Abdullah Avcı “Avrupa Kupalarını Garantiledik” Abdullah Avcı “Avrupa Kupalarını Garantiledik”

KUZEY MAKEDONYA CUMHURİYETİ BÜYÜKELÇİSİ JOVAN MANASİJEVSKİ TRABZON’DA

Da16F149 C137 4713 B2Be 82Ff49A78B3E

Programına Trabzon Valisi Aziz Yıldırım’ı ziyaret ederek başlayan Büyükelçi Manesijevski daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’i ziyaret etti. Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Sırrı Eren’in eşlik ettiği görüşmelerde Balkanların Osmanlı hakimiyetinde olduğu dönemde yaşadığı hoşgörülü ve barışçıl ortama vurgu yapıldı.
B809A4Df Ad50 4E1F A936 3Eaf2Be399Fd

Büyükelçi Manasijevski daha sonra Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti ve düzenlenen toplantıda Kuzey Makedonya'daki yatırım fırsatları TTSO üyesi iş insanlarına anlatıldı. 
Toplantı öncesinde Kuzey Makedonya'nın Ankara Büyükelçisi Jovan Manasijevski TTSO Başkanı Erkut Çelebi'yi makamında ziyaret etti. Kuzey Makedonya Trabzon Fahri Konsolosu Sırrı Eren, TTSO Yönetim Kurulu ve meclis üyelerinin de yer aldığı ziyarette Başkan Çelebi konuk büyükelçiye oda üyeleri ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Kuzey Makedonya'daki yatırım fırsatlarının anlatıldığı toplantıda ise Büyükelçilik Ticaret Müsteşarı Suzana Tuneva katılımcılara sunum yaptı. Sunumda, Kuzey Makedonya'nın Avrupa'nın önemli bir ulaşım kavşağında bulunduğu belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:
“Kuzey Makedonya, 600 milyondan fazla nüfusa sahip 40 ülkedeki pazarlara ücretsiz erişim sağlamak için uygun konumdadır. Bölgesindeki en düşük vergi ve enflasyon oranlarına sahiptir. Yabancı yatırımcılar için cazip teşvik ve hibe oranları ile yatırım desteklerine sahiptir. Kuzey Makedonya'da özellikle makine ve otomotiv bileşenleri endüstrisi, sağlık sektörü, tıbbi cihaz ve ilaçlar, tarım ve gıda işleme, hayvancılık, enerji, tekstil ve giyim, turizm, gayrimenkul ve inşaat, altyapı ve finans sektöründe önemli yatırım fırsatları bulunmaktadır.”
Büyükelçi Manasijevski yaptığı konuşmada “Kuzey Makedonya'da kayıtlı 2.000'e yakın Türk şirketi farklı sektörlerde faaliyet göstermekte olup ülkemizdeki toplam kayıtlı yabancı şirketler arasında %25 oranla Türkiye birinci sıraya yerleşmiştir.Ayrıca 2023 yılında Kuzey Makedonya'ya gelen yabancı ziyaretçiler arasında Türk turistlerin birinci sırada yer aldığını da belirtmek isterim.
Bu nedenle, sizleri gelecekteki iş planlarınız için Kuzey Makedonya'nın sunduğu fırsat ve avantajları değerlendirmeye davet etmek ve Ankara’da bulunan Büyükelçiliğimizin ve Trabzon Fahri Konsolosluğumuzun çözüm ortaklarınız olduğunu ifade etmek ve şahsım ile çalışma arkadaşlarımın tam desteğini sağlamak, iş planlarınızı gerçekleştirme sürecinizi kolaylaştırmak adına hizmetinizde olduğumuzu belirtmek isterim.” şeklinde konuştu. Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Sırrı Eren de daha önce yapılan çalışmalarla Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın Üsküp ve Ohrid odalarıyla kardeş oda protokolleri imzaladığına değinerek “Türkiye ve Kuzey Makedonya, siyasi ilişkileri çok iyi olan iki dost ülkedir. Amacımız iki ülkenin ekonomik ilişkilerini de siyasi ilişkileri seviyesine çıkarmaktır. Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, NATO üyeliği ve Avrupa Birliği üyeliği hedefiyle son yıllarda önemli bir ivme kazanmıştır. Gerek jeopolitik konumu gerekse de sunduğu fırsatlarla Kuzey Makedonya yüzölçümü ve nüfusundan çok daha büyük bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyelde bir ülkenin bölgemizde fahri konsolosluğu olmasını çok kıymetli buluyorum. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Kuzey Makedonya ile ilgili tüm taleplerinizde size ve firmalarınıza yardımcı olmaktan memnuniyet duyacağımı belirtmek istiyorum.”dedi.

0148095A 9E4E 48C9 8A85 Eb89F9F52109
Büyükelçi Manasijevski daha sonra Trabzonspor Kulübüne geçerek Genel Sekreter Kemal Ertürk ve Yönetim Kurulu üyeleri ile görüştü. Büyükelçi Manasijevski’nin ziyaretine Trabzonspor’un Kuzey Makedonyalı oyuncusu Enis Bardhi de katıldı. Bardhi ve yönetim kurulu üyelerini kupada finale kalınması sebebiyle kutlayan büyükelçiye üzerinde isminin yazılı olduğu forma ve Bardhi forması hediye edildi.

Ea3Ac8Cd E52F 402D 961A 743E831D3239C148Da2D C72D 4E3A 8Fd4 8Ab2F6098Fb6

Editör: Haber Merkezi