Milli Eğitim Bakanlığınca yürütülen ve kapanan köy okullarının yeniden öğrenci ve vatandaşın hizmetine sunulması için başlatılan "Köy Yaşam Merkezleri Projesi" kapsamında     Trabzon’da kapanan 21 adet okul binasını köy yaşam merkezine dönüştürmek için İl Milli eğitim Müdürlüğü’nce harekete geçildi. 

Bu dönüşümü ilk olarak Akçaabat ilçesi Mersin/Orta mahalle Çamlık İlkokulunun dönüşümünü yapılarak TOPRAK ANA KÖY YAŞAM MERKEZİ adında açılışını gerçekleştirdi.

Türkiye’de alanında ve konsept olarak  ilk olma özelliği taşıyan Köy Yaşam Merkezi ile bilim, mühendislik, matematik, sıfır atık kütüphane, doğa oyunları, uygulama bahçeleri, el becerilerini geliştirme amaçlı etkinlikler düzenlenerek öğrencilerimizin sosyal, kültürel davranışlar kazanmış, özgüveni yüksek bireyler olmalarını hedefleniyor.


 Aynı zamanda köy halkının ihtiyaçlarına yönelik halk eğitimi merkezleri destekli kurslarla hem çocukları hem de ebeveynlerini aynı çatı altında bir araya getirerek bu merkezlerin hayat boyu eğitimin odağındaki mekânlar olması sağlanacak.

Tek katlı mimarisi olan 2.012 m 2  yüzölçüme sahip ve 2009 yılında kapanan Çamlık İlkokulu bugün Toprak Ana Köy Yaşam Merkezi olarak yeniden hayat buldu.


Toprak Ana Köy Yaşam Merkezinde  Okul Dışı Öğrenme ortamı kapsamında verilecek eğitimler için  öğrencilerin  yaparak, deneyimleyerek öğrenmelerine fırsatlar vermek, zihinsel, fiziksel ve duygusal tüm potansiyellerini kullanmalarına yardım etmek, okul duvarları dışında iş birliği becerilerini ve özgüvenlerini artırmak amaçlı Uygulama bahçesi , bahçe oyunları, macera etkinlikleri ve kamp atölyesi, yaşam becerileri ve tasarım atölyesi, kütüphane , bilim, mühendislik ve matematik atölyesi, geri dönüşüm atölyesi, masal atölyesi gibi birçok atölye oluşturuldu.

Bakanlık tarafından 4 ayrı İl ile birlikte  örnek Köy Yaşam Merkezi seçilen Toprak Ana Köy Yaşam Merkezi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın telekonferans katılımı ile bugün saat 14.00’da hizmete açıldı.