Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı (TFF) Nihat Özdemir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile toplantısından bir gün sonra, bütün profesyonel ve amatör liglerin 12,13, 14 Haziran haftasında başlayacağını duyurmuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise bu konu hakkındaki bir soru üzerine, tüm sorumluluğun Türkiye Futbol Federasyonu'nda olduğunu aktarmıştı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cevdet Erdöl "Liglerin başlama tarihine" ilişkin açıklamalar yaptı.

Erdöl "Birileri bu sektörden büyük paralar kazanıyor olabilir ama bizim için önce insan, önce insan sağlığı" şeklinde konuştu.

Yeni tip coronavirüs (Covid-19) ile mücadelenin olumlu seyir izlediğini fakat durumun ciddiyetini sürdürdüğünü vurgulayan Cevdet Erdöl, "Futbol oyunu langırt oyunu değildir" diye belirtti ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından paylaşılan açıklamaya "Bir Tıp Adamı" olarak eleştirilerini ifade etti.

'CUMA NAMAZLARINA GİDEMİYORUZ, BAYRAM NAMAZINA GİDEMİYORUZ'

"TFF Başkanımızın açıklamaları veya bu toplantılardan önce defalarca söyledim. Futbol langırt değildir, temasın yoğun olduğu medyadan teknik ekibinden yüzlerce kişinin rol aldığı önemli bir oyundur. Büyük paralarla oynanan bu oyun. Bu paraları kazananlar hemen başlayıp oynanmasını ve devam etmesini arzı ederler. Önce insan, önce sağlık. Cuma namazlarına gidemiyoruz, bayram namazına gidemiyoruz. Cuma ve Bayram namazının kılınamadığı ülkede futbolculara siz başlayın demek sıkıntılı. Futbolcular psikolojik olarak hazır değil. Sporcu sağlığı ile uzun yıllardır ilgilenen bir kişi bir hekimim. Psikolojik olarak hazırlayamazsanız verim de alamazsınız."

"Memlekete alışamadı, bu ruhsal bir sorun. Futbolcunun korona virüs hastası olduğunu bile bile sahaya sürmenin doğru olduğunu düşünmüyorum. Acele etmemek lazım, futbolcular makine değil. Kasları adeleleri 1,1,5 aydır istirahat halinde. Yeninden aynı performansa ulaşabilmeleri için kamp dönemine ihtiyaçları var. Sakatlık ordusuna döner ligimiz."

"Kimlerin bu fikri verdiğini merak ediyorum. Haziran'ın 15'inde durum değerlendirebilir. Başlayacaksınız demek futbolcuları antrenman sahasına sürmek demek. Futbol kora kor, başa baş, dişe diş oynanan bir oyundur. TFF'nin bir kez daha değerlendirmesini istiyorum. Bir can bizim için her şeyden önemlidir."

Cevdet Erdöl Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir'in liglerin devam etme tarihine dair konuşmasının yanı sıra, Üniversite öğrencilerini bundan sonra nelerin beklediğini de dile getirdi.

Sigara kullanımında bir miktar azalmanın olduğun fakat "sarma tütün" kullanımının fazlalaştığının, nargile kullanımının da azalmadığını ifade eden Cevdet Erdöl önemli uyarılada bulundu.