Cevap ve Düzeltme
TİSKİ Genel Müdürlüğümüz tarafından, “Uzungöl’de şok iddia!” başlığı ile Kuzey Ekspres Gazetesinin 16.08.2019 tarihli sayısında yayımlanan haber ile ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
İdaremiz, 6360 Sayılı Kanun ile il belediyesinin Trabzon Büyükşehir Belediyesine dönüşümü sonucunda, bağlı kuruluş olarak 20.11.1981 Tarihli 2560 Sayılı Kanun kapsamında, bu kanunun Ek 5. ve Geçici 10. maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 31.03.2014 tarihinde kurulmuştur. Aynı kanunda belirtildiği üzere idaremize, “Bölge ve içindeki su kaynaklarını, deniz, göl, akarsu kıyılarının ve yeraltı sularının kullanılmış sularla ve endüstri artıkları ile kirletilmesini, bu kaynaklarda suların kaybına veya azalmasına yol açacak tesis kurulmasını ve bu tür faaliyetlerde bulunulmasını önlemek, bu konuda her türlü teknik, idari ve hukuki tedbiri almak” görevleri de tevdi edilmiştir.
Trabzon’a yaptığı ve yapacağı yatırımlarla yeni kurulan su idareleri arasında yatırım ölçeğinde öncelikli idareler arasında yer alan idaremiz, haber içeriğine konu turizm merkezimiz Uzungöl’de, 21.03.2018 tarihinde içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarının yapımı konusunda ihaleye çıkmış, 18.04.2018 tarihinde sözleşmesi imzalanan Çaykara (Trabzon) Uzungöl Mahallesi İçme Suyu, Kanalizasyon ve Yağmur Suyu İnşaat yapım işi, bitirme tarihi 26.12.2019 olmasına karşın, bizzat Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun talimatı ve takibi sonucunda turizm sezonu öncesinde, Mayıs 2019 tarihinde tamamlanmıştır. İş kapsamında; 6 bin 530 m şebeke hattı ve abone bağlantıları, 3 bin 819 m kanalizasyon hattı ve parsel bacaları, 3 bin 692 m yağmur suyu hattı ve 208 muayene bacası yapımı geçtiğimiz aylarda hizmete alınmıştır.
İdaremiz sorumluluk alanının herhangi bir noktasındaki kanalizasyon atıklarını kesinlikle doğal ortama deşarj etmemekle birlikte, kanalizasyon atıklarının boşaltım işlemi arıtma tesisinde yapılmaktadır. Haberde gösterilen alanda, doğaya zarar vermeyen yağmur suyu hatları kontrollü şekilde göle deşarj edilmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
TİSKİ Genel Müdürlüğü