Meclis oturumunda Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan gelen "Ortahisar Belediyesi 2023 mali yılı ve takip eden iki yılın tahmini gelir ve gider bütçesi" gündem maddesi olarak görüşüldü.
Bütçeyle ilgili maddeler Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Hasan Yılmaz tarafından tek tek okunarak meclis üyelerinin oyuna sunuldu. Müzakere edilen gündem maddesine göre, Ortahisar Belediyesi'nin 2023 mali yılı tahmini gelir bütçesi 799.000.000 TL, gider bütçesi ise 799.000.000 TL şeklinde denk bütçe olarak oybirliğiyle kabul edildi.
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Hasan Yılmaz, komisyonun bütçeyle ilgili raporunu okuyarak şunları aktardı: “Yasa ve yönetmeliklere uygun olarak hazırlanan 2023 Mali Yılı Tahmini Gelir ve Gider Bütçesi toplam 799.000.000 TL olup, 2024 Mali Yılı bütçesi yüzde 25 artırılarak 998 milyon 750 bin TL, 2025 Mali Yılı Tahmini bütçesi yüzde 25 oranında artırılarak 1.048.437.500 TL olarak yukarıda şekliyle madde madde müzakere edilerek oybirliğiyle kabul edilmiştir.”
Bütçeden aslan payını sırasıyla; 246.547.000 TL ile İnsan Kaynakları Müdürlüğü, 106.389.000 TL ile Etüd Proje, 87.573.000 TL ile Mali Hizmetler, 83.895.000 TL ile Fen İşleri, 58.157.000 TL ile Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü ve 50.570.000 TL ile Temizlik İşleri Müdürlüğü aldı.


“SAYIŞTAY İKİ YILDIR DENETLEMEYE GEREK GÖRMÜYOR”
Bütçeyle ilgili söz alan Başkan Genç, bütçeyi hazırlarken mali disiplini katı bir şekilde uyguladıklarını ve bunun Sayıştay raporlarına yansıdığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Mali Hizmetler Müdürlüğü personelimize yoğun çalışmalarından dolayı teşekkür ederim. Bir bilgiyi de buradan paylaşmak isterim. Hakikaten göreve geldiğimiz andan itibaren mali disiplini katı bir şekilde uygulama gayreti içerisindeyiz. Bu manada da iki yıldır Ortahisar Belediyemize Sayıştay tarafından her yıl yapılan mutat denetimler iki yıldır yapılmıyor. İki yıldır belediyemize bir denetim gelmiyor Sayıştay’dan. Bunun sebebini Sayıştay’a sorduk. Onların ifadesiyle açıklıyorum. Daha önceki yıllarda Ortahisar Belediyesi’nin bütün hesaplarının intizamlı tutulduğu, muhasebeleştirmelerde bir eksiklik olmadığı vb. konulardan şu anda denetime çok gerek duyulmadığı şeklinde bir cevap verdiler. 100 bin nüfusun üzerindeki belediyeler her yıl teftişe tabi olmasına rağmen biz iki yıldır denetlenmiyoruz. Bundan dolayı Mali Hizmetler Müdürlüğündeki mesai arkadaşlarımızı, komisyonumuzu bir kez daha tebrik ediyorum. Bütçemizi oybirliği karar altına alan çok kıymetli meclis üyelerimize, komisyon üyelerimize katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Bütçemiz hayırlı, uğurlu olsun.”


“DENK BÜTÇE YAPMAYA GAYRET EDİYORUZ”
Ortahisar Belediyesi’nin kurulduğu andan itibaren bütçelerinin gerçekleşme oranının hiçbir dönemde yüzde 75’in altına düşmediğine vurgu yapan Başkan Genç, “Bütçelerimizin kurulduğumuz andan itibaren gerçekleşme oranları hep iyi oranlar. Hiçbir zaman yüzde 75-76’ların altına düşmedik. Orada tutturuyoruz… Bir taraftan gideri oluştururken, bir taraftan da karşılığını, geliri oluşturmak lazım. Yani gelir ve gider dengesini korumak lazım. Hep borçlanma yapmadan bütçe yapmaya, denk bütçe yapmaya gayret ettik. Hep o disiplinle çalıştık.” ifadelerine yer verdi.


“DOĞRU OLANI YAPIYORSUNUZ”
Bütçeyle ilgili konuşan CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin ise bütçenin hazırlanmasıyla ilgili, “Sizin yaptığınız mali disiplinden kopmamaktır. Doğrusu da budur. Bir de verilen ödenekleri verimli kullanırsanız mesele değil yani.” dedi.