Trabzon’un Çarşıbaşı ilçesinde geçtiğimiz yıl kurulan Çarşıbaşı Dernekler Federasyonu’nun ‘Hayde Boğazda Keşan Dokumaya’ isimli etkinliğine Trabzon ve İstanbul’daki Çarşıbaşılılar yoğun ilgi gösterdi. İstanbul’da Üsküdar Belediyesi’ne ait Valide Sultan Gemisi’yle boğaz turu yapan Çarşıbaşılılar, gemide bir yandan keşan dokudu bir yandan da keşdan giysilerle defile gerçekleştirdi.


DOLMABAHÇE SARAYI ÖNÜNDE SAYGI DURUŞU
Dolmabahçe Sarayı önünde saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlikte konuşan Çarşıbaşı Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Tahsin Usta, “Çarşıbaşı’nda tüm STK’lar bir araya gelerek örnek bir model geliştirdik. Dayanışma içinde ilçemizin kültürünü, folklorunu, ekonomisini, tarihi birikimlerini, Yoroz Fenerini, Cenevizlilerden kalma Kılita kalemizi, fındığımızı, geleneksel keşan dokumalarımızı, başka yerde bulunmayan siyah kumlu plajlarımızı, yaylalarımızı tanıtacağız. Ülkemizin en çok balıkçı teknesi bulunduran ilçesiyiz. Bugün İstanbul’da yaptığımız buluşmada 270 öğrenciye ulaşan burs kampanyamızı destekleyenlere teşekkür belgelerini veriyoruz. Üniversite öğrencilerinin ilçemizde yeni kurulan yüksekokulu seçmeleri için bir tanıtım filmi hazırlıyoruz, gençlerimize çok önem vereceğiz.” dedi.
Konuşmaların ardından Çarşıbaşı Dernekler Federasyonu’nun üniversite öğrencilerine yönelik burs kampanyasına maddi ve manevi destekte bulunan isimlere teşekkür plaketleri takdim edildi.


KEŞAN DEFİLESİ MUHTEŞEM OLDU
Daha sonra ise Halil Saka tarafından gemiye kurulan tahta tezgahta keşan dokundu. Ardından Trabzon’u Kadınlar Voleybol 2. Liginde başarıyla temsil eden İskofyaspor Voleybol Takımının oyuncuları tarafından Trabzon Ortahisar Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Moda Tasarım Teknolojileri Alanı tarafından tasarlanan giysilerin de kullanıldığı bir keşan defilesi gerçekleştirildi. Profesyonel mankenleri aratmayan kızlar büyük alkış topladı.
FİNALDE HORON VARDI
Etkinliğin finalinde ise yöresel sanatçı Seyfettin Çakıral’ın türküleriyle coşan katılımcılar boğazda geminin üzerinde horon tepmenin keyfini yaşadı.


YOĞUN KATILIM OLDU
Etkinliğe Trabzonspor’un efsane futbolcusu Hüseyin Tok, Çankırılılar Vakfı Başkanı Eşref Harmandar, Sinop Federasyonundan Remzi Yüksel, Bolulular Derneği Başkanı Sercan Öztürk, Niğde Federasyon Başkanı Nisani Öztürk, Samsun Federasyonundan Çoşkun Karakaş, Bayburt Dernek Başkanı Ali Uğurlu, İBB Danışmanlarından Adem Kuyumcu, İBB STK Biriminden Samet Çakır Trabzon’dan Çarşıbaşı İlçe Müftüsü Şakir Şahin, Ziraat Odası Başkanı İbrahim Öztürk, CHP İlçe Başkan Vekili Salih Oğuz Yüksek, Yeniden Refah Partisi İlçe Başkanı Gökhan Şahin, İskofyaspor Kulübü Başkanı Hayri Çakır, TİSKİ Şefi Selim Kaya, ÇESOB Başkan Vekili ve Yavuz Mahallesi Muhtarı Mustafa Aydın, Büyükliman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Aydın Gelleci, Çarşıbaşı Kültür Hizmet Derneği Başkanı İsmail Saka, Çarşıbaşı Kültür ve Sosyal Hizmet Derneği Başkanı Nurettin Kobya ve çok sayıda Çarşıbaşılı katıldı.