Afganistan'daki Taliban yönetimi, aylar sonra kız çocukları için tekrar açılan liselerin kapatıldığını duyurdu. Şu anki yönetimin eğitim bakanlığı hem ülkenin sosyal ve kültürel yapısına hem de İslami kurallar ve hukukuna uygun bir program oluşturulana kadar kız okullarının kapalı kalacağını belirtti.
Taliban sözcüsü Inamullah Samangani duyuruyu doğruladı fakat bakanlığın sözcüsü konuya ilişkin yorum yapılmasına izin verilmediğini söyledi. Bakanlık, ülkedeki öğretmen sayısının yeterli olmadığını ve bu durumu çözmek için öğretmen işe almaya çalıştıklarını belirtti. Siyasetçi Shukria Barakzai, altıncı sınıftan büyük öğrencilerin okula gidemeyeceğini ve ilkokul seviyesindeki okulların kapılarının da kızlara kapatıldığını duyurdu. Bu nedenle öğrenciler kararı protesto etti.
Peki konuya ilişkin Taliban yönetiminde görüş ayrılıkları var mı?
Birleşmiş Milletler elçisi Deborah Lyons, verilen kararın doğru olmadığını ve rahatsız edici bulduğunu belirtti. Norveç Mülteci Konseyi, karara dair endişeli olduklarını açıklarken hem kız hem erkek öğrencilerin eğitimlerine devam etmeleri konusunda hükümete çağrıda bulundu. İnsan hakları savunucusu Malala Yusufzay da Taliban'ın verdiği hiçbir sözü tutmadığını vurgulayarak kararını eleştirdi. Yusufzay, Taliban'ın kızların okumasını engellemek için sürekli bahane arayışına girdiğini, bunu sürdürmeye devam edeceğini hatırlatarak yönetimin eğitimli kadınlardan korktuğunu sözlerine ekledi. 
İnsan Hakları İzleme Örgütü Direktörü Heather Barr, kararın sebebinin Taliban içindeki görüş ayrılıkları olabileceğini belirtti. Barr, mevcut yönetimde kız çocuklarının eğitim almaları konusunda farklı fikirlerin olduğunu ve Taliban yönetiminin kendi içinde fikir ayrılıkları yaşadığını ifade etti. Taliban'ın ülkedeki insani krizi çözmek üzere aldığı yardımların bağışçılarına seslenen Barr, bağışçıları kadın haklarının iyileştirilmesi için Taliban'a baskı uygulamaya davet etti. Barr, "Şimdi yatağında rahat ve iyi bir uyku çeken kimler biliyor musunuz? Taliban'ın değişeceğine söz veren Washington uzmanları şeklinde konuştu.
Afganistan’ın eski Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Shaharzad Akbar, Taliban'ın bir ülkeye ve bir millete hizmet etmeye uygun biri olmadığını belirtti. Akbar, Taliban'ın başta kadın hakları olmak üzere insan haklarını reddettiğine ve Afganistan'ın gelişmesinin önüne ket vurduğuna dikkat çekti. Akbar, "Milyonlarca kızın eğitimini reddeden Taliban'a yazıklar olsun. İslam'ın herkes için eğitim öğretisine karşı çıktığı için Taliban'a yazıklar olsun. Afgan halkının isteklerine karşı geldikleri için onlara yazıklar olsun." dedi. 
Konuyla ilgili aktivist Samira Hamidi bu karara şaşırmadığını çünkü Taliban’ın verdiği sözleri tutmadığını belirtti. Hamidi, Taliban’ın uluslararası kamuoyunu kandırdığını ve yönetimin insan haklarını ihlal ettiğini, 2o yıldır kız çocuklarının eğitim için yatırım yapıldığını ve buna hiçbir ülkenin sırtını dönmemesi gerektiği konusunda dünyaya seslendi.
Taliban'ın BM'deki temsilcisi Suhail Shaheen, kız öğrencilerin okullarından edilmesi ve okulların kapatılması gibi bir durum olmadığını söyledi. Shaheen, okul üniformasının şekline karar veremedikleri için teknik sebeplerden ötürü kız çocuklarının eğitimine ara vermek zorunda kaldıklarını belirtti.  Okullarının kapanmadığını yalnızca açılma kararının ve tarihin ertelendiğini vurgulayan Shaheen, bu durumu en kısa zamanda çözmeyi umduklarını belirtti.