Ali Şükrü Bey, yenilenen kabri başında dualarla anıldı 

I. TBMM Trabzon Mebusu Ali Şükrü Bey, vefatının 96’ncı sene-i devriyesinde Boztepe’deki yenilenen kabri başında dualarla anıldı. Törende; Devlet eski Bakanı Faruk Nafiz Özak, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Araştırmacı-Yazar Sadık Albayrak, Trabzon Milletvekili Salih Cora, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, AK Parti Ortahisar İlçe Temel Altunbaş, kamu kurumları ve STK’ların temsilcileri, siyaset, iş, spor ve sanat dünyasından çok sayıda isim hazır bulundu.

Törende katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ali Şükrü Beyin kabrinin yeniden düzenlenmesi için bizatihi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimat verdiğini, bu talimatı yerine getirmiş olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti. Trabzon’da yapımını sürdürdükleri 7700 kişilik Şehir Camisi ve Külliyesini de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın himayelerinde Trabzon’a kazandırmakta olduklarını belirten Gümrükçüoğlu, şunları kaydetti: “Ali Şükrü Bey kurucu meclisimizde Trabzon mebusuydu. Kendisini çok iyi yetiştirmiş, 39 yaşında şahadete yürümüş bir değerimizdir. Mukaddes davasında Allah’tan başka hiç kimseden korkmayarak büyük mücadelesine devam etti. O büyük mücadelesinin neticesinde Ankara’da şehit edildi, katledildi. Sonrasında da burada, doğduğu topraklarda, Trabzon’un Boztepe’sinde defnedildi. Önemli olan tarihi hakikatlerin ortaya çıkması ve bizlerin Ali Şükrü Bey ve onun gibilerin yolundan yürümemiz, onun davasına sahip olmamız ve o davanın bütün insanlığa huzur getirmesi için yolumuza devam etmemizdir. Bu şehrin bir İslam diyari olduğunun mührünü vuracak olan 7700 kişilik caminin bizatihi tensibini yapan Devlet Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. Bizatihi Trabzon’daki mitinginde ‘benim himayemdeki Trabzon Şehir Camisi ve Külliyesi hayırlı olsun’ demişlerdir. Geçtiğimiz tarihlerde bu kabir gizlenmek istenmiştir. Kimse farkında olmasın istenmiştir. Orhan Karakullukçu Belediye Başkanımızın geçmişlerine rahmet diliyorum. Bu kabri ortaya çıkarmıştır. Yerini tescil etmiştir. Devlet Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 3 yıl önce Trabzon’a geldiğinde Ali Şükrü Bey ve onun davasına sahip çıkmaktan bahsetmişti. Sonra da akşam karanlığında buraya gelmiştir. Yanında bakanlarımız, komutanlarımız vardı. Bende acizane refakat ediyorum. Döndü ve bana dedi ki, ‘Orhan Bey, Ali Şükrü Beye yakışan ama mütevazi bir düzenlemeyi senden bekliyorum’ dedi. ‘Başüstüne’ dedim. Allah nasip etti, vefat yıldönümüne yetiştirmek nasip oldu. Allah’a şükür bu kabri yeniden düzenlemek nasip oldu. Devlet Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın o talimatlarını yerine getirebildiğim için Allah’a şükrediyorum. Allah-u Teala onun gücünü kuvvetini arttırsın.”

Devlet eski Bakanı Faruk Nafiz Özak ise konuşmasında herkesin tarihini çok iyi öğrenmesi gerektiğini ifade etti. Özak, “Ali Şükrü Bey rahmet ve minnetle anıyoruz. Kısa ömrüne çok önemli ve değerli işler sığdırmış bir büyüğümüzdür. Biz çocukken bize Ali Şükrü Beyi öğretmediler, anlatmadılar. Daha sonra öğrenmeye başladık. Orhan Karakullukçu burayı mütevazı bir kabir olarak ziyaret açtı. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın anlattığı gibi Sayın Cumhurbaşkanımız buraya geldi. Geçmişimizi iyi öğrenmemiz lazım. Benim bir projem var. Milli Eğitim Bakanımıza da buna söyleyeceğim. Trabzonlu öğrenciler, Trabzon tarihini, Yozgatlı öğrenciler Yozgat tarihini, Giresunlu öğrenciler Giresun tarihini okumalılar. Bugün Trabzonlu olup Ali Şükrü beyi bilmeyen 
Trabzonlular var. Bu Milli Eğitim müfteradına girmeli. Hepimizin tarihimizi öğrenmeliyiz” dedi.

Araştırmacı-Yazar Sadık Albayrak, Ali Şükrü Beyin yaşamı ve şehit edilmesine ilişkin detaylı açıklamalarda bulundu. Albayrak, “Çocukluğumda Cudibey’de okurken akşamları buralara çıkardık. Maalesef gözleri kapalı dolaşan bir nesildik. Osmanlı İmparatorluğunun beş büyük şehrinden biriydi Trabzon. Bize kimliğimizi unutturmak istediler. Kimliğimizi bilmek, tarihimizi öğrenmek zorundayız” diye konuştu. 

KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Alkan ise, “Bu güzel faaliyete vesile oldukları için Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na teşekkür ediyoruz. Ali Şükrü Beyin kabrinin yenilenmesi için yaptıklarından dolayı kendisine müteşekkiriz. Ali Şükrü Bey ülkemizin şehrimizin çok önemli değerlerinden bir tanesidir. Entelektüel kimliği, İslami kimliği, siyasi kimliği, askeri, kimliği ile öne çıkmış, her alanda ülkemize ciddi katkılar sağlayan bir değerimizdir. Ali Şükrü Beyin gerçek kimliğini tüm yönleri ile ortaya çıkardık. Trabzonlular olarak Ali Şükrü Beyi gündeme Türkiye’nin bütün mesellerine getirdiği çözüm öneri ile gündeme getirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından I. TBMM Trabzon Mebusu Ali Şükrü Bey Kur’an ve dualarla yad edildi.