SARP KAPISI, DERT KAPISI 

Önergesinin gerekçesini açıklamak üzere İYİ Parti Grubu adına TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Örs "Uluslararası nakliyecilerimiz gerek sınır kapılarında gerekse gittikleri yol boyunca birçok sorunla karşı karşıya kalmakta, sınır kapılarımız dert kapısı olmaktadır. Bölge milletvekili olarak birkaç kez Sarp Sınır Kapısı'na giderek orada günlerce kuyrukta bekleyen tır şoförlerimizle görüştüm yaşamış oldukları mağduriyetleri birinci ağızdan dinledim ve yerinde gördüm. Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener geçtiğimiz haftalarda yaptığı grup konuşmalarında nakliyecilerimizin yaşadığı sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında gündeme taşıdı ve 'Yaşanan sorunlar karşısında beklemekten başka bir çözüm yok.' söylemiyle kaderine terk edilen nakliyecilerimiz perişandır; yazıktır, günahtır! Kendi başarılarıymış gibi ihracat rakamları açıklayanlar Türk ihracatçılarının ve nakliyecilerinin mağduriyetlerine sessiz kalmamalıdır." ifadelerini kullanmıştı" dedi. 

30 KİLOMETRE 5 GÜNDE GEÇİLİYOR! 

Uluslararası nakliyecilerin yaşadığı mağduriyetlere son verilmesini isteyen Milletvekili Hüseyin Örs, konuşmasında şu görüşlere yer verdi, "Uluslararası nakliyecilerimiz sınır kapılarında uzun süre beklediklerini, günlerce kuyruklarda adım adım ilerleyebildiklerini söylemektedirler. Hem Gürcistan tarafına gidişte hem de Türkiye'ye dönüşte tırlarımız uzun kuyruklarda beklemektedirler. Arhavi'yi Sarp'a bağlayan yol 30 kilometredir. Peki, bu şoförlerimiz, bu tır şoförü kardeşlerimiz, nakliyecilerimiz bu yolu kaç günde gidiyorlar? 30 kilometrelik bu yolu normalde otuz dakikada aşması gereken bu sürücülerimiz bu yolu beş, altı günde gitmekte ve orada kuyruklarda beklemektedirler. Tır şoförü vatandaşlarımızın bekledikleri yerlerde tuvalet yok orada, su yok, çay yok, kahve yok. Bu sorunu gündeme getirmekteki amacımız bu şoför kardeşlerimizin mağduriyetine bir an önce son verilmesini sağlamaktır." 

TÜRKMENİSTAN SINIR KAPILARI AÇILMALI 

Türk tır şoförlerinin taşıma güzergahları boyunca da birçok sorunla karşı karşıya kaldığını dile getiren Örs, "Sadece sınırda değil, yol boyunca da sıkıntılar var. Bakın "Güney Koridor" olarak adlandırılan İran-Türkmenistan üzerinden Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan'a ulaşım güzergâhında ihracatımızın önemli geçiş noktası Türkmenistan'ın, coronavirüs salgınının başlangıcından beri kapattığı sınır kapılarının üst düzeyde görüşmelerle bir an önce açılması gerekir. 

AZERBAYCAN GEÇİŞ ÜCRETLERİNİ KALDIRSIN 

"Orta koridor" olarak adlandırılan Gürcistan-Azerbaycan ve Ro-Ro'yla Kazakistan veya Gürcistan-Azerbaycan-Rusya güzergâhında Azerbaycan'ın birçok ülke nakliyecilerinden almadığı hâlde Türk plakalı araçlardan talep ettiği yüksek geçiş ücretlerinin kaldırılması ve Azerbaycan'dan Kazakistan'a yapılan Ro-Ro taşıma fiyatlarının uygun seviyeye çekilmesi gerekir. 

GÜRCİSTAN-RUSYA SINIRINDA BÜYÜK SIKINTI YAŞANIYOR 

En ekonomik yol olarak değerlendirildiğinden, en fazla kullanılan kuzey koridor yani Gürcistan-Rusya ve Rusya üzerinden Kazakistan ve diğer Tük Devletleri Teşkilatı üyesi ülkelere giden güzergâhta ise Gürcistan'ı Rusya'ya bağlayan 50 kilometrelik dağ yolunun kış aylarında sık sık trafiğe kapandığını biliyoruz. Gürcistan'ın trafiğe açacak yeterli ekipmanının olmaması gerekçesiyle kapanan bu yolda ihracat ve ithalat yüklü araçlarımızın yirmi, yirmi beş güne varan bekleme süreleri vardır ve oralarda çok sıkıntılar çekmektedirler." ifadelerini kullandı. 

TÜRK PLAKALI TIRLARA KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR! 

Tır şoförlerinin yaşadıklarımı sorunların çözümü için ilgili bakanlıkların devreye girmesi gerektiğini ifade eden İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, "Uluslararası nakliyeci arkadaşlarımız; telefonlarla bize ulaşıyorlar ve sıkıntılarını dile getiriyorlar. Çözüm arıyorlar. Belirtilen sorunların yanında ayrıca, kuzey koridorundan ülkemize dönmeye çalışan binlerce şoförümüz, maalesef, Rus polisinin -Ermeni, Gürcü ve Rus araçlarının aksine- birçok engellemesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Tır şoförlerimizin yaşadığı mağduriyetlerin son bulması için ilgili bakanlıklarımız bir an önce devreye girmeli ve çözüm üretmelidir." dedi.