İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin ÖRS, 17 Ağustos 1999 tarihinde Gölcük’te büyük yıkıma yol açan Marmara Depremi’nin 19. Yıldönümünde acıların hala taze olduğunu söyleyerek bir mesaj yayınladı.

Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin ÖRS, depremin yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajında, “19 yıl önce meydana gelen ve asrın felaketi olarak adlandırılan tüm Marmara Bölgesini etkileyen 17 Ağustos depreminin acısı hala devam etmektedir. Depremi ve yaşadığımız acıları hiçbir zaman unutmayacağız.” ifadelerini kullanarak 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen ve büyüklüğü 7.4 olan deprem nedeniyle 17.479 yurttaşımızın hayatını kaybettiğini, 45.953 kişinin yaralandığını, 244.383 civarında konut ve işyerinin hasar gördüğünü hatırlattı.

“17 Ağustos 1999 Marmara depreminin devasa boyutta bir felakete dönüşmesinin temel nedeninin; yeterince mühendislik hizmeti görmemiş depreme dayanaksız yapılar, sağlıksız ve plansız kentleşmeler ile yanlış yerleşim alanlarının belirlenmesi olduğu gerçeği artık herkes tarafından kabul edilmiştir. Ülkemiz gündeminden hiç çıkmaması gereken ve unutulduğu an meydana gelen deprem, yıkıcı sinsi yüzünü son olarak 2011 yılında meydana gelen Van depremleriyle göstermiş, 1999 yılındaki Doğu Marmara Depremlerinden yeterli dersi çıkarmadığımız gerçeğini bir kez daha en acımasız bir şekilde bizlere öğretmiştir.” diyen Milletvekili Dr. Hüseyin ÖRS, yaşanılan bu acı olaylardan ders alınmadığını vurgulayarak ülkemizde deprem riskinin hala devam ettiğini ve deprem riski taşıyan çok sayıda binanın bulunduğunu belirtti.

1999 Depremlerinden bu güne kadar depremlerle ve yapılması gerekenlerle ilgili TBMM’nin başta olmak üzere pek çok kuruluş tarafından raporlar hazırlandığını, eylem planları oluşturulduğunu; Yapı Denetimi Hakkında Kanun ve Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile bazı ikincil nitelikteki yönetmelik vb alt mevzuatlar çıkarılarak yürürlüğe konulduğunu fakat, deprem zararlarının azaltılması yönünde yapılması gerekenleri kısmen de olsa ortaya koyan Ulusal Deprem Konseyi, Deprem Şûrası, Kentleşme Şurası (KENTGES) raporlarının gereği yapılmadan tozlu raflara kaldırılarak unutulduğunu, çıkarılan yasaların ise deprem zararlarını azaltma yerine, deprem bahane edilerek siyasi iktidarın rant dağıtımının mevzuatı olduğunu belirten Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, depreme dayanıksız binaların tespitinin yapılarak güçlendirme işlemlerinin başlatılması gerektiğini vurguladı.

Olası bir depremde “boş ve anlamsız cümleler kurmamak en büyük dileğimiz” diyen Dr. Hüseyin ÖRS, “Afetler nedeniyle her yıl ortalama GSMH’nın %1 ile %3’ü arasında ekonomik kayıpla/afet zararıyla karşılaşan ülkemizde “Afetlerle Mücadele Fonu” oluşturularak zarar azaltıcı projelerde kullanılmalıdır. 6306 sayılı Kanunun 7inci maddesi ile oluşturulan “dönüşüm projeleri özel hesabı” bu Fona devredilmelidir.” dedi.

ÖRS, deprem nedeniyle duyduğu üzüntüyü belirterek “17 Ağustos 1999 günü meydana gelen, birlerce vatandaşımızın hayatını kaybetmesine ve on binlerce vatandaşımızın da yaralanmasına yol açan Gölcük depremi, milletimizin yaşadığı en acı felaketlerden biri olarak tarihteki yerini almıştır. Yaşanan bu felaketin ardından halkımız örnek bir dayanışma ruhu ile elindeki tüm imkânları harekete geçirerek, büyük bir fedakârlıkla ihtiyaç içindeki vatandaşlarımıza yardım elini uzatmıştır. Böyle bir felaketin ve acının ülkemizde ve dünyada bir daha yaşanmamasını temenni ediyor, depremde kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyorum.” ifadelerini kullandı.