Bakan Turhan’a Büyük Sürpriz !

Türkiye Yolcu Taşımacılığı Hizmetlerinin Erişilebilirliği Projesi Trabzon Harekete Geçme Çalıştayı Trabzon Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın katılımıyla yapıldı. 
Programın protokol konuşmalarında ilk olarak Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, konuştu. Zorluoğlu, “Kat etmemiz gereken büyük mesafeler olduğunu düşünüyorum. Çok önemli bir mesele. Türkiye’de mantalite değişikliğini mutlaka beraberinde gerçekleştirmemiz gereken meseledir. Fiziken yapmamız gereken çok şeyler var. 
Trabzon ile alakalı olarak yeni iş başına gelmiş belediye olarak şunu ifade etmek isterim ki bu sadece merkezi idarenin meselesi değil. Bu mesele hareket kısıtlığı olan insanların erişilebilirliğini arttırmasında ana aktörler belediyeler. Uygulamaları belediyeler yapıyor. 
Bütün bunlar ağırlıklı olarak yerel yönetimlerin bizlerin sorumluluğunda. Bizim büyükşehir ve ilçe belediyeleri olarak bu farkındalık gününü fırsat bilerek bu meseleye bütüncül olarak yaklaşmamız ve tüm çalışmalarımızda engelle erişimine uygun olup olmadığını gözden geçirmemiz gerekir. Buradan söz veriyorum Trabzon’da önümüzdeki yıllarda daha fazla engelli insanımızı sokaklarda caddelerde göreceğiz. Bütün şehrimizi bu gözle inceleyeceğiz. Hemen düzelteceklerimizi düzenleyeceğiz. Yaya kaldırımı, yollar, otobüs durakları, meydanlar bizim çalışma alanlarımız olacak” dedi. 
729 DOLMUŞ YIL BAŞINDAN İTİBAREN MODERNİZE EDİLİYOR 
Trabzon’da yeni projeleri açıklayan Zorluoğlu, “Dolmuşların modernizasyonu. 2002 yılından beri aynı dolmuşlar kullanılıyor. Bunlar engelli erişimine uygun değiller. Şoförler Cemiyeti ile aşağı yukarı mutabakata vardık. Önümüzdeki yıl başından itibaren Trabzon’da 729 dolmuşun tamamı yenilenecek ve engelliler için erişilebilir hale gelecek. 
OTOBÜSLER 5 YIL SONUNDA YENİLENİYOR
Otobüs gibi toplu taşıma için olan araçlar yenileme çalışmaları devam ediyor. 1 ay içinde tamamlanır. 20 otobüs kazandırıyoruz. Bunlar erişilebilir olacak. Her yıl 20 tane otobüs ve 5 yıl sonunda tüm otobüslerimizi yenileyeceğiz. 
ÜST GEÇİTLERE ASANSÖR İÇİN ULAŞTIRMA BAKANLIĞINDAN DESTEK İSTEDİ.. 
Bizim üst geçitlerimiz var. Eski sahil yolunun üzerinde ağırlıklı olarak. Bu üst geçitlerimizin hiç birinde asansör yok. Engelli veya çocuk arabasıyla bir kadın geldi veya yaşlı amca teyzemiz geldiğinde o merdivenleri çıkmak zorunda kalıyor. Benim istirhamım bu. Bölge Müdürüyle de konuştuk. Çok yoğun olanlardan başlayarak mesela hastaneye giden kavşak var Değirmendere.. 
Ulaştırma Bakanlığının birkaç örnek projeyle, Trabzon’da üst geçitlerin asansörle donatılmasını, sonradan bakımını onarımını Büyükşehre devretmesi.. Bu konuda sizin desteğinizi istirham ediyoruz” dedi.
ÇEVREYE UYUMLU YOL OLACAK
Toplantıya katılan Trabzon Milletvekilleri adına, AK Parti Trabzon Milletvekili ve Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Balta, kısa bir konuşma yaptı. Balta, Bakan Turhan’ın Trabzon’da sabah saatlerinde Boztepe’de Kanuni Bulvarı için yapılan tünel projesini hatırlatarak, “Trabzon’da yerinde çevresel sorunları çözmüş, Çevreye uyumlu yol olacağını Trabzon’da müjdeledi tekrar. Kendisine huzurlarınızda tekrar tekrar teşekkür ediyoruz. Yol medeniyettir. Ulaşamadığın yer senin değildir. Sizler Cumhurbaşkanımızla uzakları yakınlaştırdınız, gönülleri birleştirdi. Çok daha iyi yoldayız” dedi. 
TRABZON TÜRKİYE’DE İLK 5’DE.. 
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, “Onlara asıl engelleri koyan bizleriz. Bizler kamu binalarına gittiğimizde bizlerin erişilebilirliği noktasında merdiven ve asansörler var. Merdiven olmadığını düşünün bizlere engel koyuldu demektir. Kamu kurumlarında engellilere yönelik rampalarımızı asansörleri dizayn etmediysek engeli biz koyduk oluyoruz. 
Bizim kamu kurumlarına erişebilirdik noktasında Türkiye’de 5. Sıradayız. Ciddi mesafeler kat ettik. Bugün daha düne kadar evlerinde odalara adeta yataklarına mahkum olmuş, sadece kendilerini engelli değil ailenin de engelli hayatı yaşadığı dönemlerden şimdi ülkemizin geldiği bu sürece baktığımızda güzel mesafeler aldık” dedi.
BAKAN TURHAN’A BÜYÜK SÜRPRİZ..
Programın sonunda ise Bakan Turhan’ın ilkokul öğretmenlerinden sürpriz geldi. Bakan Turhan’ın ilkokulda öğretmenliğini yapan Kadriye Kıyak ve Nurhan Deniz Demirci sahneye davet edildi.  Kendisine bir hayli sürpriz olan bu anlarda Bakan Turhan, öğretmenlerini ellerine öperek karşıladı.
Burada yapılan konuşmalarda öğretmenleri Bakan Turhan’ın ilkokulda bile bu şekilde yüksek bir mevkiiye geleceğini belli ettiğini söyledi. Bakan Turhan’da, “Hocalarımız beni ilk okulda büyük fedakarlıklarla eğittiler. O zaman ben çocuk aklıyla mühendis, memur olacağım derdim” dedi.
Öğretmenleri ardından ise Bakan Turhan’a, kendisinin de yer aldığı bir ilkokul defterini büyüterek hediye etti. Bakan Turhan’da öğretmenlerine plaket verdi.