Üreticilere Tarım Sigortası Uyarısı


Trabzon Tarım ve Orman Müdürü Cahit Gülbay fındık ve kivi üreticilerini tarım sigortası yaptırmaları konusunda uyardı.
Gülbay yaptığı açıklamada, fındık ve kivi üreticilerinin zirai don, fırtına, heyelan ve kuraklık riskine karşı Tarım Sigortaları Havuzu’na (TARSİM) başvuruda bulunarak bahçelerini sigortalatmaları gerektiğini söyledi.
Stratejik bir sektör olan tarımın zaman zaman çok büyük risklerle karşı karşıya kaldığına işaret eden Gülbay, “Doğal afet dediğimiz ve çoğunlukla önleme imkanımız olamayan bu riskler altında üretim yapmak durumundayız. Bizim öncelikli hedefimiz tarım sektöründe sürdürülebilir üretimin sağlanmasıdır. Bu noktada Bakanlığımız tarafından sürekli çalışmalar yapılmakta ve yeni projeler uygulanmaktadır” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığının bir yandan yaptığı AR-GE faaliyetleriyle bu riskleri minimize etmeye çalıştığını dile getiren Gülbay diğer yandan olası afet ve diğer nedenlerle tarımsal üretimde meydana gelebilecek büyük kayıplarda üreticileri koruyacak tedbirleri geliştererek sürdürülebilirliği sağlamaya çalışmak olduğunu vurguladı. Gülbay, “Eğer biz üreticimizi koruyamaz ve küstürürsek tarımda sürdürülebilirliği sağlama şansımız da ortadan kalkmış olur. Tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması, mevcut üreticilerimizin üretime devam etmeleri ve bu üreticilere yenilerinin eklenmesiyle mümkün olabilecektir. Bu nedenle üreticilerimizi doğal afetlere karşı tarım sigortası ile korumak son derece önemlidir” diye konuştu.
Üreticilere  Kivi için 22 Şubat, fındık için ise 10 Mart 2019 tarihlerine kadar bahçelerine sigorta yaptırmaları hatırlatıldı.