Temsiliyeti Trabzon'a almak için birlik oldular

Dündar’ın adaylık açıklaması bugün Trabzon Zorlu Grand Otel’de yapılan toplantıyla duyuruldu. Trabzon Oteller Birliği Başkanı Dündar’ın adaylık açıklaması için yapılan toplantıda TÜRSAB Bölge Başkanı Volkan Kantarcı, TİSAD Başkanı Murat Çavga ile Trabzon’da ki bazı yıldızlı otellerin müdürleri de yer aldı. 

Karadeniz Bölgesinde toplamda 42 bin yatak kapasitesi olduğuna dikkat çeken Dündar, bunun yarısının ise Trabzon’da bulunduğunu ifade etti. 
Dündar, “Karadeniz Bölgesinin kayıtlı 42 bin kayıtlı yatak var. Bunun yarısı Trazon. Kayıtsızları saymıyorum. Bu bizim büyük yaramız. Adaletsiz olan tarafı kayıtlı olan işletmelerden alınıyor. Kayıtlı işetmelerin turizme katkılarından herkes faydalanıyor. Çok acı olan şey buna bilinerek göz yumuluyor” diye konuştu. 

CİRODAN YÜZDE 2’LİK PAY ALINACAK
Dündar, sözlerine şu şekilde devam etti: 
“Seçim sonucunda yapılacak şey bir nevi sözcülük, iletişim kurmak. Buradaki istekleri oradaki etkili insanlara anlatmak. 1 Ocak’tan itibaren yüzde 2’lik konaklama vergisine yeniden başlayacağız. Cirodan yüzde 2 pay alınacak. 
Bu kadar dinamik, getirisi yüksek, katkı sağlayan sektörün üzerine habire yük bindiriliyor. 

Bölgesel olarak ne yapabiliriz.. Turizm işi birleşik kaplar gibi. Bir şehrin kapasitesi dolduğunda taşıyor ve diğer şehirlere gidiyor. Trabzon dolunca Rize’ye, Giresun’a veya Ordu, Samsun’a. 
Orta ve doğu Karadeniz bütün olarak turizm yapacak. Geçen seneden gördük ki işlemeye başladı. Hem süreç uzuyor, hem de turizm yayılıyor. 
Batı Karadeniz biraz daha iç turizm ağırlıklı çalışıyor. Onların dolulukları belki bu bölgeye göre daha fazla ama yatak kapasitesi daha az. 
Arkadaşlarımın desteğiyle Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Yönetim Kurulu Üyeliğine aday olduğumu belirtmek istiyorum. 

KAPASİTE TRABZON’DA, TEMSİL SAMSUN’DA… 
Yatak kapasitesi Trabzon’da, tesis kapasitesi Trabzon’da birikim olarak da Trabzonda.. Ama temsil Samsun’daydı. Biz ödediğimiz paydan bir şey alamadık. Önceliğim Trabzon, sonra projesi olan bütün vilayetler için bu katkıdan faydalanalım. 
Bizim ödediğimiz paylardan Trabzon’un katkı alması gerekiyor. Bu bir fırsat, ben bu fırsatı değerlendirmek için aday oluyorum. 

TRABZON’A KATKI YAPILMADI
3 gün önce proje.. Çok da maliyetli değil. Tanıtım projesi. 4 gün süreyle Türkiye’nin sektörün önde gelen isimleri geldi. Trabzon’un tanıtımı için çaba harcadı. Tamamen sponsor Trabzon’da ki tesisler oldu. TGA katkı ayırmadı” dedi . 


DOĞRU UYGULANMADIĞINDAN YAKINIYORUZ… 
Trabzon Mercure Otel Genel Müdürü Tuncay Beyaz, “Biz aslında bir şekilde daha önce var olan uygulanmış sistemi projesi aslında Türkiye’ye uyguluyoruz. Türk işi, bizim kendi bakış açımızla uygulanan bu projelerin aslında doğru uygulanmadığından yakınıyoruz. Ciddi anlamda irdelense amacının ne olduğu ve potansiyel bölgelere nasıl destek verilmesi gerektiği iyice araştırılsa, ya da potansiyel bölgelerden gelen katkı paylaları ile tanıtım ve pr çalışması yapılsa biz büyürüz. 


KENDİ PAYLARINDAN BAĞLANTI… 
Bundan 3 yıl önce 4 yıl önce bu bölgede hiç Bahreyn, Ummanlı görüyor muydu? Hayır.. Bundan 3 yıl önce belgeli resmi arkadaşlar kendi bütçelerinden ayırdıkları paylarla bu ülkeleri gezip bağlantı yapmaya çalışıyorduk. Pandemide dahi biz bu şekide bu bölgeyi bu şekilde kalkındırma yaptık. Kendi çabalarımızla olan şey. Ama şimdi pay ödüyoruz. Bu payın karşılığında ciddi anlamda bu bölgenin tanıtımına ihtiyacımız var. 


YURT DIŞINDA KONAKLAMA VERGİSİ
Konaklama vergisi. Avrupa’da yıllardır uygulanan sistem. Her turistten girişteki alınan ücretin artı değer ücreti 1 Euro veya 5 Euro arasında alınan bu paranın direkt belediyelere gider. Amaç bu parayla şehrin temizliğinden, turistik değerlerlerinden korumak amacıyla olan vergi türü. 

Bizde olan Konaklama Vergisi, markalarla anlaşması ve markanın işletmeden marka payı adı altında gelir almasının bire bir aynısı.. Devlet bunu yapmamalı. Devlet nasıl olurda, benim kazancıma ortak olup direkt ciromdan yüzde 2’lik pay alabilir. Olması gereken girişteki turistten ödediği ücretten alınması ve bunun belediyeye aktarılması ve belediyenin de ona göre çevre düzenlemesi yapmasıdır. Ama yine de bunu doğru uygulayamıyoruz” dedi. 

TRABZON’DA YENİ HAVALİMANI KESİNLİKLE İHTİYAÇ
Trabzon’a yeni havalimanı yapılması gerekip gerekmediği sorusuna ise Dündar, “Kesinlikle ihtiyaç. Hem yeni terminal binası, hem yeni pistleri ihtiyaç var. Uçak indiremiyoruz. Bizim için bir şanstır Ordu ve Rize havalimanlarının yapılması. Ama merkez Trazon’dur. Trabzon’da ciddi havalimanı yatırımı ihtiyaç.. Bir çok Arap turist, lüks turizm yapan Arap ülkeleri bizim kendilerinden gördüklerinde buraya indiremiyoruz diyorlar. Yeni terminal binaları istiyorlar” dedi.