Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Ahmet KayaTrabzon'un tarihine zarar verildiğini belirterek bir basın açıklaması yayınladı. Kaya açıklamasında TOKİ ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm projeleri öncesinde tarihi ve arkeolojik çalışmaların yapılmadığını ifade etti.

Kaya açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

Trabzon’umuz, insanlık tarihinin ürettiği büyük zenginliklerin beşiği olan Anadolu uygarlıklarına ev sahipliği yapmış önemli şehirlerimizden biridir. Coğrafi konumu nedeniyle, çevresinde yaşanan tarihsel olaylardan etkilenmiş ve etkilemiştir. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmasının önemli bir kısmı, Antik Trabzon olarak tanımlanan Zağnos ve Tabakhane vadilerinin çevresinde yapılmaktadır. Bu çalışma, aynı zamanda Trabzon’un eski tarihinin ortaya çıkarılması açısından yepyeni fırsatlar yaratmıştır.

 ANTİK KENTE SALDIRI
Ne yazık ki TOKİ ve belediye, bu bölgede herhangi bir tarihî ve arkeolojik araştırma yaptırmamış olup, inşaat çalışmaları sırasında iş makineleri ile çok değerli zenginliklerin ortaya çıkabileceği bu alana adeta saldırmıştır. Gerek Tabakhane Vadisi ve gerekse Pazarkapı-Mumhane önü, Trabzon’un binlerce yıllık tarihine ışık tutacak cevherlerle dolu olabilir. 

TABAKHANE KÖPRÜSÜ TEHLİKE ALTINDA
Tabakhane Vadisi’nde dere yatağına kurulan menfez üzerine yeni menfez yapılarak akla ziyan bir mühendislik faaliyeti sergilenirken, vadi toprak dolgusuyla yükseltilmiştir. Hem tarihî vadi yok edilmiş, hem de zaman zaman yaşanan sel baskınları için çok daha vahim sonuçları doğurabilecek koşullar oluşturulmuştur. Tabakhane’de şu anda toprak üstünde bulunan su kemerleri ve bazı eski yapılar tahrip edilmiş, kaya mezarları ve sunaklar da aynı akıbetle karşı karşıya bırakılmıştır. Trabzon’a geçmişten kalan en büyük hediyelerden biri Tabakhane Köprüsü, yakınına yapılacağı açıklanan tünel nedeniyle tehlike altındadır. 

3. TRABZON KÖPRÜSÜ YOK EDİLİYOR
Pazarkapı ve Mumhane’de de herhangi bir tarihî araştırma yapılmadan inşaat çalışmaları sürdürülmektedir.  Mumhane’de ortaya çıkan 3. Trabzon Köprüsü, Koruma Kurulu tarafından menfez olarak değerlendirilip yıkım için gerekçe oluşturulurken, bölgede inşaatın sürmesi nedeniyle yer altındaki zenginliklerin ortaya çıkarılma fırsatı her geçen gün yok edilmektedir. 
    
PAZARKAPIDA TARİHÎ KASELER BULUNDU
Pazarkapı’da Ortahisar Belediyesi’nin inşaat alanında eski döneme ait kaselerin şans eseri bulunması, tarihî ve arkeolojik araştırma yapılması gereğini bir kez daha ortaya koymaktadır.

TRABZON’A DARBE 
Bu kadim kentin toprak altında bulunması muhtemel zenginliklerinin ortaya çıkarılma fırsatı kaçırılmaktadır. Bu kente ve tarihine saygısı olmayan bu anlayış, bütün değerlerimizi giderek yok etmektedir. Her şeyi para, inşaat ve beton olarak gören bu yanlış anlayış, her geçen gün Trabzon’umuza yeni darbeler vurmaktadır.
    
TEMİZLİK DOĞRU, YAPILAŞMA YANLIŞ

Buradan Kültür Bakanlığı’na, TOKİ’ye, belediyelere sesleniyorum. Evet, bu alanların temizlenmesi, daha çağdaş bir kent anlayışıyla ele alınması doğrudur. Ancak bir yanlış ortadan kaldırılırken, plansız ve hatalı yapılaşma ile başka bir yanlışa neden olunmamalıdır. Hele ki, Trabzon’un tarihini ortaya çıkaracak, kültür yaşamına büyük katkı sağlayacak, turizm açısından yepyeni olanaklar sunacak bu alanları ranta ve betona teslim etmeyin.
    
16 YILDIR TRABZON’A DA İHANET EDİLİYOR

Sayın Cumhurbaşkanı ‘’İstanbul’a ihanet ettik’’ diyerek tarihi bir itirafta bulunmuştu. Özellikle son 16 yılda Trabzon’a da büyük ihanetler yapıldı. Eğer ki Tabakhane, Pazarkapı ve Mumhane’deki bu yanlış yapılaşma ile tarih yok edilirse, Trabzon’a en büyük ihanet bu olacaktır.  Bütün yetkilileri ve Koruma Kurulu’nu, bu alanlarda gerekli tarihî ve arkeolojik araştırmaların yapılması; düzenleme ve planlama çalışmalarının bundan sonraya bırakılması hususunda acilen göreve davet ediyorum.  Trabzon’umuza; tarihine, doğasına ve geleceğine gelin hep birlikte sahip çıkalım.