1990’lı yıllarda kardeş şehir uygulamasına son veren ve o dönemden sonra ilk kez Trabzon ile kardeş şehir uygulamasına geçen Dortmund Büyükşehir Belediyesi ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin kardeşlik protokolü imzalandı.

Dortmund Belediye binasındaki protokole Dortmund Belediye Başkanı Ullrich Sierau ile Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu imza koydu. İmza töreni öncesinde Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin bayrağı Türkiye’nin bayrağı ile birlikte Dortmund Belediye Binası'nın önüne asıldı. Tören öncesinde ve tören esnasında Karadeniz ve Trabzon yöresine ait müzik gösterisi büyük ilgi ile izlendi. Törene Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Essen Başkonsolosu Şule Özkaya, Dortmund Uyum Meclisi Başkanı Adem Sönmez, Trabzon delegasyonu ile çok sayıda davetli katıldı.

İmza töreninde konuşun Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Dortmund ile Trabzon’un kardeş şehir olmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, “Dortmund Belediyesi’nin Uyum Meclisi ve Dortmund Belediye Meclisi’nin üyeleri Trabzon’un kardeş şehir olmasında çok önemli bir gayret gösterdiler. Bu gayretlerinden ötürü başta Dortmund Belediye Başkanı Ullrich Sierau’ya, Uyum Meclisi’ne ve Başkanı Adem Sönmez’e teşekkür ediyorum. 1990’lı yıllarda kardeş şehir uygulamasına son veren Dortmund, Trabzon ile kardeş şehir olmayı uygun görmüşlerdir. Bu Trabzon’a bakış açısının önemli bir göstergesidir. Bundan sonraki süreçte sanatta, kültürde, turizmde, sporda bu kardeşlik iki kente de önemli katkılar kazandıracaktır. Bu anlaşma sadece sözde kalmayacaktır. Projelerle desteklenecek, barış ve kardeşlik örneğini ortaya koyacaktır. Biz Dortmund ve Dortmundluları çok seviyoruz. Yeşille mavinin harikulade buluşması olan Trabzon’a herkesi davet ediyorum” dedi.

Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Ullrich Sierau ise Dortmund'un tarihi geçmişini ortaya koyduğu konuşmasının ardından Trabzon ile ilgili övgü dolu sözler kullandı. Sierau Dortmund ‘da yaşayan yabancıların yarıdan fazlasının Türk olduğunu dile getirerek, “Trabzon’lu çok insan burada yaşıyor.

Kökenlerine çok bağlılar. İşte bunlardan dolayı Uyum Meclisi’nce bir proje başlatıldı. Meclis üyelerimizde buna ilgi gösterdi. Uyum Meclisi’nin çalışmaları Belediye Meclisi’nce de uygun görüldü ve bu fırsatın kaçırılmaması gerektiği düşüncesiyle Trabzon’la kardeş şehir olmamız gerektiği yönünde karar aldık. Galatasaray’ın eski futbolcusu Dortmund’da da futbol oynayan Erdal Keser Trabzon ile kardeş şehir olma kararımıza ‘Gerçekten çok doğru bir karar. İki şehrin insanları da bir işe başladıklarında o işi bitirirler ve çok çalışkan insanlardır demişti.' Bende aynı görüşlere sahibim" diye konuştu.

Dordmund Uyum Meclisi Başkanı Adem Sönmez ise Trabzon ile Dortmund’un kardeş şehir olmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Türkiye Cumhuriyeti Essen Başkonsolosu Şule Özkaya yerel yönetimlerin ortaklıklarının ilgili kentler için değil Avrupa’nın bütünleşmesine yerel düzeyde katkı sağlayacak organizasyonlar olduğunu ve iki şehir arasında birçok alanda önemli işbirliklerinin olacağına inandığını kaydetti.

Konuşmaların ardından iki belediye başkanı Kardeşlik sözleşmesine imza koydular. İmzaların ardından Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Dortmund Belediye Başkanı’na gümüş sürahi ve Trabzonspor forması hediye ederken, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ise kahve takımı hediye etti. Dortmund Belediye Başkanı Sierau, Başkan Gümrükçüoğlu'na Westfalen Stadı’nın maketini hediye etti ve iki şehrin takımının Dortmund ve Trabzon’da maç yapması için gerekli hazırlıkları yapacaklarını kaydetti.

Tören daha sonra verilen yemeğin ardından sona erdi.