Cumhurbaşkanı Erdoğan  Hakimlik ve Savcılık Kura Törenine Katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hâkim ve Savcılık Kura Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Devletler ve milletler adalet üzerinde yükselir veya adaletsizlik batağında boğulur. Mazlumun ahının arşı titrettiğini asla unutmamalıyız. Bunun için adalet, daima bizim önceliğimiz olmuştur” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen, Avukatlık Mesleğinden Hâkim ve Savcılığa Geçen 7. Dönem Adaylarının Kura Töreni’ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende bir konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmasının başında, tedavi gördüğü hastanede vefat eden eski bakanlardan Hasan Celal Güzel için Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dileğinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, merhum Güzel’in devlet, siyaset ve millet hayatına yaptığı hizmetlerin daima saygıyla hatırlanacağını söyledi.

“ADALET TEŞKİLATI, İÇİNDEKİ FETÖ MENSUPLARINI KARARLI BİR ŞEKİLDE TEMİZLEDİ”

15 Temmuz darbe girişimiyle hain yüzü tartışılmaz bir şekilde ortaya çıkan FETÖ terör örgütünün en çok hedef aldığı kurumların başında adalet teşkilatının geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe girişiminin ardından içindeki FETÖ mensuplarını en hızlı ve en kararlı şekilde temizleyen kurumun, yine adalet teşkilatı olduğunu söyledi.

Bu temizliğin adalet teşkilatı bünyesinde yol açtığı boşluğun doldurulması için atılan adımları takdirle takip ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, avukatlık mesleğinden hâkim ve savcılığa geçenlerin; eğitimleri, tecrübeleri ve pratik bilgileri sebebiyle daha başarılı olduklarını kaydetti. Pek çok ülkede hâkim ve savcılığa atanacak kişilerin, ciddi bir deneyim sahibi olmalarına özel önem verildiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, avukatlıktan hâkim ve savcılığa geçiş uygulamasının yaygınlaştırılarak sürdürülmesi gerektiğine inandıklarını ve bu adımı attıklarını dile getirdi.

“ADALET, DEVLETİN VE TOPLUMUN TAŞIYICI SÜTUNUDUR”

Adaletin, devletin, toplumun ve beşeri münasebetlerin taşıyıcı sütunu olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Adaleti sağlamakla zulme kaymak arasındaki çizgi öyle incedir ki, kanunların hazırlanmasından mahkemelerdeki uygulamalara kadar her aşamada, gerçekten çok ciddi titizlik göstermek gerekir. Devletler ve milletler adalet üzerinde yükselir veya adaletsizlik batağında boğulur. Mazlumun ahının arşı titrettiğini asla unutmamalıyız. Bunun için adalet, daima bizim önceliğimiz olmuştur” dedi.

Türkiye’de adalet hizmetlerinin hakka, hukuka, kanunlara uygun şekilde yürütülebilmesi konusundaki hassasiyetlerinin bugüne mahsus olmadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2002’de iktidara geldiklerinde ülkeyi eğitim, sağlık, adalet ve emniyet üzerinde yükselteceklerinin sözünü verdiklerini hatırlattı.

“AYM’YE BİREYSEL BAŞVURU HAKKI VE İSTİNAF MAHKEMELERİ BAŞLI BAŞINA BİRER HUKUK DEVRİMİ”

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkını getirmelerinin ve İstinaf Mahkemeleri’ni faaliyete geçirmelerinin dahi, hak arama yollarının genişletilmesi bakımından başlı başına birer hukuk devrimi olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, adli ve idari yargıdaki mahkeme sayıları ile Yargıtay ve Danıştay’daki daire sayılarını artırarak, dosyaların daha hızlı sonuçlanmasını temin ettiklerini belirtti.

Adliyelerdeki personel sayısını iki kattan fazla artırarak işlemlerin hızlı ve kaliteli yürümesini sağladıklarını, hâkim ve savcılar için eğitim programları düzenlediklerini, yurt dışına dil ve eğitim imkânı sunduklarını, ülke genelinde 235 adalet sarayı inşa ettiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, adliyelerde teknolojinin tüm imkânlarını kullanılarak soruşturma ve yargılamaların hızlı ve güvenilir şekilde yürütülebilmesini sağladıklarını da kaydetti.

Temel kanunların tamamını yenileyerek, uluslararası standartları ve ülkenin ihtiyaçlarını karşılayan güçlü bir mevzuat altyapısı oluşturduklarını, insan hakları alanında reformlar yaptıklarını, Adli Veri Bankası ile hizmetlerin sağlıklı bir şekilde istatistiğinin tutulmasını sağladıklarını da dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzlaşma ve arabuluculuk sistemiyle, alternatif çözüm yollarını devreye aldıklarını, ceza infaz kurumlarını yenileyip modernize ettiklerini, vatandaşların adalet hizmetlerine erişimini kolaylaştırdıklarını da sözlerine ekledi.

“ADALET HİZMETLERİNİN HAK ETTİĞİ YERE GELMESİ İÇİN HER TÜRLÜ ÇABAYI GÖSTERDİK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Verdiğim bu örneklerden de anlaşılacağı üzere, ülkemizde adalet hizmetlerinin lafzıyla ve ruhuyla hak ettiği yere gelmesi için her türlü çabayı gösterdik, gösteriyoruz. Milletimize verdiğimiz sözü tutmakta kararlıyız. Türkiye, Fırat’ın kıyısında kaybolan kuzunun sorumluluğunu üzerinde taşıyan yöneticilere, bunun hesabını soracak hâkimlere, savcılara sahip olduğu müddetçe, Allah’ın izniyle millet olarak kimse sırtımızı yere getiremez. Bu ülkede adaletin, sadece binaların üzerinde yazılan bir kavram değil, asıl olarak hayatın her anını kucaklayan bir ışık olduğunu göstereceğinize inanıyorum. Cumhurbaşkanı olarak, hakka ve adalete uygun davrandığınız, adına karar verdiğiniz milletimize hizmet yolunda çalıştığınız sürece, daima yanınızda olduğumu bilmenizi isterim.”

Millet olarak hiçbir zaman, güvenliği, adaleti ve refahı kendisi için isteyen, bu uğurda başkalarını sömürmeyi meşru sayan bir anlayışla hareket etmediklerinin altını çizen cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunun için çevremizdeki komşularımızın, dostlarımızın başı dara düştüğünde, birilerinin yaptığı gibi, sınırlarımızı kapatıp, kendi keyfimize bakmadık. Önce canını ve namusunu kurtarmak için ülkemize sığınan mazlumlara kapılarımızı sonuna kadar açtık” diye ekledi.

“AB, TÜRKİYE’YE VERDİĞİ SÖZLERİ TUTMADI”

Bütün dünyayı, özellikle de Avrupa’yı mülteci korkusunun sardığı ve bunun bir paranoyaya dönüştüğü bir dönemde, Türkiye’de sığınmacılara sağlanan imkânların her türlü takdirin üzerinde olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, buna karşılık Türkiye’ye verilen sözlerin tutulmadığını söyledi.

Geri kabul anlaşmasının ardından serbest dolaşımın devreye sokulacağının söylendiğini ve bunun yapılmadığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sığınmacılara verilen hizmetler için Türkiye’ye verilen 3+3 milyar avroluk destek sözünün tutulmadığını ve şu ana kadar sadece 850 milyon avronun geldiğini aktardı.

Pazartesi günü Bulgaristan’ın Varna’da şehrinde yapılan Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yapılacak zirvede yapılan hizmetleri belgeleri ile ortaya koyarak, gündeme getireceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Buna rağmen, illa proje diye ısrar edilmesini, illa bir takım uluslararası kuruluşların aracı olarak dayatılmasını, açıkçası iyi niyetle bağdaştıramıyoruz” diye konuştu.

“HAREKÂT, AFRİN EMİN BİR BELDE OLUNCAYA KADAR DEVAM EDECEK”

Türkiye’ye verilen sözlerin tutulmaması üzerine Fırat Kalkanı Harekâtı’nı gerçekleştirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütleri tarafından Türkiye’ye Suriye sınırları boyunca sürekli roket atışları yapılması neticesinde Zeytin Dalı Harekâtı’nın düzenlendiğini söyledi. Türkiye’nin dost bildiği ülkelerin sözlerinde durmayarak, parasıyla Türkiye’ye vermedikleri silahları terör örgütlerine ücretsiz verdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu silah ve mühimmatların NATO’da beraber oldukları Türkiye’ye karşı kullanılmak üzere verildiğini ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında şu ana kadar 3622 teröristin etkisiz hâle getirildiğini açıkladı ve hâlen Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Özgür Suriye Ordusu ile birlikte teröristlerce tuzaklanmış bombaları arama ve imha etme çalışmalarını yürüttükleri bilgisini verdi. Harekâtın, Afrin emin bir belde oluncaya kadar devam edeceğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, hedeflerinin; Türkiye’nin güney sınırları soyunca oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu ortadan kaldırmak olduğunun altını çizdi.

“TERÖR ÖRGÜTLERİYLE MÜCADELE ALANIMIZI, BUNLARIN EĞİTİLDİĞİ VE DONATILDIĞI YERLERE DOĞRU GENİŞLETTİK”

Hem kuklalarla, hem de kuklacılarla olan mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini, sivrisinekleri imha ederken, bataklığın kurutulmasını da ihmal etmediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunun için terörle mücadelemizde konsept değişikliğine gittik. Terör örgütleriyle mücadele alanımızı, bunların eğitildiği, donatıldığı, kök salmaları için sürekli desteklendiği yerlere doğru genişlettik” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’deki operasyonlarının başarısının, sınırlarımız boyunca kurulmaya çalışılan terör koridorunun önünün kesilmesi anlamına geldiğini ifade ederek, şöyle devam etti: “Önce Fırat Kalkanı bölgesinde, şimdi Zeytin Dalı Harekâtı’nı yürüttüğümüz Afrin’de işte bu amaçla varız. Dün Afrin şehir merkezini de kontrol altına alarak, Zeytin Dalı Harekâtı’nın en önemli aşamasını da geride bıraktık. Ardından Mümbiç, Aynelarab, Telabyat, Resulayn, Kamışlı şeklinde, bu koridoru tümüyle ortadan kaldırana kadar devam edeceğiz.”

“KUZEY IRAK’TA İKİNCİ BİR KANDİL OLUŞMASINA MÜSAADE ETMEYİZ”

Kuzey Irak’taki terör kamplarının da gerekirse sürekli olarak kontrol altına alınacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Zira Merkezî Yönetime söyledik, dedik ki; ‘Bakın burada ikinci bir Kandil ihdas ediliyor. Neresi o ikinci Kandil? Sincar. Eğer bu işi halledecekseniz siz halledin, eğer halledemiyorsanız biz hemen bir gece ansızın Sincar’a da gireriz, oradaki PKK’lıları da temizleriz. Eğer dostsak, eğer kardeşsek bize gerekli kolaylığı sağlayacaksınız. Sizden önceki Irak Merkezî Yönetimlerine de bunları söyledik, bak eğer burada PKK’yı temizlemiyorsanız, bize bırakın buradaki PKK’yı da biz temizleyelim.’ Dediler ki; ‘Biz sıkıntıya düştüğümüzde size durumu bildireceğiz.’ O gün bugün hâlâ bildirecekler. Sayın Başbakanımız görüşüyor, biz görüşüyoruz, henüz bir netice yok. Ama bu iş çok daha uzarsa yeni bir Zeytin Dalı da orada olur.”

Dünyanın dört bir yanından gelip bin bir tezgâh kuranlara gıkı çıkmayanların, Türkiye’nin terörle mücadelesi karşısında söylediklerinin artık kendilerini ilgilendirmediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin’de neredeyse hiçbir tahribatın olmadığına ve şehir sakinlerinin gelip evlerine rahatlıkla yerleşebileceğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu millet böyle bir millet, biz böyleyiz. Biz yıkmaya, yakmaya değil biz ihya etmeye geliyoruz, farkımız bu” diye ekledi.

“SURİYE’DEKİ KARDEŞLERİMİZE AYDINLIK BİR GELECEK SAĞLAMAYI AMAÇLIYORUZ”

Kazanamayacakları savaşı sivillerin öldürülmesi taktiğine indirenlerin insanlıktan nasibini almadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bugüne kadar olduğu bundan sonra da sivillerin zarar görmemesi için, azami titizlikle mücadelesini sürdüreceğini kaydetti.

Birileri istediği için değil, doğrusu bu olduğu için Türkiye’nin sivillerle ilgili hassasiyet gösterdiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Suriye ve Irak’taki Araplar, Kürtler, Türkmenler bizim öz kardeşlerimizdir. Onların zarar göreceği hiçbir işe kalkışmamız, böyle bir yola tevessül etmemiz düşünülemez. Biz Afrin’deki ve diğer bölgelerdeki mücadeleyi, sadece kendi güvenliğimiz için değil, aynı zamanda oralarda yaşayan Arap, Kürt, Türkmen kardeşlerimizin huzuru, geleceği, hakları için de yürütüyoruz. Suriye topraklarındaki varlığımızın tek amacı, bu kardeşlerimizi terör örgütlerinin tasallutundan kurtararak, haklarına, özgürlüklerine kavuşturmak, onlara aydınlık bir gelecek sağlamaktır.”

Afrin’de fedakârca görev yapan Mehmetçikleri, polisleri, jandarmaları, güvenlik korucularını ve Millî İstihbarat Teşkilatı mensuplarını tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özgür Suriye Ordusu mensuplarının da, ülkelerinin ve kardeşlerinin kurtuluşu için büyük bir kahramanlık gösterdiğini ve tarihî bir mücadele verdiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ÖSO için, “Kimse bu kahramanları DEAŞ’ın çapulcularıyla, PYD’nin korkak tavuklarıyla karıştırmasın. Bunların her biri, maşallah birer aslan yavrusu gibi sahada kükrediler ve neticeye ulaştılar, Rabbim yar ve yardımcıları olsun” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını, çekilen kura ile görev yerleri belli olan 1236 hâkim ve savcı adayına başarılar dileyerek tamamladı. Kurada Sürmene Belediyesinin Eski Avukatı Mehmet Altıntaş'da İstanbul Bakırköy Adliye Sarayına Hakim Olarak Atandı. 

Yeni atanan Hakim ve Savcılara www.trabzonhaber24.com Ailesi adına görevlerinde başarılar diliyoruz .