YENİDEN MECLİSTE 

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinin daha önce bir çok kez reddettiği Maçka İlçesi Acusu Deresi üzerinden yapılan HES, Mahkeme kararıyla bugün yeniden Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisine geldi. Meclis HES’i oy çokluğu ile İmar Planına işlenmesini ile kabul etti. Ancak HES’in ÇED sürecinin mahkemede olduğu, mahkemenin ÇED’İ iptal etmesi halinde HES’in imalat süreci sona erecek. 

Trabzon Büyükşehir Belediyesi 2020 yılının Ocak ayı Belediye Meclis Oturumu bugünde Başkan Vekili Atilla Ataman Başkanlığında devam etti. Büyükşehir Belediye Meclisinde bugün gündeme oturan Maçka'da HES Projesine izin veren Belediye Meclisi oldu. HES Projesi için yapılan oylama'da Ak Parti ve MHP Üyeleri Evet verirken İYİ Parti ,CHP Meclis üyeleri,Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel ve Maçka Bağımsız Belediye Meclis Üyesi Ali Osman Aydın hayır oyu verdi. Maçka vadisinde yapılacak olan HES Projesine bir önceki dönemde Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile Belediye Meclis Üyeleri  hep beraber Hayır oyu vermişlerdi. 
Maçka vadisinde yapılması düşünülen HES Projesine ''Hayır''oyu veren Büyükşehir Belediye Meclis Üyelerine yine meslektaşları olan Eski CHP'li Maçka Bağımsız Belediye Meclis Üyesi Ali Osman Aydın ; “Burası benim mahallem, benim köyüm. Aynı firma 4 tane HES yapmış. Köy tamamen katledilmiş. Bizim burada İmar Planına almamazı tavsiye ediyorum. Düşünün sizin de köyünüz var ve katlediliyor. Dere bitmiş tamamen yeter.. Biz buna karşı çıkıyoruz. Meclisten destek bekliyorum.Oylatalım almayalım” dedi.

Bunun üzerine İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı, Çarşıbaşı Belediye Meclisi AK Partili üyesi Hüsnü Akkan, HES’in ilk olarak 2016 yılında meclise geldiğini ve uygun görülmediğini aktardı.

MAHKEME, YENİDEN MECLİSE GÖNDERDİ

Konunun yargıya yaşandığını ifade eden Akkan, “Mahkeme bizim meclis kararımızın, bu şekliyle bunu reddetme yetkisi olmadığını, bunun raporlanmasını ve bir çok gerekçeyle tekrar değerlendirmek üzere gönderdi. Biz imar yönünden plana işlenmesiyle alakalı incelediğimizde plana işlenmesini kısıtlayan bir durum yok. Hazırlanan raporda bütün atıflar ÇED raporuna yapılmış. ÇED’de zaten bakanlıkta onaylanmış, ancak mahkemeye intikal ettirilmiş. ÇED iptal edilirse, biz bunu plana işlememizden sonra da imalata devam edemeyecektir. Biz bir kaç kez bununla ilgili olumsuz karar verdik mahkeme bizim kararımızı iptal etti. O yöntemi de değerlendirdik ama olmadı. ‘Meclis olarak siz bunu plan yönünden inleyeceksiniz” dolayasıyla bu sonuç ortaya çıktı” diye konuştu.  Akkan, mahkemenin Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinin kararını neden uygun bulmadığını ise, “Bilimsel, nesnel gerekçelere dayanmadığı ve somut olmadığı için” olarak açıkladı. HES’in, İmar Planına işlenmesi CHP ,İYİ Partili üyelerİ,Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel ve Maçka Bağımsız Belediye Meclis Üyesi Ali Osman Aydın'ın ret oylarına rağmen oy çokluğu ile kabul edildi. 

ALİ OSMAN AYDIN'DAN TEŞEKKÜR  

Maçka Bağımsız belediye Meclis Üyesi Ali Osman Aydın oylama sonrası yapmış olduğu açıklamada ;Özellikle Maçka'da geçmiş dönemde Orman İşletme Şefliği yapmış olan Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel'e,Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun ve CHP'li Üyelerle İYİ Partili Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık ile Meclis üyelerine teşekkür ediyorum.