Trabzon Radisson Blu Otelde gerçekleşen Programa Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, eşi Güllühan Yıldırım, İran  İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Naser Mohebati, Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Valerii Timashov, KTÜ Rektörü Prof.Dr. Hamdullah Çuvalcı, Trabzon Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Gürkan Üçüncü, Endonezya Cumhuriyeti Trabzon Fahri Konsolosu Ak Parti Trabzon İl Başkan Yardımcısı Kadem  Çakıroğlu,www.Trabzonhaber24.com Haber Müdürü Melek Çakır ,STK Temsilcileri ve diğer davetliler katıldı. 
I M G 0494

Konuşmasında İran’ın, 400 yıla yakın süredir değişmeyen 560 km’lik bir sınırı paylaştığımız önemli bir komşumuz olduğunu söyleyen Vali Yıldırım, “İran’da hâlihazırda Tahran Büyükelçiliğimizin yanı sıra Tebriz, Urumiye ve Meşhed Başkonsolosluklarımız görev yapmaktadır. Ülkemizde ise İran, Ankara Büyükelçiliği’nin yanı sıra şehrimiz Trabzon, İstanbul ve Erzurum Başkonsolosluklarıyla temsil edilmektedir.
İran’la ikili ilişkilerimizin, karşılıklı saygı ve iyi komşuluk ilkeleri zemininde geliştirilmesi hedeflenmektedir. Özellikle karşılıklı olarak düzenlenen üst düzey ziyaretlerle, siyasi diyalogun gerek ikili ilişkilerimizin her veçhesinde, gerek bölgesel konularda ilerletilmesi yönünde çaba gösterilmektedir.

I M G 0493

İran’la ilişkilerimiz, 2014 yılında kurulan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi mekanizması çerçevesinde kurumsal bir çerçeveye oturmuştur. Konseyin yedinci toplantısı Sayın Cumhurbaşkanımızın İran’ı ziyareti vesilesiyle 19 Temmuz 2022 tarihinde Tahran’da yapılmıştır.
İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İbrahim Reisi Konsey'in son toplantısı için, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın davetine icabetle, 24 Ocak 2024 tarihinde ülkemize resmî bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Ziyaret sırasında, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin Sekizinci Toplantısı, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Cumhurbaşkanı Sayın Reisi’nin riyasetlerinde Ankara’da icra edilmiş; Konsey toplantısında, Türkiye-İran ilişkileri tüm veçheleriyle gözden geçirilmiş, ikili iş birliğinin derinleştirilerek geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınmıştır.

I M G 0490

Görüşmelerde ikili münasebetlerin yanı sıra, Gazze ve işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan İsrail saldırıları başta olmak üzere, güncel bölgesel ve küresel meseleler hakkında fikir teatisinde de bulunulmuştur.

10 Yıldır Kaçıyordu JASAT Timleri Affetmedi 10 Yıldır Kaçıyordu JASAT Timleri Affetmedi

66Bf6E00 B839 4F97 9020 E15588191283
İki ülke arasında zaman zaman Dışişleri Bakanları nezdinde de ziyaretler gerçekleşmektedir.
İran ile ülkemiz arasında turist hareketliliği yaşanmakta olup şehrimiz özellikle Nevruz Bayramı vb. özel günlerinde çok sayıda İran vatandaşı turisti ağırlamaktadır. Bizler de şehrimizden iki ülke arasında devam eden, karşılıklı saygı ve iyi komşuluk ilkeleri zemininde geliştirilmesi çerçevesinde İran Konsolosluğu ile karşılıklı ziyaretler ve gerektiğinde iş birliğine gidilmek suretiyle faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.
Bu vesile ile İran İslam Cumhuriyeti'nin 45. Zafer yıl dönümünü tebrik ediyorum. Kutlama programı dolayısıyla  İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Naser Mohebati’nin şahsında İran halkının zafer yıl dönümünü tebrik ediyorum. ” dedi.

I M G 0497

Konuşmaların ardından program toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

I M G 0496I M G 0495I M G 0491I M G 0492

Editör: Melek Çakır