TRABZON BÜYÜKŞEHİR MAKS PROJESİNE DAHİL EDİLDİ 
Haber : Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com  

Aselsan ile İçişleri Bakanlığın ortaklaşa yürüttüğü Mekânsal Adres Kayıt Sistemi Veri Üretimi ve Yaygınlaştırma Projesi pilot illeri arasında bulunan Trabzon’da çalışmalara başlandı. Ülke çapında veri toplama faaliyetinin iller bazında yapılacağı proje ile adres verisi mekânsal konum bilgisi ile beraber toplanarak raporlanacak ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından, ihtiyacı olan tüm kamu kurumları ile resmi bilgi niteliğinde paylaşılacak.

MAKS Projesi için Aselsan ile İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü arasında Mekânsal Adres Kayıt Sistemi Veri Üretimi ve Yaygınlaştırma Projesi kapsamında, 31.12.2015 tarihin de toplam bedeli 372 milyon 881 bin TL tutarında bir sözleşme imzalandı.

Yaklaşık maliyeti 13-15 milyon TL tutarıyla pilot iller uygulamasına dahil edilen Trabzon’da çalışmalara 11 Nisan 2016 tarihi itibariyle başlandı.

MAKS projesi nedir?
MAKS ile ülke çapında veri toplama faaliyeti iller bazında yapılacaktır. Faaliyeti tamamlanan illere ait veriler anında MAKS sistemine aktarılacak, o ilin verisinin hali hazırda mevcut olan metin içerikli Adres Kayıt Sistemi (AKS) yerine Mekânsal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) üzerinden servis edilmesi sağlanacak.

Proje kapsamında ülke çapında adres verisi mekânsal konum bilgisi ile beraber toplanarak, raporlanacak ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından, ihtiyacı olan tüm kamu kurumları ile resmi bilgi niteliğinde paylaşılacak.

Proje de konum bilgisi tabanlı yeni uygulamalar ve entegrasyonlar geliştirilecek, ayrıca ülke bütününde mekânsal adres verisi toplama işi yürütülecek. Yazılım ve donanım bileşenleri içeren bir yaygınlaştırma sistemi kurulacak; veri toplama, düzenleme, kontrol, entegrasyon, danışmanlık ve eğitim hizmetleri verilecek. Sistemdeki mevcut yazılım modülleri üzerinde de geliştirmeler ve güncellemeler yapılacak.

Proje kapsamında bir araya getirilecek verinin kritikliği, bu verinin donanımsal olarak korunması ihtiyacını ortaya çıkardığından, bu ihtiyaca yönelik Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğü Veri Merkezi ve İş Sürekliliği Merkezi arasında verinin dinlenmeye ve değiştirilmeye karşı milli kripto cihazları ile korunması sağlanacak