Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ( TTSO) Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, aylık meclis toplantısında yaptığı konuşmada Dünya genelinde ekonominin gidişatını etkileyen trendlerde özellikle Avrupa’da negatif faiz dönemi yaşandığına dikkat çekerek, borçlu bir ülke olan Türkiye’nin finans yönünden güçlü olduğunu, ancak yüksek faizlerle borcunu sıfırlanamayacağını belirtti. Başkan Hacısalihoğlu, faiz indirimini beklediklerini söyledi. 

Son zamanlarda iş adamlarının bir faiz döngüsünde uğraştıklarını, gerek özel sektör gerekse kamunun yüksek faizi hiçbir zaman arzu etmediğini kaydeden Hacısalihoğlu, “AB ülkelerinde negatif faiz dönemi yaşanıyor. Dolayısıyla bizim gibi borçlu ülkelerin de gerek özel sektör gerekse kamu sektörünün borçlarının bu yüksek faizle sürdürülebilir olmasının uzun vadede oldukça zor. Dolayısıyla faizlerin düşük olması arzu ettiğimiz bir konudur. Bu tahterevallinin bir tarafıdır. Diğer tarafta ise faize de reel getirilerinin yüksek olmasını arzu edenler var. Sıkıntı burada başlıyor.

Reel getiriler pozitif olmadığı durumda, yapmaları gereken tek şey, nerede kar varsa oraya kaymalarıdır. Dolayısıyla dengeyi çok iyi kurmamız gerekiyor. Dışarıdan gelen sıcak para kaçmasın, çünkü ülkemize finansmana ihtiyacı var. Ülkenin yatırıma ihtiyacı var. Geçmişte bankalar yatarım için para bulamıyordu. Bir banka 300 milyon kredi bulduğu zaman bayram ediliyordu. Bugün artık böyle değil, milyar dolarlar ülkemize geliyor. Finans yönünden güçlüyüz. Her ne kadar cari açıkta varsa, finansın da dışarı kaçmasını önleyecek şekilde faiz oranları aşağı çekilmesi en büyük arzumuzdur. Bu konuda hükümetimiz gerekli çalışmaları yapıyor. Başbakanımızın bu konudaki çıkışının bu doğrultuda olduğuna inanıyoruz. İnanıyoruz ki faizler zaman içerisinde aşağı gelecektir” dedi.

Başkan Hacısalihoğlu, Soma’da büyük bir maden kazası yaşandığını iş dünyası olarak hiç bir zaman arzu edilmeyen bir durum olduğunu belirterek, “Burada kaybettiğimiz insanlarımıza Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz" ifadelerini kullandı. 

İş sağlığı ve güvenliği kanunlarına uyulması gerektiğinin altını çizen Başkan Hacısalihoğlu, “Amacımız bütün ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılan çalışmaların, çıkan kanunların gerçek anlamda uygulanmasına biraz daha dikkat edilmeli. Belirli dönemlerde kanunlarda düzenlemeler yapılıyor. Sanayicilerimizin bu kanunları uygulamak için elbette bir zaman gerekiyor. Sanayicilerimiz ve çalışanlarımızın bir uyum süreci oluyor. Bizde bu gelişmeleri yaşıyoruz. İnşallah daha fazla acımız ve kaybımız olmadan bu konudaki sıkıntılarımızı ortadan kaldırırız. Ve bütün teminimiz de budur” şeklinde konuştu.

VERGİ AFFI VE SSK BORÇLARI

Konuşmasında vergi ve SSK borçlarına af konusuna da yer veren Başkan Hacısalihoğlu, ekonominin gidişatına göre iş adamlarının zor duruma düşerek sıkıntılar yaşayabildiğini, yara aldıklarını, kolayına da temizlenemediklerini ifade ederek, “Nasıl bankalarda çeklerin arkası yazılıyor ve sıkıntı devam ediyor. Bu da kamu ile olan ilişkilerde iş adamları vergi ve SSK gibi primlerin ödenmesinde yaşanan sorunlardır" diye konuştu.

Affın çıkmasına taraftar olduklarını belirten TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, gerçek anlamda üyelerinin büyük bir çoğunluğunun dört gözle beklediği bir af kanunu olarak buna bakılabileceğini vurgulayarak, “ bundan dolayı hükümetimize teşekkür etmek istiyorum" dedi.

Hacısalihoğlu, diğer taraftan da pozitif ayrımcılık yapılmasını, vergi ve SSK primlerini zamanında ödeyen üyelerin gerekli incelemelerin yapılması ile aylık ya da total vergilerde belirli oranlarda indirim yapılmasını istediklerini söyledi.

Ceza uygulamalarında yüzde 16 oranında cezalar uygulandığını kaydeden Başkan Hacısalihoğlu, en azından pozitif ayrımcılıkta da bu tür bir oranla destek sağlanarak eşitlik sağlanmasının mümkün olabileceğini, affın şirketleri ilgilendirdiğini hatırlatarak özellikle şirket bilançolarında giderilebilecek şekilde bu konundan yararlanılması gerektiğini ifade ederek, “Belki bir daha böyle bir af çıkmayabilir. Herkes bu fırsatı değerlendirsin. Çünkü hepimiz bilançolara baktığımız zaman bir yerden bir açık veriyoruz. Bu da bir vesileyle kapanmış olur” ifadelerini kullandı.

17- 19 Ekim 2014 tarihleri arasında Trabzon’da üçüncü İpekyolu İşadamları zirvesinin yapılacağını hatırlatan Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, zirveye 21 ülkenin davet edileceğini, bu zirvenin yurtiçi çalışmalarını yürütmek üzere gerek maddi gerekse manevi destek sağlamak üzere Ankara’da yapılan görüşmelerin çok olumlu geçtiğini ifade etti.

Zirve için Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve TİKA ile görüşmelerin yapıldığını aktaran Başkan Hacısalihoğlu, görüşmelerde katkı ve desteklerinden ötürü Trabzon Milletvekili Faruk Nafiz Özak’a teşekkür etti.

Mekke Ticaret ve Sanayi Odası heyetinin geçtiğimiz ay Trabzon’a yaptığı ziyaretlerde ikili iş görüşmelerinde bulunduklarını, kurulan bağların kesilmemesi gerektiğini ifade eden Hacısalihoğlu, “ Şehrimize gelen Mekkeli iş adamlarını bir kısmı yatırım yapmak istiyor bir kısmı ise arazi alarak kendi vatandaşlarına satmak üzere bina yapmak istiyor. Kartlar aldınız, verdiniz. İlişkileri bırakmayın, takip edin. Mekkeli işadamları gurubu ticaret yapmak için istekliler" dedi.

Mekkeli iş adamlarının finans sorunu yaşamadıklarını ve Doğu Karadeniz’e gelip, ticaret yapmak için büyük bir arzu içinde olduklarını kaydederek, “Bu bölgeye gelmek istiyorlar. Yatarım yapmak istiyorlar. Ticaret ve Sanayi odaları olarak iş birliğini geliştirmeyi arzu ediyoruz. İlişkilerin sağlıklı şekilde yürümesi için iş adamlarına danışmanlık hizmeti sunacağız" ifadelerini kullandı.

SOCHİLİ İŞADAMLARININ TRABZON’DAN BEKLEDİKLERİ SEKTÖRLER

Komşu Sochi şehri ile de ilişkilerin canlanmakta olduğunu, geçmişe nazaran çok hızlı bir seyir olduğunu aktaran Başkan Hacısalihoğlu, 26 Haziran 2014 tarihinde yapılacak olan Türk-Rus İş Forumu’na büyük katılım sağlayacaklarını bildirdiklerini ifade etti.

Trabzon ve Sochi Ticaret ve Sanayi Odaları arasında ilişkilerin Mazhar Afacan döneminde başladığını, Şadan Eren ile de devam ettiğini hatırlatan Başkan Hacısalihoğlu, şöyle konuştu: “Bugün bir süredir durağanlaşan ilişkilerin yeniden canlanmakta olduğunu görüyoruz. Sochi, Rusya pazarı ile ilişkilerimizde çok önemli bir şehirdir. İş adamları ile Sochi’ye yaptığımız ziyarette inşaat, tekstil, otel gereçleri ve gıda konusunda talepleri var. İş adamları işbirliği yapmak istiyor. Bu konuda daha ileriye adım atabilmek için Sochi TSO’da bir ofis devreye alacağız. Üyelerimizin ürünleri, katalogları burada sergilenecek. Elemanımız işadamlarımız arasında ticari bağlantılar kurulması için girişimlerde bulunacaktır."

Hacısalihoğlu, Tahran-Trabzon arasında uçak seferleri konusunda çalışmalarda bulunulduğunu kaydederek, gerçekleşmesi halinde Trabzon’un uluslararası bağlantılarının artmış olacağını söyledi.

İŞADAMLARI YENİ SÜRECE HAZIRLIKLI OLMALI

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, aylık olağan meclis toplantısında ekonomik konuları değerlendirdiği konuşmasında dünyadaki gelişmelere de yer verdi.

Hacısalihoğlu, dünyadaki ekonomik daralma sürecinde ABD merkez bankasının piyasaya para sürdüğünü, toparlanmanın ABD ve Avrupa ülkelerinde baş göstermesi ile para sürümünü azaltmasının piyasada takip edilmesi gerektiğini dile getirerek bütün işadamlarının bu sürece hazırlıklı olması gerektiğini söyledi. Başkan Hacısalihoğlu, “Bu geri çekilme, dalganın geri çekilmesi gibidir. Geri çekilme de hepimiz dalgaya uymalıyız.”

AB GÜMRÜK BİRLİĞİNE ÜYE OLAN TÜRKİYE TRANSPASİFİK ÜYESİ OLMALIDIR

Dünya’da ticaret sisteminde farklı adımlar atılmaya başlandığına dikkat çeken Hacısalihoğlu, ABD’nin özellikle Kore ve Japonya ile Transpasifik antlaşması ve AB ile anlaşmaları yeni bir trend oluşturulduğu ülke olarak bunun dışında kalındığı takdirde, sudan çıkmış balık gibi olunacağını, siyasilerin bu konuya yakından takip etmesini arzu ettiklerini söyledi.

Başkan Hacısalihoğlu, Türkiye’nin bu sistemin içine dahil olması gerektiğini kaydederek, “AB’ye tam üye değiliz ama AB Gümrük Antlaşmasına girmiş bir ülkeyiz. Bu bizim haklı gerekçemizdir. Bunu iyi anlatmak suretiyle sistemin içerisinde yer almamız gerekiyor“ diye konuştu.

ENERJİ MALİYETLERİNE DİKKAT EDİLMELİ

Dünyanın ekonomisini ilgilendiren en önemli konu enerji olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu, Türkiye’nin bir enerji koridoru üzerinde bulunduğunu, buna yönelik adımlar atıldığını, yarın farklı enerji konuları gündeme geleceğini, bugün ABD’de kaya gazının gündeme geldiğini, enerji maliyetlerinin aşağı çekilebileceğine dikkat çekerek Enerji maliyetlerinin takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

BİZDE YENİLİKÇİ GİRİŞİMCİLERİ DÜNYADAN ÇEKMELİYİZ

Uluslararası alanda ülkelerin girişimcilerinin öne çıktığını, ABD’nin yeni girişimcileri kendine çektiğini, yenilikçi girişimcilerin yüzde 52’sinin yabancılardan oluştuğunu vurgulayan Hacısalihoğlu, şunları söyledi: “Bu şu demektir, dünya da ne kadar yenilikçi girişimci varsa bunları ABD toplamaktadır. Bizde burada kendi üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor.”

İNTERNET TÜRKİYE’DE CAFE OLARAK ALĞILANIRKEN DIŞ ÜLKELERDE EKONOMİ ALTYAPISI OLARAK ÖNE ÇIKIYOR

İletişimin ekonominin bel kemiği olmaya doğru hızla ilerlediğini ve önem kazandığını vurgulayan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “İnternet dendiği zaman Türkiye’de internet cafeler akla geliyor. Ama dış ülkeler artık belirli şehirleri ekonomi merkezi yapmak üzere, internet ağlarını hızlandırarak, bütün dünyadaki firmaları buralara çekerek ülkelerin ekonomilerinin yönlendirilmesi konusunda farklı bir adım atma peşindeler" diye konuştu.