TRÜ İletişim Öğrencileri Ankara’da TRÜ İletişim Öğrencileri Ankara’da


Milletimiz, Birinci Dünya Savaşı’nda birçok cephede savaş vermek durumunda kalmıştı. Emperyal güçler tüm yurdumuzu işgal harekâtına giriştiler. Savaşın en çok etkilediği şehirlerden birisi de Trabzon oldu. Rus orduları ve Rus donanması 1914 yılında Trabzon’a karadan ve denizden yoğun saldırılarda bulundu. Büyük bir direniş göstermesine rağmen yöre halkının geri çekilmek zorunda kalması ve içerideki azınlıkların bir kısmının da düşmana destek sağlaması sonucunda şehri Ruslar işgal etmiş, iki yıla yakın bir süre Trabzon halkı esaret ve muhaceret günleri yaşamıştı. 

Hem karşılaştıkları muhteşem direniş hem de kendi ülkelerindeki kargaşa sebebiyle 1917'de geri çekilmek zorunda kalan Ruslarla, 18 Aralık 1917'de Erzincan Antlaşması yapıldı. Ermeniler bu antlaşmaya uymayıp, Türkler aleyhinde katliamlara girişince, Ordu Komutanı Vehip Paşa'ya ileri harekât emri verildi. 11 Şubat 1918'de genel hareket emrini alan ordumuz, bir koldan Kafkasya üzerine ilerlerken, diğer koldan Trabzonlu Albay Hamdi Bey (Pirselimoğlu) komutasındaki 37. Tümen; Giresun'dan 123. alay ile takviye edilerek Trabzon üzerine yola çıktı. Bölgedeki çeteleri de temizleyerek ilerleyen birliklerimiz 14 Şubat 1918'de Vakfıkebir'i, 17 Şubat 1918'de Akçaabat'ı geri aldı. Birkaç gün içinde çevreyi düşmanlardan temizleyen birliklerimiz 24 Şubat 1918 tarihinde Trabzon'a girdi ve asıl sahipleri şehri geri almış oldu. 

Trabzon’umuzun 24 Şubat kurtuluş günü vesilesi ile vatanına bağlılığını ve bu topraklar üzerinde dalgalanan ay yıldızlı bayrağın her şeyin üstünde olduğunu çok iyi bilen; bunu birlik ve beraberlik ruhu ile güçlendiren tüm Trabzonlu hemşehrilerime bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Şehrimizin düşman işgalinden temizlenmesinin  106. yıl dönümünde, canları pahasına topraklarını savunan aziz şehitlerimize ve sonradan ebediyete irtihal eden gazilerimize Yüce Allah’tan rahmet diliyor, hemşehrilerimi saygı ve muhabbetle selamlıyorum.

Editör: Haber Merkezi