Önce sabah namazına müteakiben Vakfıkebir Merkez Yeni Cami’de şehitlerimiz için Kurna-ı Kerim okundu. Vakfıkebir’deki kurtuluş töreni kortej yürüyüşü, Hükümet Konağı önünde Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.


Ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta yaptı. Başkan Muhammet Balta konuşmasında şunları söyledi; “Birinci Dünya savaşının başladığı 1914 yılından itibaren Büyükliman yöresi savaşın olumsuzluklarını derinden yaşamış bir Vatan parçasıdır. 1916 yılında işgal edilen Vakfıkebir’de, işgal güçlerinin baskı ve zulümleri 14 Şubat 1918’e kadar sürdü.
Atalarımız asla yılmadı, inancını kaybetmedi. Türk insanının mayasında var olan hürriyet ve bağımsızlık duygusunu bir kez daha harekete geçiren Vakfıkebir’in kahraman insanlarının direnişi, cesareti, birlik ve beraberliği bu sıkıntılı günleri geride bırakmamızı sağlamıştır. Bizde bu inanç ve ruh var oldukça ilelebet hür ve bağımsız olacağız.