İnsanlığa örnek olarak gönderilen âlemlere rahmet, güzel ahlak abidesi Hz. Muhammet’e (s.a.v) salat ve selam olsun. Ne mutlu bizlere ki sevgili Peygamberimizin dünyaya teşrif ettiği kameri ayların 3 ncüsü Rebiülevvel ayına erişmiş bulunuyoruz. İnşallah bu ay içerisinde 26 Ekimde başlamak üzere Mevlid-i Nebi haftasını dolu dolu kutlayacağız.
      28 Ekim 2020 Perşembe günü Hazreti Peygamberin doğumunun seneyi devriyesidir. Bu vesileyle Mevlid-i Nebi Haftası’nda İl ve İlçe müftülüklerimiz tarafından Hazreti Peygamberi anma ve anlamaya yönelik birçok program gerçekleştirilecektir.
​Diyanet İşleri Başkalığımız Mevlid-i Nebi Haftası münasebetiyle toplumumuz, gönül coğrafyamız ve bütün insanlık için önem arz eden ve sorun haline gelen bir konuyu tema olarak belirlemekte ve bu çerçevede pek çok etkinlik gerçekleştirmektedir. 2020 yılı Mevlid-i Nebi Haftasının teması, “Peygamberimiz ve Çocuk” olarak belirlenmiştir
​Çocuk, aileye Allah tarafından bahşedilmiş nimetlerin en sevimlisidir. Çocuk evin bereketi, hayatın neşesi ve ailenin umududur. Kur’an’ın ifadesiyle ‘göz aydınlığı’ (Furkan 25) emanetlerin en hassası, varlığı ve yokluğu ile imtihan vesilesidir.
​Günümüz dünyasında maalesef pek çok çocuk, barınma, beslenme, sağlık, eğitim gibi en temel haklarından mahrum kalmakta; taşıyamayacakları bedensel ve duygusal yükler altında ezilmektedir. İnsanlığın geleceği olan çocuklar, zulüm ve vahşetin, savaş ve şiddetin karanlığında yok olmaktadır. Toplum ve ailesi tarafından hak ettiği ilgi, eğitim ve desteği bulamayan çocuklar zararlı alışkanlıklara adım atabilmekte; eğlendirirken zehirleyen, sahte zaferlerle saatlerce meşgul eden bağımlılıklara maruz kalabilmektedir.
​Yüce Rabbimizin bizlere emaneti olan çocuklara sahip çıkmak, onların korunması ve sağlıklı bir şekilde yarınlara hazırlanması için çözüm üretmek hepimizin görevidir. Peygamberimiz bir hadislerinde “Hiçbir baba çocuklarına güzel ahlaktan daha kıymetli bir miras bırakmamıştır” (Tirmizi, Birr.33) buyurmuşlardır.
​Salgın hastalıkla mücadele dikkate alınarak ve alınan tedbirlere riayet edilerek İl ve İlçe Müftülüklerimizce hafta boyunca cami, cami dışı ve sosyal medya hesaplarından gerçekleştirilecek etkinlikler vasıtasıyla Hz. Peygamber’in örnekliği çerçevesinde çocuk konusuna dikkat çekilecektir. Günümüzde çocukların ve ebeveynlerin yaşadığı problemlere Kur’an ve sünnet çerçevesinde çözümler getirilmeye çalışılacaktır.  
       Ayrıca hafta vesilesiyle bu vatanı kanlarını ve canlarını feda ederek bize vatan kılan şehitlerimiz,  gazilerimiz ve tüm ölmüşlerimizin ruhları için Kur’an ziyafeti ve dua programları icra edilecektir.
​Bu nedenle; haftanın fert, aile ve toplum olarak bizlerin huzur ve mutluluğuna vesile olmasını dilerim.
​Rabbim hepimizi peygamberimizi tanıyan, anlayan, aile ve çocuklarına karşı davranışlarında onu kendine örnek alanlardan eylesin.
        Bu duygularla; Aziz Milletimizin ve tüm İslam âleminin Mevlid-i Nebi Haftası ile Mevlid Kandilini tebrik ediyor, yüce Mevla'dan barış, huzur ve kardeşliğimize vesile olmasını diliyorum.
                ​​2020 YILI MEVLİD-İ NEBİ PROGRAMI
 
1. 26.10.2020 Pazartesi, saat 11:30 İskenderpaşa camii avlusu.
• Mevlid-i Nebi açılış programı
• Camilerimizin ve Kur’an Kurslarımızın yapımında ve yaşatılmasında emeği geçen ve vefat edenler için Kur’an ziyafeti ve dua.
2. 26.10.2020 - 28.10.2020 saat 14:00 Trabzon müftülüğü sosyal medya hesaplarından Peygamberimizin çocuklara verdiği değeri, onlara gösterdiği sevgi, şefkat ve merhameti bütün boyutlarıyla gündeme taşımak için hazırlanan programların sunulması.
3. Hafta boyunca Trabzon müftülüğü sosyal medya hesaplarından çocuklarda Peygamber sevgisinin pekişmesine katkı sağlamak amacıyla yazılı ve görsel sosyal medya paylaşımı.
4. 28.10.2020 saat 18.00 Çarşamba, Fatih Merkez Camii Mevlid-i Şerif programı
5. 29.10.2020 saat 15:00 Çocukların ve ebeveynlerin günümüzde yaşadığı problemlere dikkat çekmek ve çözüm önerileri sunmak konulu radyo programı.
6. Hafta boyunca yerel gazetelerde çocuk eğitimi ve terbiyesi konusunda fert ve toplum hayatında duyarlılık ve bilinç oluşmasına katkı sağlamak konulu makale yazılması.
7. İlk,  Orta ve Liselerde okuyan çocuklara yönelik çocuklarda Peygamber sevgisinin pekişmesine katkı sağlamak amacıyla şiir ve kompozisyon yarışması düzenlenmesi.
8. 30.10.2020 saat 11:30 İskenderpaşa camiinde “Peygamberimiz ve Çocuk” konulu vaazın İl Müftülüğü sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanması.
 
 
                                                                                                                      Osman AYDIN