Ramada Otel’de düzenlenen toplantıya Türkiye’nin iş dünyasının yanısıra, Trabzon protokolü de katıldı. 

Toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş  Trabzon’un Türkiye’nin en büyük 20 ihracatçı ili arasında bulunduğuna dikkat çekti. 

Bakan Muş, özetle şu şekilde konuştu: 

Trabzon hızla gelişen sanayi ve ekonomisiyle bölgemizin kalkınmasında önemli rol oynarken turizmde adından sıkça söz ettirmekte. 
Trabzon girişimcilerimizin ortaya çıktığı şehir olarak dış ticarette de iddiasını ortaya koymuştur. 
Trabzon ülkemizin en büyük 20 ihracatçı ili arasında bulunmakadır. 

RUSYA - UKRAYNA SAVAŞI VE PANDEMİ

Küresel ekonomide bir çok problemin aynı anda yaşandığı dönem içindeyiz. Dünya tarihinde ilk defa pandemi sebebiyle bu çapta kriz yaşanmış…

Rusya Ukrayna savaşı, ekonomi politikalarını temelden sarsmaya devam etmekte. 


IMF’nin geçen ay yayınladığı raporda dikkat çektiği şekilde borç oranı yüzde 190’a ulaşan Yunanistan gibi ülkelerin önümüzdeki dönemde ciddi sorunlar yaşaması muhtemeldir. 

İSTANBUL MUTABAKATI

Karadeniz’in öte kıyısında yaşanan savaşın bir an önce sona ermesi ve başta gıda ile enerji güvenliği olmak üzere küresel ekonomiye etkilerini en aza indirmek için 2 aydır yürütülen İstanbul Mutabakatı gibi girişimler olası krizlerin önüne geçmiştir. 

Küresel tedarik zincirlerinin hala toparlanamadığı, siyasi gerilimler ve savaşların etkisiyle küresel enflasyonun zirveye çıktığı böylesi bir ortamda Türkiye ekonomi güçlü büyüme performansını sürdürmekte. 

WhatsApp Image 2022-10-04 at 10.10.12

EYLÜL AYI REKOR KIRDI

Türkiye’nin ihracatı yüzde 9.2 artışla 22.6 milyar dolar olmuştur. Bu rakam ulaştığımız en büyük Eylül ayı ihracat rakamıdır. 

2022 Ocak - Eylül dönemi ihracatımız ise geçen yılın aynı dönemine yüzde 17 artış ile 188.2 milyar dolar seviyesine çıkarak oldukça güçlü bir performans seviyesine yükselmiştir. 


Hizmet sektörünün daha iyi konuma gelmesini sağlamak amacıyla ulusal ve uluslararası gelişmeleri dikkate aldığımız kapsamlı çalışmalar kesintisiz sürmekte.

İHRACATREKORLARI KIRAN… 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ise Bakan Muş’un ardından ihracat rakamlarını açıkladı. 
Bakan Muş gibi kendisi de Trabzonlu olan Gültepe, “9 ayda 188 milyar dolar, 12 ayda ise 252 milyar doları aşan bir ihracat. 
Son 12 ayda, hep ihracat rekorları kıran, bir ihracat ailesi… 
Hepimizin de çok iyi bildiği gibi küresel ekonomide sıkıntılar var. Ekonomideki olumsuz iklime rağmen elde edilen bu başarı çok daha anlam kazanıyor. 

2.9 MİLYARDOLAR İLE KİMYEVİ MADDELER

Eylül ayında 15 sektörümüz ihracatını arttırdı. 
İlk 5 sektörümüze baktığımızda 2.9 Milyar dolar ile Kimya, 2.7 otomotiv, 1.9 milyar ile hazır giyim, 1.7 milyar çelik, 1.3 Milyar dolar ile elektrik, elektronik sektörlerimiz ilk 5’i paylaşıyor. 
otomotiv, mobilya ve mücevher sektörümüzde çok dikkat çekici artışlar var. 
Bu ay 45 ilimiz ihracatını arttırmayı başardı. 
İlk 5 sıra İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara.. 
Bu şehirlerimiz haricinde Sakarya, Çorum, Konya, Antep önemli artış kaydeden illerimiz arasında. 

TRABZON İSTİKRARINI KORUYOR

Trabzon’da. İstikrarını koruyan illerimiz arasında. Trabzon bu ay 84 Milyar dolar ihracat yaptı. 
Biz Trabzon’un avantajlı konumunu geniş hinterlandı ile Kafkaslara, Türk Cumhuriyetlerine açılan önemli kapı olarak görüyoruz. 
Trabzon Cumhuriyetimizin 100. Yılında 2 milyar dolara çıkarırız diye düşünüyoruz” dedi. 
EN FAZLA İHRACAT YAPILAN ÜLKELER

Gültepe, Türkiye’nin en çok ihracatı yaptığı ilk 3 ülkenin Almanya, ABD ve Irak şeklinde sıralandığını ifade ederek, “Eylül de Suudi Arabistan’a yüzde 221, Lübnan’a yüzde 102 ve İsveç$e yüzde 71’lik ihracat artışları kaydettik. 220 ülkeden 131’inde ihracatı arttırdık. İhracatta kilogram başına birim değerleri de artış devam ediyor. Birim ihracat değerlerimiz geçen yılın en Eylül ayına göre yüzde 22 artışla, 1.62 dolara yükseldi” diye konuştu.