmak üzere şehri dünyaya hazırlamamız gerekiyor. Bu şehrin kültürel dokusuna dokunmamız, öne çıkarmamız ve dünyada Trabzon’un yerini sadece Trabzonspor ile değil kültür ve sanatla belirlememiz gerekiyor. Batı emperyalizmi kendi emperyal değerlerini dünyaya ekonomi ve silahla göndermiyor. Kültürle gönderiyor. Kültürlerin savaşı var. Amerika’nın karşısında duranlar da onlar gibi yaşıyorlar. Onların karşısında evrensel kültürden kopmamış ve milli kültür anlayışı gerçekleştirmezseniz haklarınızı koruyamaz, kendinizi geliştiremezsiniz. Karşımızda büyük bir olay var. Kültür mücadelesi. Bunu sadece devlete yüklememek gerekir. Sivil toplumun da üzerine düşen görevler var. İş adamları Trabzon’dan gidip geri dönmediler diye sitem ediyorlar. Ama Dursun Çağlayan kardeşim bu işi üstlendi. Trabzon’a kültür ve sanatla döndü. Olayın altına sadece elini değil gövdesini koydu. Uyumadı, bu işi yüzümüzün akıyla kaliteli bir biçimde Trabzon’a sunalım ve gelecek sene Antalya ile yarışalım amacını taşıyor. Biz de kardeşimizin koluna girdik ve yardımcı olmaya çalıştık. Eksiklerimiz var, bunların farkındayız. İlk olmanın eksikleridir. Bunları not aldık gelecek sene için bunları değerlendireceğiz. Hep beraber izliyoruz. Dünyadaki emperyal kültürü kullanan insanlar Türkiye’ye maalesef kültür ve sanat altında faaliyet gösterenleri destekliyorlar. Ülkenin bölünmesi için çalışıyorlar. Bunlarla aramızda çok kalın bir çizgi var ve onlarla sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. Sonrasında plaketler sahiplerini bulurken, gece Sinan Yılmaz’ın muhteşem konseri ile devam etti. Gecenin sonunda ise 10 gün boyunca jürinin dereceye aldığı filmlere ödülleri verildi.

ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLEN ,ULUSAL UZUN FİLM ÖDÜL KATEGORİLERİ

1. En İyi Film • KALANDAR SOĞUĞU 2. En İyi Yönetmen • MUSTAFA KARA / KALANDAR SOĞUĞU 3. En İyi Kadın Oyuncu • ZEYNEP SEVİ / MOR UFUKLAR 4. En İyi Erkek Oyuncu • EMRE ALTUĞ / MEZARCI 5. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu • NURCAN EREN / KASAP HAVASI 6. En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu • ADEM YILMAZ / MOR UFUKLAR VE MEZARCI 7. En İyi Senaryo • RÜYA / DERVİŞ ZAİM – BÜTÜN SAADETLER MÜMKÜNDÜR / SELMAN KILIÇASLAN 8. En İyi Görüntü Yönetmeni • KÜRŞAT ÜRESİN VE CENAP ŞAHİN 9. En İyi Sanat Yönetmeni • OLGUN KARA / KALANDAR SOĞUĞU 10. En İyi Özgün Müzik • İMERA / BULUTLARIN ARDINDA 11. En İyi Kurgu • ALİ SAİT DEMİR VE AYHAN ERGÜRSEL / RÜYA 12. İstanbul Trabzon Federasyonu Özel Ödülü • ŞENAY GÜRLER / KASAP HAVASI 13. ANADER Özel Ödülü • MAVİ BİSİKLET UMUT VERENLER ÖDÜLLERİ 1. Umut Veren Yönetmen (İlk film); BİLAL BABAOĞLU (AŞIK) 2. Umut veren Oyuncu: YUNUS EMRE TAŞKIN / BULUTLARIN ARDINDA


YEŞİLCAM VEFA ÖDÜLLERİ


1. ALİ DUYGU SAĞIROĞLU 2. PERİHAN SAVAŞ 3. CAHİT BERKAY EMEK ÖDÜLLERİ      1. İSMAİL KALKAN 2. MUSTAFA UZUNYILMAZ 3. MERAL ORHONSAY 4. YUSUF SEZGİN DOSTLUK ÖDÜLLERİ 1. MOR UFUKLAR JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ  1. BÜTÜN SAADETLER MÜMKÜNDÜR ULUSLARARASI UZUN FİLM ÖDÜL KATEGORİLERİ 1. En İyi Film • TRAMONTANE (DAĞLARIN ÖTESİNDE) 2. En İyi Yönetmen • VATCHE BOULGHOURJİAN 3. En İyi Erkek Oyuncu • MAGSUD MAMMADOV (ABBAS) / RED GARDEN (KIRMIZI BAHÇE) 4. En İyi Kadın Oyuncu • GULZAR GURBANOVA ( VEFA) / RED GARDEN (KIRMIZI BAHÇE) 5. En İyi Görüntü Yönetmeni • SİMON NİBLETT / THE EAGLE HUNTRESS (KARTAL AVCISI KIZ) 6. Tuffest Seçici Kurulu Dostluk Ödülü: DERS (LESSON) / RAFİG ALİYEV VE JAVİD TEVEKKUL 7. Juri Özel Ödülü: TALEH BADİYEV (ORHAN) / RED GARDEN (KIRMIZI BAHÇE) ULUSAL KISA FİLM ÖDÜL KATEGORİLERi 1. En İyi Kısa Film • HUZUREVİ / AHMET TOPLU 2. En İyi 2. Kısa Film • BİR TABUT İNSAN / OKAN AKGÜN 3. En İyi 3. Kısa Film • ÇEVİRMEN / EMRE KAYIŞ 4. Jüri Özel Ödülü: DARI / ÖMÜR YILDIRIM ULUSAL BELGESEL FİLM ÖDÜL KATEGORİLERİ 1. En İyi Belgesel Film • YABAN / VOLKAN BUDAK 2. En İyi 2. Belgesel Film • SALYANGOZ YOLCULUĞU / ŞENOL ÇÖM 3. En İyi 3. Belgesel Film • IŞIKLIK / BURAK DOĞAN