KTÜ Kanuni Kampüsü, Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezinde yapılan törene TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un yanı sıra, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Adil Karaismailoğlu, Mustafa Şen, Yılmaz Büyükaydın, Vehbi Koç, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, İlçe Belediye Başkanları ile KTÜ Öğretim Görevlileri ve öğrenciler katıldı.

IMG_8795-2

ÇİFT ETİKETİ OLAN 8 ÜNİVERSİTEDEN BİRİ KONUMUNDA

Tören ilk olarak KTÜ’nün tanıtıldığı video gösterimi ile başlarken ardından KTÜ Rektörü Prof. Dr. Çuvalcı, açılış konuşması yaptı. 

Çuvalcı, “Ülkemizde kurulan 4. Üniversite ve İTÜ’den sonra kurulan 2. Teknik Üniversite olan, üniversitemiz, şu ana kadar 253 bini aşkın mezun verdi. 

Bünyesinden önemli yüksek öğretim kurumlarının doğmuştur. 

Ülkemizde çift etiketi olan 8 üniversiteden biri konumundadır. 

17 akademik personelimiz dünyanın en etkili bilim insanları listesinde yer almış. 

Üniversitemizde başlatılan ödül ve teşvik sistemi sayesinde akademisyenlerimizin yaptığı makale oranı yüzde 18 ilken 2022 yılında yüzde 29’a çıkarak büyük bir başarıya imza atmıştır. 

Ülkelerin bilim ve teknoloji üretme kapasitesi, Ar-Ge potansiyeli özel sektörün yanında üniversiteler ve akademisyenlerin yaptığı proje bazlı faaliyetlere dayanmakta. 

Yaklaşık 1 aldır tüm dünyanın gözü önünde, çocukların ve bebeklerin dahi öldürüldüğü katliam ve soykırıma şahitlik ediyoruz. 

İnsan hakları, barış, sevgi, adalet gibi kavramların arkasına saklanarak, dünyaya nizam vermeye çalışanların bu söylemlerinin aldatma olduğu ortaya çıkmıştır” dedi. 
IMG_8794-1

TÜRKİYE’NİN İLK ÜNİVERSİTELERİNDEN BİRİ

TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ise açılış töreninde “Türkiye’yi yarınlara taşımak” adlı bir sunum yaptı. 

Kurtulmuş, “Türkiye’nin ilk üniversitelerden biri olan KTÜ’de sizlerle birlikte, bu çatının altında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti, onuru ifade etmek isterim. 

1955’de Türkiye’ne 4 tane üniversitesi vardı, bugün 208 üniversitesi var. 

7 MİLYON ÖĞRENCİ.. 

Bugün Türkiye’nin 7 Milyon üniversite öğrencisinin olduğu büyük bir eğitim kadrosuna sahibiz. Ayrıca böylesine önemli bir başarının daha ileri gitmesi, sayısal olarak elde ettiğimiz bu gelişmenin bilimsel alanda artarak devam etmesini sağlamak hepimizin vazifesi.. Hepimizin üzerine düşen sorumluluk, sayısal olarak elde ettiğimiz bu başarıyı kalite olarak daha ileri götürmek. Çok önemli bir dönemden geçiyoruz.  Türkiye olarak da çok büyük bir geçitten geçiyoruz, dönemin içerisindeyiz. 
IMG_8797-1

2. 100 YILIN BAŞLANGCINI YAPTIK

''Cumhuriyetimizin 2. 100 yılının başlangıcını yaptık. Önümüzde yeni dönem, yeni safha açıldı… Cumhuriyetin ilk asrını geride bıraktık. 1 asır geride kaldı ama bu asırda neler yaşandığını hepimiz gayet iyi biliyoruz. Nice zorluklar, savaşlar, yokluklar, yoksullukların yaşandığı 1 aşır geride bıraktık. Şimdi bu büyük zorluklarla geride bıraktığımız ilk 100 yılın ardından Türkiye için yeni dönem başladığın görüyoruz. Önümüzdeki dönem her alanda büyük ve güçlü Türkiye olacaktır. Sözümüzün güçlü olması doğru olması hakikat olması tek başına güzel bir şeydir. Güçlü bir sözün arkasında mutlaka gücün de yer alması lazım. O gücün de tesirli olabilmesi lazım''

IMG_8796

"Geldiğimiz noktada sadece bağımsız Türkiye değil, tam bağımsız Türkiye ideali benimsemek ve bu istikamette yürümek mecburiyetindeyiz. Yani bundan kastımız kapılarını dünyaya kapatan bir Türkiye değil, tam tersine kapılarını bütün dünyayı açan ve ama hiçbir alanda dünyanın hiçbir milletine muhtaç olmayan bir Türkiye demektir.  Bölgede yaşadıklarımız Türkiye olarak güçlü sağlam bir şekilde yere basmamız gerektiğini bize anlattılar.  Sadece şöyle başımızı kaldırıp bir baktığımızda Anadolu Kıtasının etrafının hemen her tarafı problem alanlarıyla dolu olduğunu görüyoruz… 

"Balkanlar’da, Kafkaslar’da gerilim. Orta doğu aynı şekilde. Yemen’e kadar inen bu coğrafyada, Türkiye’nin tam merkezinde. Türkiye’nin her bir tarafı, büyük gerilimlerle son derece önemli oyalara gebe olduğu aşikardır. Bölge ülkelerinin arasında çatışma, gerilimler değil, aynı zamanda dünyanın bütün güçleri bu coğrafyadadır. Dolayasıyla Türkiye olarak bu coğrafyada ayakları üstünde sağlam şekilde basmaktan başka hiçbir şansımız yoktur"

Başkan Genç Bilimde Çığır Açan Trabzonlu Furkan Öztürk’ü Tebrik Etti Başkan Genç Bilimde Çığır Açan Trabzonlu Furkan Öztürk’ü Tebrik Etti

"Değerli arkadaşlarım sevgili gençler  bu dönemin üçüncü büyük özelliği ise dünyanın fevkalade büyük yeni gelişmelere ve aynı zamanda krizlere sahip olması. Bir taraftan dünyada insanlık tarihine sahip olmadığı kadar hızlı ve bütün alanları etkileyen bilişsel gelişmelere karşı karşıyayız.   Sadece yapay zekanın sadece blockchain teknolojisinin ya da birçok alanda karşımıza çıkan yüksek teknoloji alanındaki uygulamaların, nasıl alışılmış olan yapıları hızla değiştirdiğini hep beraber şahit oluyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayder Yaylası'na bakın neden geldi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayder Yaylası'na bakın neden geldi!
"Bir tarafta yüksek teknolojilerin verdiği imkanla sürekli gelişen, sürekli ileriye giden toplumlar, sürekli yeni yarışa katılan toplumlar, diğer tarafta da dünyanın fevkalade büyük krizlerini tarihsel olarak yaşadığımız bütün krizlerin toplamından daha ağır ve daha büyük krizleri insanlık olarak yaşıyoruz"

"Dünyanın içinde bulunduğu bu sorunlar için tarihsel olarak bu ülkeye büyük sorumluluk düşüyor. Öğrenci evlatlarımızın dünyada yeni sistemin kurulduğunu göreceklerinden adım gibi eminim. Yakın gelecekte dünyada hakkaniyete, adalete, insanlığa ait yeni sistem kurulacaktır. Bunun öncüsü de Türkiye olacaktır, sizler olacaksınız… "

"Bosna Hersek savaşında Saray Bosna eteklerinden Avrupa'dan gelen siniperler eğlence olsun diye Müslümanları katletmesine seyirci kaldı.  Ya da Serebrenista'daki atık fabrikasında… 2 sene evvel yıldönümüne gittim benden evvel oranın sorumlusu olan ülkenin Savunma Bakanı hanımefendi konuşuyordu…  gözyaşlarını döküyor! Timsahın gözyaşları bende dayanamadım, “Şimdi timsahın gözyaşları döküyorsunuz da mahiyet o gün dur diyebilmek orayı siz yönetiyorsunuz ve oayı Sırp Kasaplara terk ettiniz. 9.000 Müslüman'ın katledildi. Tarih önünde bunun hesabını vereceksiniz” bunu söyledim"

"Aynı şey bugün Gazzede… Katliama uğrayan mazlumları kötü göstermek için mazeret üretirler… Ama onlar da derler dün yahudilere söyledikleri gib, dün Boşnaklara söyledikleri gibi bugün de Filistin'de, Filistinlilere derler ki , “Ama onlar” da diye başlar… Aynı kafa aynı zihniyet… Gazze meselesi yeryüzünde yeni bir hayrın kapılarını da sonuna kadar açacak. Bu hafta sonu Avrupa'nın hemen bütün başkentleri ve paris'te gösteri yürüyüşleri olmasına rağmen 100 binlerce vicdan sahibi insanın ortalığa çıktı ve biz insanlığın yanındayız biz Gazzelilerin yanındayız diyerek 100 binler yürüyüş yaptı"

"Amerika'nın en meşhur üniversitelerinden birisinde rektör beyefendi yönetim diyor ki izlemişsinizdir, “Filistinli lehine gösteriye katılanları üniversiteden atacağız”  2.000 öğrenci gösteri yürüyüşü yapıyor hadi at bakalım… Biliyorsunuz ABD’De Senato binasının içerisinde gösteriler oldu.. Savaş karşıtı Yahudiler gösteriler yaptı. Bu hafta sonu da yine 10 binlerce insanla araya gelerek bu durumu kınadı. Değerli kardeşlerim dünyada yeni bir sisteme ihtiyacı var. Biz dünya beşten büyüktür diyoruz ya yıllardır söylüyoruz Cumhurbaşkanımız ilk bunu Birleşmiş Milletler'de söylediğinde herkes “bu adam ne diyor?” diye bakıyor.  Şimdi artık batı ülkelerindeki siyasetçiler bile evet yeni sisteme ihtiyaç var yeni bir dünya kuralım diyor"

Konuşmaların ardından KTÜ Rektörü Prof. Dr. Çuvalcı, TBMM Başkanı Prof. Dr. Kurtulmuş’a hediye verdi. Tören 'Dünyanın En Etkili Bilim İnsanlarına' hediye takdim edilmesiyle devam etti.
 

Editör: Haber Merkezi