ABD Başkanı Biden, 24 Nisan’da tarihi kabul ettiklerini fakat bunu kimseyi suçlamak maksadıyla yapmadıklarını sadece yaşanan olayların tekrarının olmaması ve tarihin tekerrür etmediğinden emin olmak için yaptıklarını belirtmişti.

24 Nisan’da yapılan açıklama, ABD’nin resmi olarak ilk kez Ermenilere yönelik şiddetin, Nazi dönemi işgalinde Avrupa’da yaşanan işkencelerle eş değer gördüğünün bir kanıtı olarak gösterilebilir.

Böylece ABD, Ermeni Soykırımı’nı resmi olarak tanıyan Fransa, Almanya ve Kanada’nın yanında toplamda 30 ülke içine girmiş bulunmakta.

Bu açıklamalardan sonra gözler Ermenilere çevrilmişti fakat onların karışık duygular içerisinde olduğu söylemlerinden belliydi. Konuyla ilgili bir söyleyişe yer veren Time dergisi, bu açıklamanın Ermeniler için çoktandır beklenen bir açıklama olduğunu, Biden’ın açıklaması ile rahat bir nefes alındığını fakat bu açıklamanın daha erken yapılması gerektiğini yazdı. Ayrıca ABD’nin yüz yıl sonra bunu kabul edip açıklama yapmasının Ermeniler için çok şey ifade ettiğini de belirtti.

Amerika’da yaşayan ve Ermeni Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyelerinden Ani Tchaglassian ise söz konusu cinayetlerin, 1.Dünya Savaşı sonrasında Amerikalı ve Almanyalı hükümet liderleri ayrıca tarih çalışanları tarafından belgelenmiş olduğunu, bunun geç bir kararla ifade edildiğini, Biden’ın açıklamasıyla birlikte Türkiye’nin bu sorumluluğu kabul etmesi ve verilen bu geç karar sonrasında Biden’ın soykırım mağdurlarına gereken desteği sağlaması gerektiğini belirtmiştir. Tchaglassian buna ek olarak Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Türk makamlarının artık bu sorundan kaçamayacağını, soykırım kelimesinin tanımlanmış bir hukuki terim olduğunu ve bunun ilgili tüm davaların hukukun üstünlüğünün tam gücüne sahip olan davalar olduğunun altını çizmiştir.  

Ermeni gazeteci Lara Setrakian, Biden’ın yapmış olduğu açıklamanın, Türkiye’yi soykırımı kabul etmeye zorlama çalışmalarında, Ermeni toplumuna verdiği kişisel desteği de yansıtmış olduğunu belirtti. Bununla birlikte Biden’ın açıklamaları için, Ermenilere, Türk makamlarına soykırımı kabul ettirme ve tazminat sürecini başlatma girişimleri konusunda uluslararası destek kazanmalarının kapısını açtığını ifade etmiştir.

Pentagon’da, sözcü John Kirby düzenlemiş olduğu basın açıklaması ile, Türkiye ile askeri anlamdaki ilişkilerinde herhangi bir değişiklik olmadığını belirtmiş ve Türkiye’nin bir NATO müttefiki olduğunu farklı alanlarda ve konularda ilişkilerinin gelişerek yürümeye devam edeceğini söylemiştir. Başkan’ın yapmış olduğu açıklamaların ise bu durumu etkilemesini beklemediklerini de sözlerine eklemiştir.