Çin’in Kuşak ve Yol projesinde Türkiye ve Trabzon’un özel bir yeri var

  Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang ülkesinin dünyaya açılan dev projesi olan kuşak ve yol projesinde Türkiye’nin önemli bir yeri olduğunu, Trabzon’a da bu kapsamda özel bir önem verdiklerini söyledi.

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang ve beraberindeki iş adamlarından oluşan heyet Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret ettiler. TTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman ile görüşen heyet Trabzonlu iş adamları ile bir toplantı gerçekleştirdi. İş adamlarının sorularını yanıtladı. Ardından Çinli firmalar ile Trabzonlu firmalar arasında iş görüşmeleri toplantısı yapıldı.

TTSO BAŞKAN YARDIMCISI ÇOŞKUN KAHRAMAN: FİRMALARIMIZ ÇİN İLE DAHA ÇOK İŞBİRLİĞİ YAPMAK İSTİYOR

Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Yu Hongyang ve beraberindeki işadamlarına Trabzon ekonomisi hakkında bilgi veren TTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman, iki ülke arasında ticaret başta olmak üzere turizm ve yatırım sektörlerinde işbirliğine hazır olduklarını vurguladı. Başkan Yardımcısı Kahraman, “Trabzon bir yılda 1.5 milyar dolar ihracat gerçekleştirmektedir. Çin ile daha çok ticaret yapmak istiyoruz. ”dedi.

BÜYÜKELÇİ YU HANGYANG: ÇİN FUARLARINA KATILIN

Türkiye ile Çin arasında dengeli bir ticaret olması için daha çok çalışmak gerektiğine vurgu yapan Büyükelçi Yu Hongyang, ülkesinin Türkiye dâhil olmak üzere birçok ülkeden ithalat yaptığını, özellikle rekabetçi ürünlerin ithalatını yaptıklarını ifade etti. Çin’in dış ticareti geliştirmek için birçok tedbir aldığını anımsatan Büyükelçi, “ Çin’e mal satmak istiyorsanız uluslararası fuar organizasyonlarımıza katılmalısınız. Türkiye’yi ve Trabzon’u Çin’deki fuarlarda görmek istiyoruz.  Yatırım ve turizm alanında işbirliği sağlayabiliriz ve böylece dengeli bir ticaret oluşturabiliriz. “dedi.

ÇİN VİZELERDE KOLAYLIK SAĞLADI

Çin Halk Cumhuriyetinin 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren vize kolaylığı sağladığını ifade eden Büyükelçi Yu Hongyang, vize sorunu yaşayanların öncelikle Ankara Büyükelçiliğinin web sayfasını takip etmelerini önerdi. Büyükelçi Hongyang, “ Çin Halk Cumhuriyetine vize işlemleri eskisine oranla basitleştirildi. Genelde bir haftada veriliyor. Vize için iki yol var. Birinci yol Çinli muhatabınızın daveti, ikincisi ise bağlı olduğunuz Ticaret ve Sanayi Odalarından bir tavsiye mektubu ile vize işlemlerine başvurabilirsiniz. Vize işlemlerinde sonun yaşayanları bizde duyuyoruz. Yaptığımız araştırmada vize sağlayan acentelerden kaynaklanan hatalar olduğunu tespit ettik.  Ne sizde ne de bizde hata var. O zaman öncelikle büyükelçiliğimizin web sayfasına başvurarak doğrudan büyükelçilikle muhatap olarak vize sorunlarını aşmanızı tavsiye ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Büyükelçisi Yu Hongyang Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanının 2013 yılında kuşak ve yol projesini hayata geçirdiğini, projenin sadece İpekyolunu izlemediğini, bölge dışındaki ülkeleri de ilgilendirdiğini söyledi. Büyükelçi Hangyang, “Kadim İpekyol’un da Türkiye’nin yeri ayrıdır. Trabzon’da Türkiye’de çok özel bir yeri vardır. Trabzon kuşak ve yol projesinde bence yerini alacaktır.” sözlerine yer verdi. Kuşak ve Yol projesi konusunda Büyükelçi şöyle devam etti: “ Birkaç yıl önce Türkiye’de G-20 ülkeleri zirvesi yapıldı. Çin ve Türkiye’nin liderleri bu toplantılarda çoklu ulaşım konusunda bir protokol imzaladılar. Bu protokolün yerine getirilmesi için iki tarafta harekete geçti. Önemli projelerde bir işbirliği başladı. İşbirliğinin bir parçası demiryoludur. Görüştükleri kapsamda Trabzon’da yer alıyor. Umarız ki iki tarafta anlaştıkları gibi demiryolu Trabzon’a da gelir. Şöyle diyebiliriz ki ikili ilişkilerde Trabzon çok önemli bir yere sahiptir ki bugün Trabzon’dayız. Umarız ki Çinli iş adamları ile Trabzonlu iş adamları büyük ölçüde anlaşabilirler.”

ÇİN VE TRABZON ARASINDA İKİLİ İŞBİRLİĞİ GÖRÜŞMELERİ

China Tianchen Engieering Corparation,, ICBC Turkey Bank Aş., CRRC Corparation Limited, Bank Of China, Sınostell Mecc, Zhejiang Orient Engineering Co. Ltd., xuzhou construction Machinery Group C. Ltd, 168 Turizm Aş, ve Zhejiang Dahua technology Co. Ltd. ile Trabzonlu firmalar arasında ikili iş görüşmeleri toplantısı gerçekleştirildi.

Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Yu Hongyang ve TTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman ziyaretin anısına karşılıklı yöresel plaket ve hediye takdim ettiler.