Milletvekili Cora; “İŞKUR destekleri hayvancılıkta çalışanlara da verilmelidir.”
 
Trabzon’un dünyaca ünlü olan ve Osmanlı Salnamelerinde de yer alan Tonya Tereyağı ile ilgili konular Erikbeli Yaylası’nda ele alındı.
 
Trabzon Ticaret Borsası’nın, “3T. Tarım-Ticaret-Turizm” sloganı ile her ay düzenlediği “12x12 Karadeniz Toplantıları”nda bu kez meşhur Tonya Tereyağı öncelikli olmak üzere “Hayvancılıkta Üretim ve Kalitenin Arttırılması” ele alındı.
 
Açı konuşmasını TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan’ın yaptığı, Tarım ve Orman İl Müdürü Cahit Gülbay’ın Trabzon’un hayvancılık değerleri ile rakamlarını verdiği ve Tonya’nın Erikbeli Yaylası’ndaki Foleya Otel’de ve açık havada forum şekliyle gerçekleştirilen toplantıda söz alan Trabzon Milletvekili Salih Cora, “Bu dağlarda çobanlık bile yapmış birisi olarak sorunları biliyoruz. Ve de bunları hep birlikte çözmek için çaba göstereceğiz” diyerek şunları söyledi:
 
“Bu toprakların, buraların koruyucularını teşvik etmeliyiz. Hayvancılık yapanları daima hatırlamalıyız. İŞKUR kanalı ile dağıtılan destekleri hayvancılıkta çalışanlara da vermeliyiz. Bu destekleri üretim yapanlara vermek kadar doğru bir tercihtir. Genç nesil ahıra inmem diyor. Güvenlik görevlisi olmayı maharet sayıyor. Devlet olarak buralarda duran, üretim yapan, katma değer sağlayanları sosyal güvenliğe kavuşturup, İŞKUR üzerinden geçici bile olsa teşvik etmeliyiz. Bu güveni verip, istihdamı sağlayarak hayvancılığımızı geliştireceğiz. Bunun için çaba sarf edeceğiz.”
 
Açılışta konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman da, tereyağının yöre için en az fındık kadar önemli olduğunu vurgulayarak, “Buraları için tereyağı futboldur, Trabzonspor’dur. Tereyağı genç kızlarımızın çeyizidir. Böylesine önemli olan değerimizin hem üretimini, hem kalitesini arttırmalıyız” dedi.
 
Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel ise, yörede üretilen ve salnamelerde bile yer alan tereyağının Tonya markası ile Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldığına işaret ederek şöyle konuştu:
 
“Tonya tereyağı geçmişte de bugünde şahsına münhasır üstün özellikleriyle varlığını ve kalitesine tescil ettirerek, gıda piyasasında yerine almış çok önemli bir değerimizdir. Tonya tereyağında yüzde 90 oranında süt yağı bulunmaktadır. İşte bu nedenle Tonya tereyağıdır. Bu özelliğin korunması ve üretimden kaliteye kadar sürekliliğinin sağlanması lazımdır. Bugün coğrafi işaret belgesine uygun üretim sadece Tonya Süt Kooperatifi’nde yapılmaktadır. Evlerde denetimden ve kontrolden uzak üretilen yağların güvenilirliğini Tonya Tereyağı olarak değerlendirmek mümkün değildir.”
 
Süt ve mamulleri üretimi yapan Kebirsüt’ün sahiplerinden Yılmaz Karadeniz ise, köylünün yaptığı üretimin de kontrol ve denetime tabii tutularak coğrafi işaretlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Balda Anzer markası misali olan Tonya Tereyağımızın hem üretim de hem de fiyatlandırma da farklılığı olması lazımdır. Ancak öncelik bu yağın imal edilmesine katkı sağlayarak süt hayvancılığın geliştirilmesi, üreticilerin örgütlendirilmesi, kooperatifleşmesi ve toplama işleminin modern hale getirilmesidir” dedi.
 
Toplantının gazeteci yazar Abdurrahman Yıldırım’ın yönettiği forum bölümünde, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Bozoğlu Tonya ve yöresindeki hayvancılığın tarihi gelişimi üzerinde söz alıp, sorunlarla dolu mevcut durumun düzeltilmesi için alınması gereken tedbirleri sıraladı.
 
TTB Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk ise, “Tonya’dan Dünya’ya” sloganı ile meşhur tereyağının özelliklerinin korunarak üretiminin arttırılması konusuna değinip, Tonya Tereyağı’nın çeşitli etkinliklerle turizm amaçlı olarak da kullanılmasını istedi. Toplantıda Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan (TKDK) birim amiri Murat Uzunali de hayvancılığa verilen destekleri katılımcılarla paylaştı.