Of Belediyesi Of'a Rus İşgal Anıtı Yaptırıyor 

Haber : Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com
 
Trabzon ve Of'un 1916 Yılında Ruslar tarafından işgal edilmesinin 100.Yılı Dolayısı İle Of Belediyesi Of'a Rus İşgal Anıtı Yapıyor. Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde gündeme gelen Rus İşgal Anıtı İçin Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu Kültür Kuruluna gitmesi için Oylama Yaptırdı. Oylama Sonrası MHP Belediye Meclis Üyesi Ali Sağır Ben anlamadım Anıt Yapmak İçin Kültür Müdürlüğüne gitmesi gerekiyormu Trabzon Belediyesinden Para İstemiyor Sponsorlarıda var dedi. Daha Sonra Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu söz aldı .

Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu 1916 Yılında Ruslar Of Boğazında Amansız şekilde Ordularımıza saldırdı. Of Hayrat Halkı Rus harbinde Çok Can Verdi bizde bu savaşın 100 Yılında Of Belediyesi Olarak Of Sahilde Rus İşgalini senbolize eden Anıt Yapmak için Karar aldık . Başkan Sarıalioğlu Anıtın Sponsoru hazır Anıt İçin Belediyemiz ve Trabzon Büyükşehir Belediyesinin kasasından bir kuruş çıkmayacak bu Anıtı Of Hayrat Vakfı Hayır sever İş adamlarına yaptırtıyor. 

Bunun Üzerine Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Kültür Kuruluna sevkine gerek yoktur Gereğinin ivedilikle yapılıp Haziran Ayı son oturumuna kadar yetiştirilsin dedi. 

RUSLARIN OF'U İŞGALİ 
Trabzon Ruslar askeri gerekçelerle şehirde birçok imar çalışmalarında bulunurken, tarihi dokuda da büyük tahribat yaptılar. Rusları askeri amaçlarla tamamen veya kısmen tahrip ettikleri evlerin sayıları üç binden fazlaydı. Şehirdeki cami türbe ve mezarlarda bu tahribe uğradı. Rus bilim adamları kazılar yaptılar.
(TC Trabzon Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 2006: 94)

…4 Mart’ta Pazar’a çıkartma yapan Ruslar donanmalarını ağır bombardımanı ile hallaç pamuğu gibi attıkları Fırtına Deresindeki savunma hattını yarmış ve 8 Mart’ta Rize’ye girmişlerdi. Çevre köy ve kazalardan gelen gönüllülerle Of’un doğusunda Baltacı Deresi boyunca durdurulmaya çalışan Ruslar, 28 Martta buradaki savunma hattını yararak Of a girmiş ve 2 Nisan’da Karadere önlerine ulaşmıştı. 7Nisan’da Rize’ye ve 8 Nisan sabahı Sürmene’ye çıkardıkları 2 tugaydan oluşan 10.000 kişilik takviye kuvvetleri ile Karadere’deki Türk savunma hatlarına yüklenen Ruslar, 13 Nisan’da Karadere’yi geçmiş ve 18 Nisan 1916’da Trabzon’u işgal etmişlerdi. (Lermioğlu, 2011)

Ruslar Karadeniz sahillerinde ilerlerken bölgedeki Türkler de Rus işgali altında yaşamamak için büyük bir göç başlatmışlar, perişan bir halde batıya doğru ilerleyen muhacir kafileleri Rusların hızlı ilerleyişi karşısında geri çekilmek zorunda kalan asker müfrezeleri ilekarışmıştı. (Lermioğlu, 2011)