Maçka Livera’da Kalandar Kutlamaları yapıldı

Haber: Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com

Trabzon'un Maçka ilçesinin Livera (Yazlık) mahallesinde yüzyıllardır süre gelen Kalandar Kutlamaları bu yıl da ülkenin her yerinden gelen misafirlerle kutlandı.

Köy muhtarlığı, sivil toplum kuruluşları ve köy sakinleri tarafından organize edilen "Livera Kalandar Festivali" renkli görüntülere sahne oldu. Müzik dinletisiyle başlayan gece, tiyatro gösterisi ile devam etti. Ardından köyün gençleri, gece için değişik kostümler giydi, kimi köydeki yaşlı bir nineyi kimi ise yaşlı bir dedeyi kendine rol edinerek kemençe davul eşliğinde torba atma geleneğini canlandırdı. Gece boyunca köy meydanında ateşler yandı, ateş başında toplanıp saatlerce sohbet eden misafirlere, köy sakinleri evlerinde pişirdikleri yiyecekleri ikram ettiler. Gecenin sonunda Livera Folklor Ekibi'nin gösterisiyle birlikte herkes horona dizildi.

Maçka kaymakamı Selim Çomaklı ve Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan'ın da destek verdiği festivale Ak Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu,Trabzon Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu,çok sayıda yerli turistin yanısıra yüzlerce Yunanlı Turistte katıldı.

KORAY KOÇHAN ;

Kalandar festivalinde bir açıklama yapan Belediye Başkanı Koray Koçhan, Kalandar kutlamalarının bölgenin önemli bir folklorik değeri olduğuna değinerek her yıl Livera'da bu geleneği sürdürdüklerini belirtti. İlçenin tarihi ve doğal değerlerin yanı sıra folklorik değerleriyle de bölge ve ülkede önemli bir yere sahip olduğuna değinen Koçhan, Maçka'nın ülkenin küçük bir mozaiği olduğunu ifade ederek herkesin Kalandarı'nı kutladı.

BAHAR AYVAZOĞLU; 

Bu gece Kalandar.
Başta Trabzon olmak üzere Doğu Karadeniz illerinde Rumi takvime göre yılın ilk gecesinde kutlanır. 
Maçka Livera (Yazlık) Mahallesi'nde geleneksel hale getirilen Kalandar Festivali'ne katıldık.
Çocukluğumda evlerin kapısına bıraktığımız torbalar ev sahibi tarafından doldurulsun diye zile basıp kaçtığımız günlere gittim. Çünkü paylaşmanın, tanrı misafiri kavramının ve cömertliğin sembolik ama en samimi hallerini yaşatır Kalandar. Somut olmayan kültürel miras olarak da tescillenebilecek bu kadim gelenek bölgemizde yüzyıllardır yaşatılmakla birlikte, birlik ve beraberliğin, komşu kültürünün, dayanışmanın en güzel örneklerini sunar.
Bu güzel gecede bizleri hemşehrilerimizle buluşturan Maçka Belediye Başkanımız Koray Koçhan'a, Yazlık Mahallesi Muhtarımız Erol Sarıtaş'a, TÜRSAB Başkanı Volkan Kantarcı'ya ve geceyi şölene dönüştüren ve bizleri ağırlayan Maçka Yazlık Mahallesi sakinlerine teşekkürlerimle...

Kalandar nedir?

Rumi Takvim'in ilk ayıdır. Kalandar'ın birinci günü, Miladi Takvim'e göre Ocak ayının 14. gününe tekabül eder. Karadeniz Bölgesi'nde, özellikle Trabzon'da bu gecenin ayrı bir önemi vardır. Geleneksel olarak bu gecede çocuklar dışarı çıkar ve evleri dolaşmaya başlarlar. Ellerindeki çuvalları evlerin kapısına koyup kapıyı çaldıktan sonra ev ahalisinin çuvalın içine koyacakları hediyeleri beklerler ve bu sırada da bazı maniler söylerler.