Binlerce yıldır bedenler ve ruhları baskı altında tutulan kadınlar ilk defa 8 Mart 1857’de ABD’nin New York kentinde topluca itiraz ettiler.
Tekstil fabrikalarında çalışan 10.000 civarında kadın,  uzun çalışma koşulları ve insanlık dışı uygulamalara karşı genel greve gittiler ve çıkan yangın sonucu 129 kadın yanarak can verdi.
Bu olay üzerine 26-27 Mart 1877 tarihinde toplanan 2.Enternasyonal ClaraZetkin’in önerisiyle bu acı günü dünya kadınlar günü olarak ilan etti. Daha sonra toplanan 3. Enternasyonal ise bu günün adını Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak ilan etti. Böylece her yılın 8 Mart günü aracılığıyla kadın sorununa dikkat çekilip çeşitli etkinlikler yapılması amaçlandı.
Çocuk, genç kız, eş ya da anne, hangi yaşta olursa olsun, kadın saygı görmeyi hak eder. Kadına karşı geliştirilen tutum iyiliğin, vicdanın, merhametin ve insanlığın ölçüsüdür.
Bugün, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle bir kez daha önemle belirtmek isterim ki, kadınlarımızın ve kız çocuklarımızın varoluşsal değeri, saygınlığı ve dokunulmaz hakları konusunda farkındalık oluşturmak hepimizin vazifesidir. 8 Mart'ın savaş, şiddet, mahkumiyet ve yoksulluğun pençesinde hayatta kalmaya çalışan nice mağdur ve mazlum kadın için umut seferberliği oluşturması, küresel bir iyilik hareketine vesile olması hepimizin yürekten temennisidir.
Unutmamalıyız ki; Cumhuriyetimizin odak noktasında yer alan kadınlarımız, modern ve çağdaş günlere gelmemizde önemli görevler başarmışlardır. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ünde dediği gibi “dünyada ki her şey kadının eseridir.
Kadınlar tarih boyu yaşanan çatışmalarda büyük emeklerle büyüttüğü çocuklarının acılarını da yaşıyorlar.
Son olarak Suriye’de 36 askerimizin şehit edilmesi de bu acıların taze örneği olarak ruhlarımızı parçaladı.
Ölen askerlerimize rahmet diliyor, ailelerinin acılarını yürekten paylaşıyorum.
Son olarak kadının ezilmesinden kurtuluşunun, kadının kendi beyninin özgürleşmesiyle mümkün olacağını belirtmek istiyor, Tüm dünya, ülkemiz ve Ortahisar Kent Konseyi Kadın Meclisi üyelerimiz arasında görev yapan kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.