BATUM -TRABZON SANAT BULUŞMALARI BAŞLADI 
Haber : Melek Çakır  www.trabzonhaber24.com

Batum-Trabzon Sanat Buluşmaları Başkan Gümrükçüoğlu’nun katılımıyla başladı.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon ile Batum’un kardeş şehir oluşunun 15. yıldönümü münasebetiyle gerçekleştirilmekte olan Batum-Trabzon Sanat Buluşmaları çerçevesinde Batum’da bir dizi temaslarda bulundu.
Program çerçevesinde Trabzonlu sanatçı Ekrem Kutlu’nun resim sergisi öncesinde Acara Bölgesi Hükümet Başkanı Arçil Khabedze ve Batum Belediye Başkanı Giorgi Ermakov ile öğle yemeğinde bir araya gelen Başkan Gümrükçüoğlu, şehirlerde gerçekleştirilmekte olan belediyecilik çalışmalarıyla ilgili olarak fikir alışverişinde bulundu.
Burada yaptığı değerlendirmede Trabzon’da altyapı çalışmalarına büyük önem verdiklerini kaydeden Gümrükçüoğlu, belediyecilik çalışmalarının yanında Trabzon’da hafif ve orta ölçekli sanayi geliştirme gayreti içinde olduklarını dile getirirdi. Batum heyetine Trabzon ile ilgili bilgi takdiminde bulunan Başkan Gümrükçüoğlu, “Trabzon’un dört bin yıla dayanan bir tarihi var. Trabzon’da tarihi eserleri gün yüzüne çıkarıyoruz. Mesela Ayasofya. Etrafında çarpık kentleşme vardı. Hepsinin parasını ödedik ve orayı çok güzel bir hale getirdik. Zağnos Köprüsü’nü İskenderpaşa camisini restore ediyoruz. Tarihimize sahip çıkıyoruz” diye konuştu.
Batum’da gerçekleştirilmekte olan çalışmalarla ilgili bilgiler veren Batum Belediye Başkanı Giorgi Ermakov ise, “Beş semtte çok yoğun su ve kanalizasyon çalışmalarımız var. Yoğun yağışlardan şehrin etkilenmemesi için ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bunları yaz aylarında turizm sezonu olduğu için yapamadık” şeklinde konuştu.
Başkan Gümrükçüoğlu, Khabedze ve Ermakov’a ziyaretin anısına kazaziye işlemeli şekerlik ve Trabzonspor forması hediye etti. Khabedze ve Ermakov da Gümrükçüoğlu’na Batum konulu tablo takdiminde bulundu.
Batum-Trabzon Sanat Buluşmaları kapsamında Trabzonlu sanatçı Ekrem Kutlu’nun 10. kişisel resim sergisi Batum-Acara Sanat Müzesi’nde ziyarete açıldı. Açılış töreninde Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Acara Bölgesi Hükümet Başkanı Arçil Khabedze ve Batum Belediye Başkanı Giorgi Ermakov’un yanı sıra Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Seyfullah Kınalı, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Yoloğlu, Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız ve Türkiye Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan da hazır bulundu.
Burada yaptığı konuşmada 10. kişisel resim sergisini Batum’da açmanın gururunu yaşadığını ifade eden sanatçı Kutlu, Başkan Gümrükçüoğlu’na teşekkür etti.
Batum Belediye Başkanı Ermakov ise konuşmasında Trabzon ve Batum’un yakın ilişkilerine dikkat çekerken Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu konuşmasına tüm Trabzon halkının Batum’a selamlarını ileterek başladı. Trabzon ile Batum’un iki kardeş ülkenin iki kardeş şehri olduğunu ifade eden Gümrükçüoğlu, “Bu güzel toplantıyı, bu güzel sergiyi yapan ve iki halkın kucaklaşmasına vesile olan bütün sanatçılarımızı yürekten kutluyorum” dedi. Başkan Gümrükçüoğlu katılımcıları Trabzon’u göremeye davet etmeyi de ihmal etmedi.
Batum Acara Bölgesi Hükümet Başkanı Arçil Khabedze de konuşmasında iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine dikkat çekti.
Protokol konuşmalarının ardından resim sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Trabzon ile Batum’un kardeş şehir oluşunun 15. yıldönümü münasebetiyle gerçekleştirilmekte olan Batum-Trabzon Sanat Buluşmaları 15 Aralık’ta başladı ve 20 Aralık akşamı tamamlanacak. Aynı etkinliklerin Trabzon ayağı ise Batumlu sanatçılar ve protokol mensuplarının yoğun katılımıyla iki hafta önce icra edilmişti.
Temaslarının sonunda değerlendirmelerde bulunan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon ile Batum’un 15 yıldır kardeş şehir olduğunu ifade ederken, “Biz burada kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Bizi birbirimize bu kadar yaklaştıran etkenlerden en birisi de sanat. Bugün de sanat vesilesi ile buradayız. 15 gün önce Batumlu bir sanatçının Trabzon’da sergisini açtık. Bugün de Trabzonlu sanatçımız Ekrem Bey’in Batum’da sergisinin açılışını gerçekleştirdik. Görülüyor ki sanat, barış ve kardeş için de iki halkı birbirine daha dayaklaştırıyor. Bu vesile ile Batum’un tüm önde gelenlerine, meslektaşıma, konsoloslarımıza, sanatçılarımıza teşekkür ediyorum, katkılarını şükranla anıyorum” ifadelerini kullandı.