Şike davası konusunda başta Fenerbahçe olmak üzere Türk futbol kamuoyunun merakla beklediği Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin (CAS) gerekçeli kararı nihayet geldi.

28 Ağustos 2013'de UEFA'nın Fenerbahçe'ye verdiği 2 yıllık men cezasını onayan CAS'ın yazımı 8 ayı bulan 140 sayfalık bu gerekçeli kararına ulaşıldı.

Fenerbahçe yönetiminin son dönemlerde sık sık dile getirdiği “Bu yıl Avrupa'ya gidebiliriz bunun için CAS'ın gerekçeli kararını bekliyoruz” açıklamasından sonra gözlerin çevrildiği o CAS kararı UEFA ve Fenerbahçe kulübüne gönderildi.

Üç CAS hakemi Hendrik Kesler,Ulrich Haas ve Rui Botica Bastos tarafından imzalanan ve ilgili yerlere gönderilen bu gerekçeli kararda CAS heyetinin Fenerbahçeye verilen men cezasını onamasına rağmen hem usul hem de esas bakımından UEFA'nın bazı kararlarını bozması dikkat çekti.

8 MAÇIN 4'ÜNDE SUÇLU BULUNDU

Fenerbahçe yönetiminin “Avrupa'ya gitme umudumuz var” söylemleri konusunda işaret ettiği bu gerekçeli kararda UEFA'nın Fenerbahçe'ye şike, teşvik ve yalan beyandan dolayı ceza kesilmesine karşılık sarı-lacivertli kulübe yalan beyandan dolayı ceza vermenin hukuki bir dayanağının olmadığını söyleyen CAS'ın bu yönde verilen kararı reddetmesi göze çarptı.

CAS bu gerekçeli kararında UEFA'nın şike ve teşvik nedeniyle suç tespit ettiği 8 karşılaşmanın Fenerbahçe'ye  sarı-lacivertlileri 4 karşılaşmada şikeye teşebbüsten suçlu buldu.

CAS yaptığı incelemesinde UEFA'nın Fenerbahçe'ye 2 yıl men cezası verirken. CAS hakem heyeti Fenerbahçe - Ankaragücü (15 Mayıs 2011), Fenerbahçe - İstanbul BŞB (1 Mayıs 2011), Gençlerbirliği - Fenerbahçe (7 Mart 2011) ve Sivasspor - Fenerbahçe (22 Mayıs 2011) müsabakalarında ise şike teşebbüsü olduğu kararına vardı.

USULDE KARŞI OY VAR AMA ESASTA YOK

CAS'ın 3 hakemi tarafından imzalanan bu gerekçeli kararda dikkat çekici bir başka konuda Fenerbahçe'nin seçtiği CAS hakemi Ulrich Haas'ın usul bakımından karşı oy kullanması oldu. CAS hakemi Haas, UEFA'nın bu dosyada yargılama yetkisi olmadığı iddiasında bulunarak usul bakımından karara muhalefet etti. Ancak usul gereği kararların oy birliği veya oy çokluğu ile alındığı karşı oy gerekçesinin yazılmadığı ifade edildi.