Tonya İlçe merkezinden toplam 7 km’lik Kadıralak yolunun açılışı Karşular Mahallesi Tumbi mevkiinde yapıldı.

Tonya Belediyesi tarafından aralıklı olarak 4,5 km’si betonlanan yolun geçen yıl Trabzon Valiliği İl Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı YUKOP tarafından da 2 km’lik bölümü yapılmıştı. Yolun bu yıl da 600 metrelik bölümü betonlandı.

Kadıralak Yaylasına ulaşan yolun 7 km’lik bölümü yaylanın girişine kadar beton hale getirildi.

Beton yolun açılışı için düzenlenen törende konuşan Belediye Başkanı Osman Beşel, ““Gidemediğiniz yer sizin değildir. Ta ki cennet dahi olsa... Bütün bu güzelliklerin kullanılması ekonomiye katılması ancak ve ancak ulaşımla, yolla mümkündür. İlçemiz topoğrafik olarak kırık bir arazi yapısına sahip olduğundan ilçemizde yol ve ulaşım sorunu başlı başına en önemli sorun olarak görünmektedir. Yaylalar ve mezralar dahil olmak üzere Tonya’nın 1800 km yol ağı vardır. Tonya’daki ulaşım sorunu yüzde 95 oranında çözülmüştür. Gerek beton, gerek asfalt, gerek stabilize… Şu anda her türlü modern araçlarla gidilebilecek şekilde halkımızın hizmetine sunulmuştur. Şu anda bulunduğumuz Tonya Kadırılak yolu bunlardan bir tanesidir. Kadırılak Yaylası’na ulaşan iki yol vardır. Bunlardan bir tanesi Tonya-Yenimahelle Kadıralak yolu, bir tanesi de Tonya –Karşular Kadıralak yolu. Tonya-Yenimahalle Kadıralak yolu yeşil yol ağı kapsamına alınmış olup yaklaşık üç milyon bir masrafla genişletilmesi ve ağırlıkla duvarları yapılmış durumdadır. Şu anda açılışını yapacak olduğumuz bu yolumuzda 7 kilometre olup, bu 7 kilometrenin 1 km daha önce betonlanmış olup, 6 kilometresi, belediyemiz, büyükşehir belediyemiz ve valiliğimizin yatırım izleme koordinasyon birimine intikal ettirilen ödeneklerle betonlanmıştır.” dedi.

Açılış törenine katılan ve törende yaptığı konuşmadı “Tonya’nın çok güzel yaylaları, mezraları vardır. Bunlardan bir tanesi de Kadıralak Yaylasıdır.” diyen Ak Parti Trabzon Milletvekili Av.Salih Cora şunları söyledi: “Yol medeniyettir. Gidemediğin yer senin değildir. Kadıralak Yaylası on yıl öncede vardı. Yüz yıl öncede vardı. Ama gidilemediği, görülemediği için iyi bir şekilde tanınılamadığından dolayı çoğu kimsenin bilgisi bulunmamaktaydı. Bu köyde büyümüş, bu köyde çobanlık yapmış ilkokulu burada okumuş birisi olarak ben buralardan kara lastikle giderdim. Bu yol güzergahında Kıdımanüstü diye bir yer var. Burada ayaklarımızı çamurdan yıkardık ki tekrar hareket edebilme kabiliyetimiz olsun. Köye inerdik, köyde de önce çeşmeye uğrardık, önce ayaklarımızı yıkardık ve eve öyle yaklaşırdık. Bu bizim bir çilemizdi, çilemiz olduğu gibi, bu bölgede bu coğrafyada yaşayan herkesin çilesiydi. Ama çok şükür bu çile bizi azimlendiren, kamçılayan bir unsura dönüştü. Her bir yere hizmet getirirken dedik ki mum dibine de ışık versin. Mum dibine ışık vermezse başka yere vermez. Burada kendi mahallemizin yolunun açılışını gerçekleştiriyoruz. Şimdi diyebilirler ki kendi mahallesine yol yaptı. Biz önce başka yerlere yol yaptık ondan sonra kendi mahallemize yol yaptık. Bugün de gerçekten 7 kilometrelik önemli bir yolun betonlanmasının açılışını gerçekleştirmek için buradayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın Tonya ziyaretinde yanında birçok bakanımızda yer aldı ve o bakanlarımızın arasında Sanayi Teknoloji Bakanımız vardı. Yeşil yoldan sorumlu bir bakanımız. Kendisine yeşil yolla alakalı taleplerimizi ilettik. Yenimahalle’deki yoldan bahsettik. İnşallah en kısa sürede de üç milyonluk bir ödeneği büyükşehir belediye başkanlığına aktaracak ve oradan da ihalesini gerçekleştireceğiz. Kadıralak Yaylası çok güzel bir yayladır, özellikle gezilip görülmesi gereken bir yayladır. Bern sözleşmesi gereği korunan mavi çiçekleri ile meşhur yaylamızdır. Kadıralak Yaylasını tabiat parkı olarak ilan ettik ve orada tabiat parkı ile birlikte gölet ve kır kahvesi, lokantası dinleme yerleri park yerleri, yani yaylaya gidildiğinde ihtiyaç duyulan bütün unsurları ihtiva eden bir projemizde ihale aşamasındadır. O da tamamlandığında hakikaten gezilmeye görülmeye değer bir durum olacaktır.”

Cora’nın konuşmasının ardından, Kadıralak Doğa Sporları Derneği Başkanı Ferda Malkoçoğlu tarafından Salih Cora’ya Tonya’ya yaptığı hizmetlerden dolayı bir plaket verildi.

Açılış töreninde konuşan Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu da, “Bugün çok anlamlı bir program için buradayız. Bizim ecdadımızda, kadim geçmişimizde hep ne diyoruz, yol diyoruz. Yol medeniyettir diyoruz. Ulaşamadığın yer senin değildir diyen bizim ecdadımızı, günümüzde yaptığımız bu çalışmalarla, bu yatırımlarla gerçekten son yılların en önemli yatırımlarını almış durumdadır. Hatırlarsanız biz 5 ay önce buraya bir gezi düzenledik. Hem Kadıralak Yaylasını da görelim dedik. O vesileyle buradan giderken, belediye başkanımız, arkadaşlarımız yolumuzu kestiler, böyle bir problemimiz var. Yolla ilgili sıkıntımız var dediğinde, biz de konuyu sayın bakanımızla paylaştık ve hemen paraları aktardı. Yol yapıldı. Şimdi geldik hep birlikte bu mutlu günü, mutlu anı hep birlikte yaşıyoruz. Zaten burayı coşku ile dolduran vatandaşımızın nasıl bu işi özlemle beklediğini, nasıl hasretle bu yolun bir an önce bitmesi gerektiğini bugün bu sevincinizden anlıyoruz.” Şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından, Ankara Hacı Bayram Camii emekli imamı Fikret Latifoğlu’nun yaptırdığı duadan sonra kurdele kesimi yapıldı.  

Yolun acılaş töreninde, Tonya Kaymakamı Osman Sayılır, Çarşıbaşı Belediye Başkanı Mümin Nuhoğlu,Şalpazarı Beşediye Başkanı Refik Kurukız,Belediye Meclis üyeleri,mahalle muhtarları, siyasi parti temsilcileri, daire amirleri ve vatandaşlar hazır bulundu.