MİLLETVEKİLİ SALİH CORA BİYOMETRİK KİMLİK KARTLARI HALKIMIZA BÜYÜK KOLAYLIK OLACAK 
Haber : Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com 

Trabzon Milletvekili AvSalih Cora Hayatımıza yeni girecek olan Biyometrik Kimlik Kartlarımızla hayatımız kolaylaşacak dedi,.



TRABZON MİLLETVEKİLİ AV.SALİH CORA'NIN YENİ KİMLİK KARTLARININ YÜRÜRLÜĞE GİRMESİNE İLİŞKİN KANUN HAKKINDA Kİ KONUŞMASI
SALİH CORA (Trabzon) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; görüşülmekte olan 60 sıra sayılı Kanun Teklifi'nin birinci bölümü üzerine şahsım adına söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
Değerli milletvekilleri, Hükûmetimiz döneminde tarihî reformlar ve yatırımlar gerçekleştirdik. Özellikle kamu kurum ve kuruluşlarında hantal, demode ve artık işlemez durumda olan birçok uygulamayı ortadan kaldırarak, yerlerine teknolojiye ve çağın standartlarına uygun birçok projeyi hayata geçirdik.
Her defasında vatandaşlarımızın şikâyetine maruz olunan, birçok zorluk ve engel çıkaran uygulamaların tamamını bir bir ortadan kaldırdık. Özellikle vatandaşımızın devlet kapılarında acımasızca mağdur edildiği birçok uygulamayı ortadan kaldırarak, devlet kapılarını aslında e-devlet kapısına dönüştürmüş olduk. Elektronik devlet uygulamalarıyla beraber önceden kâğıt kullanılarak yapılan birçok işlem artık elektronik ortamda yapılarak birçok kolaylıklar sağlanmıştır. Hem e-devlet uygulamaları hem on-line uygulamalarla beraber birçok kurumda sil baştan, yeniden düzenlemeler gerçekleştirdik.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızca uygulamaya konan Tüketici Bilgi Sistemi yani kısa adıyla TÜBİS, tüketicilerini taleplerini karşılamada daha hızlı ve verimli bir metot uygulamaktadır.
Yine, Türkiye'nin ilk ve en önemli kamu güvenliği haberleşme projesi olan JEMUS'la, Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi Projesi'yle asayiş hizmetlerinde, toplumsal olaylarda ve doğal afetlerde ve yine askerî operasyonların koordinasyonunun sağlanmasında büyük kolaylıklar sağlanmıştır.
Aynı şekilde, TAKBİS ile tapudaki birçok işlem artık on-line sistem üzerinden vatandaşın tapu dairelerine gitmeden kolaylıkla halledebileceği sistemler düzenlenmiştir.
FATİH Projesi'nin uygulanmaya başlamasıyla beraber eğitimde yine öğrencilerimizin sırtındaki kitap yükünü de ortadan kaldırmış olacağız. ASBİS ile sıfır araçların tescil işlemleri, araç sahiplerinden belge istenmeksizin yetkili satıcılardan temini elektronik ortamda sağlanacaktır. DAP Projesiyle beraber, dijital arşiv sistemiyle beraber iki buçuk milyona aşkın belge elektronik ortamda taranıp indekslenmiştir. Yine, bunların en önemlilerinden birisi olan UYAP sistemiyle beraber, yani Ulusal Yargı Ağı Projesiyle beraber hâkimler, avukatlar, savcılar ve vatandaşlarımızın kolaylıkla adalet hizmetlerini yerine getirmesi ve yargının hızlandırılmasında çok önemli aşamalar kaydedilmiştir ve bu uygulama başarıyla da devam etmektedir.
Değerli arkadaşlar, bunlar kolay bir şekilde gerçekleşmemiştir. Her alanda yaptığımız yapıcı reformlarla bugün daha uygulanabilir ve sürdürülebilir sistemler kurduk. Şimdi, bunlara bir yenisi daha ekliyoruz. Komisyonumuzda görüşülen kanun maddelerinden birisi de biyometrik kimlik kartlarına geçiştir. İçişleri Bakanlığımıza bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün takip ettiği ve TÜBİTAK tarafından geliştirilen yeni biyometrik kimlik kartları artık bundan sonra hayatımızda yer alacak. Yeni çipli biyometrik kimlik kartlarımızla birçok kurumun iş yükü hafifletilerek zamandan ve enerjiden tasarruf edeceğiz. Birçok yeniliği beraberinde getiren yeni biyometrik kimlik kartları artık daha modern bir görünüme sahip olacak, kredi kartı boyutuyla rahatlıkla taşınabilecektir. Böylelikle, tahrip olma, yıpranma ve eskime ihtimali düşecek, sık sık yenilerek ortaya çıkan maddi külfet de bir nebze bertaraf edilmiş olacaktı. Vatandaşlarımızın vizesiz seyahat edebilecekleri ülkelere pasaportsuz, sadece yeni bu kimlik kartlarıyla beraber seyahat etme imkanı sağlanacaktır. Artık kaybolan kimlik kartlarıyla sahtecilik yapmak mümkün olmayacak, damar ve parmak izi ve avuç içi güvenlik yöntemleriyle donatılmış kimlik kartlarıyla üst düzey koruma sağlanmış olacaktır. Gelişen teknolojiyle beraber kullanılmaya başlayacak olan biyometrik kimlik kartları halkımızın hizmetine sunularak her alanda birçok kolaylık sağlanacaktır.
Bu manada görüşülmekte olan kanunun toplum yararına olduğunu düşünmekteyim...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
SALİH CORA (Devamla) - ...bu yönde kanun lehine görüşlerimi ifade ederken, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
Teşekkür ederim. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)