İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN VAZGEÇMEK KADININ
İNSAN HAKLARININ İHLALİNE YOL AÇAR


İstanbul Sözleşmesi, şiddetin önlenmesi ve şiddet mağdurlarının korunmasıiçin devletlere yol haritasıçizen ve atılmasıgereken somut adımlar konusunda kılavuzluk eden uluslararasıbir sözleşmedir.
Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan ve bugüne kadar 45 ülke ve Avrupa Birliği'nin imzaladığısözleşmeyi ülkemiz ilk imzalayan ve onaylayan ülkedir.
Son yıllarda kadına karşışiddet katlanarak artmışken ve biz alanda çalışan Barolar ve Kadın HaklarıMerkezler/ Komisyonlarıolarak İstanbul Sözleşmesinin ve 6284 SayılıKanunun etkin olarak uygulanmasıiçin taleplerimizi ifade ederken ;ne yazık ki İstanbul Sözleşmesi aleyhine algıoluşturularak İstanbul Sözleşmesinden imzanın çekilme hususunun tartışılmasınıbüyük bir kaygıyla izlemekteyiz.
İstanbul Sözleşmesinden imzanın çekilmesi söylemi bile şiddeti arttırıcıbir etki yaratmakta, kadınlarışiddete karşıkorumasız kılmaktadır. Sözleşmeden imzanın çekilmesi kadınları, çocuklarışiddete açık hale getirecek, devlete başvuranların önü kesilecek; bundan kadınlar, çocuklar olumsuz etkilendiği kadar ülkemizin dışdünyadaki itibarıda
zedelenecektir.
Kadın kazanımlarınıgeri götürecek , kadının insan haklarının ihlaline yol açacak, kadınıözgür birey olmaktan
uzaklaştırıp ayrımcılığa muhatap hale getirecek, kadının kazanılmışyasal haklarınızedeleyecek hiç bir girişimi kabul etmiyoruz.
Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için ihtiyacımız olan İstanbul Sözleşmesinin ve 6284 SayılıKanunun etkin birşekilde, tavizsiz uygulanmasıdır.
Bir kere daha yetkililerden ve ilgili kurum ve kuruluşlardan; İstanbul Sözleşmesinden imzanın çekilmesi söylemlerinden vazgeçmeleri, artan kadına yönelikşiddetin önlenmesi için etkin ve kararlıpolitikalar oluşturmalarını, kadın haklarımücadelesinde önemli işlevleri olan sivil toplum örgütleri, meslek odalarıile birlikte koordineli çalışmalarınıbeklediğimizi belirtiyor, kadınların kazanılmışyasal haklarınıtehdit eden söylem, davranışve değişikliklere imkan sağlamamalarınıtalep ediyoruz.
Biz Barolar ve Kadın HaklarıMerkezler/ Komisyonlarıolarak kadının insan haklarının ihlaline yol açacak her türlü girişimin karşısında olacağımızıve kadına yönelik şiddeti önleme mücadelemize dayanışma ruhuyla devam edeceğimizi kamuoyuna saygılarımızla iletiyoruz.
TRABZON BAROSU BASKANLIĞ I AV.SİBEL SUİÇMEZ
TÜRKIYE BAROLAR BİRLIĞ I KADIN HUKUKU KOMISYONU (TÜBAKKOM)
TRABZON BARO BAŞKANLIĞI
ADLİYARDIM BÜROSU, CMK BÜROSU İNSAN HAKLARI MERKEZI,