Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, meclis başkanlık divanı ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan Bakan Karaismailoğlu’na; Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekili Adnan Günnar, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, AK Parti İl Başkanı Sezgin Mumcu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Karayolları Genel Müdürü Abdülkadir Uraloğlu ve diğer ilgililer eşlik etti.

BAŞKAN HACISALİHOĞLU TTSO’NUN PROJELERİNİ SUNDU

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, oda tarafından hazırlanan, inşaatı süren ve proje aşamasında olan projelerle ilgili Bakan Karaismailoğlu’na detaylı bir sunum gerçekleştirdi. TTSO tarafından hazırlanan Trabzon’un sanayisi ve ticaretini anlatan filmle, bölgenin turizm değerlerinin yer aldığı filmlerin izlenmesinin ardından Başkan Hacısalihoğlu, Uzungöl Kış Turizmi Projesi, Kongre Merkezi Projesi, ‘6 ülke, 6 kültür’ sloganıyla hazırlanan Karadeniz Kruvaziyer Turizmi Projesi, Turizmin Tek Elden Yönetilmesi Projesi ve Trabzon Turizm Konseyi, Biyoteknoloji, İnovasyon ve Yazılım Merkezi, Kapalı Devre Türk Somonu Yumurtası Üretim Merkezi projeleriyle ilgili detaylı bilgi verdi.

ULAŞIM PROJELERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Başkan Hacısalihoğlu, ayrıca özellikle Körfez ülkelerinden Trabzon’a direkt uçuş sayısının artırılması, Ordu’ya kadar gelen otoyol projesinin Trabzon üzerinden Sarp’a kadar uzatılması, Erzincan – Gümüşhane – Trabzon demiryolu hattının hayata geçirilmesi konularının bölge ticareti ve turizminin ileriye gitmesi için mutlaka üzerinde durulması gereken projeler olduğunu vurguladı.

Başkan Hacısalihoğlu, Şinik Organize Sanayi Bölgesi’nin yolunun iyileştirilmesi ve Trabzon’daki trafik sıkışıklığının giderilmesi için tünellerden oluşan alternatif bir güzergah olan Tüp Geçit projesinin de önemine dikkat çekti.

YATIRIM ADASI ENDÜSTRİ BÖLGESİ İÇİN ÖDENEK TALEBİNDE BULUNULDU

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na Trabzon’u geleceğe taşıyacak en önemli proje olan Yatırım Adası ve Endüstri Bölgesi konusunda da detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Projenin sahibinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, Yatırım Adası Endüstri Bölgesi’nin asla organize sanayi bölgeleriyle karıştırılmaması gerektiğini, orta ve yüksek teknolojili ürün üretilecek bu tesisin ülke için çok büyük katma değer yaratacağını vurguladı. Başkan Hacısalihoğlu, altyapı projesi tamamlanan Yatırım Adası ve Endüstri Bölgesinin altyapı inşaatının başlaması için ödenek beklendiğini de vurgulayarak, Bakan Adil Karaismailoğlu’ndan inşaatın başlatılması için yardım talebinde bulundu.

“ZİGANA TÜNELİ, KARADENİZ BÖLGESİ’NİN AVRASYA TÜNELİ’DİR”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TTSO ziyareti kapsamında basın mensuplarıyla da bir araya geldi. Trabzon’daki projelerle ilgili bilgi aldığını belirten Bakan Karaismailoğlu, “Zigana Tüneli’nde çok önemli bir aşamayı atlattık. 14.5 kilometrelik Avrupa’nın en uzun, dünyanın da üçüncü en uzun çift tüp tünelindeki ışık görme törenimizi yaptık. Zigana Tüneli, hem lojistik koridorlar, hem ulaşım açısından Trabzon’un, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin, güneye, Doğu Anadolu Bölgesi’ne, Orta Asya’ya, İran’a ve Orta Koridor’a bağlanması nedeniyle çok önemli güzergâhlardan bir tanesi. 1987 yılında bin 700 metrelik ilk Zigana Tüneli yapıldığında ne kadar büyük etkisi olduğunu o zaman bu işi hatırlayanların ne kadar sevince boğulduğunu hatırlarsınız. 2 bin metrelerdeki kotu bin 825 rakıma indirerek bin 700 metrelik tünel yaptığımızda ne kadar sevinmiştir. Ama bugün geldiğimiz noktada, kotu ve rakımı 600 metre daha küçülterek bin 200 metreye indirdik, hem de bağlantı yollarıyla birlikte 14.5 kilometrelik bir tünel yaptık. Türkiye’nin gelişmişlik seviyesini, son 19 yıldır yapılan ulaştırma altyapısının en önemli göstergelerinden biri Zigana Tüneli. Zigana Tüneli’ne ayrıca Karadeniz Bölgesi’nin Avrasya Tüneli diyebiliriz. Özellikle Trabzon, Gümüşhane Bayburt üzerinden Erzurum’a ve oradan güneye giden, kuzey – güney aksının çok önemli koridorlarından bir tanesi. Kuzey – Güney akslarından önemli mesafeler kaydettik. Ovit Tüneli, Salmankaş Tüneli, geçtiğimiz günlerde bir tüpünü açtığımız Eğribel Tüneli.. Kaliteli ve güvenli ulaşım altyapısı, bizim ihracat rakamlarımıza da ciddi şekilde etki ediyor. Dünyanın en büyük büyüme oranlarını yakalayan Türkiye’nin ulaştırma altyapısındaki etkinliği çok önemli. Ne kadar güçlü bir ulaşım altyapınız olursa ekonomideki gelişmişliğiniz, istihdamınız, ticaretiniz aynı şekilde hızlı bir ilerleme sağlayabiliyor. Zigana Tünelini yılsonunda açma hedefimiz doğrultusunda da önemli çalışmalarımız var. 2002 öncesinde Türkiye genelinde 50 kilometre tünel olduğunu düşünürseniz, 14.5 kilometrelik, iki tüpüyle 29 kilometrelik bir tünelden bahsediyoruz” dedi.

Bakan Karaismailoğlu, Trabzon’la ilgili çalışmalarının devam ettiğini de vurgulayarak, “Kanuni Bulvarı olsun, Güney Çevre Yolu olsun, Trabzon genelinde devam eden 20 tane çok önemli proje var. Amacımız bunların bir an önce bitirilmesi” dedi.

“TTSO BAŞKANIMIZLA ÖNEMLİ BİR TOPLANTI YAPTIK”

Bakan Karaismailoğlu, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ile de önemli bir toplantı yaptıklarını vurgulayarak, “Kendileri bizlere Arsin Yatırım Adası ile ilgili geçmiş süreci de özetleyen bir sunum yaptı. İnşallah bu istişarelerimiz, görüşmelerimiz bundan sonra da devam edecek. Trabzon için, Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Bakan Karaismailoğlu, basın mensuplarının Trabzon Havalimanıyla ilgili bir sorusu üzerine de, “Şu anda havalimanı full kapasite çalışıyor. Yeni yatırımlarla kapasitesinin artırılmasıyla ilgili planlamalarımız da devam ediyor” dedi.


TTSO ÖZEL İPEKYOLU MÜZESİNİ ZİYARET ETTİ

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, ziyaretinin anısına Bakan Karaismailoğlu’na telkâriden yapılmış ibrik hediye etti. Bakan Karaismailoğlu, TTSO Özel İpekyolu Müzesini de ziyaret ederek tarihi eserlerle ilgili geniş çaplı bilgi aldı ve Müze Şeref Defterini imzaladı.