CHP’Lİ AHMET KAYA: “AKP DÖRT DÖRTLÜK YETKİ ALDIĞI TRABZON’U YATIRIMSIZ BIRAKTI” 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan AKP hükümetinin 2023 Yılı Yatırım Programında Trabzon’a ayrılan payı değerlendirerek, 454 milyar liralık yatırımdan Trabzon’un payına düşen yaklaşık 3 milyar lira. Yani toplam yatırımın yüzde 1’i bile değil. Güney Çevre Yolu, Demiryolu ve Yatırım Adası gibi Trabzon'un acil ihtiyacı olan projelerin hiçbiri programda yok. Verilen sözler yine tutulmadı. Trabzon adeta sahipsizliğinin bedelini ödüyor." dedi.

Kaya, Trabzon Milletvekili olarak 2023 Yatırım Yılı Yatırım Programını A’dan Z’ye dikkatlice inceledik. Şehrimize verilen sözler tutulmuş mu, yapılacağı söylenen projeler hakkında ne kadar ödenek çıkarılmış tek tek baktık. Sonucunda büyük bir hayal kırıklığı yaşadık. 30 büyükşehirden biri olan Trabzon’umuza düşen pay 2 milyar 857 milyon 503 bin lira. 3 milyar diyebiliriz yuvarlak rakamla. 454 milyar 162 milyon 242 bin lira olan toplam yatırımın yaklaşık yüzde 0,63’üne tekabül ediyor. 81 il içinde Trabzon’a düşen pay, yüzde 1 bile değil. Geçen yıl bu oran yüzde 0,77 idi. Trabzon’dan toplanan vergiler, Trabzon’dan alınan paralar bunun katbekat üstündedir diye düşünüyorum.” dedi.

CHP'li Ahmet Kaya 2023 Yılı Yatırım Programı ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“DEMİRYOLU YOK, GÜNEY ÇEVRE YOLU YOK, YATIRIM ADASI YOK!”

“Trabzon’unun öncelikli önemli sıkıntısı sorunu ne derseniz, birçok vatandaşımız gibi bizler de demiryolu ve Güney Çevre Yolu olduğunu söyleriz. Fakat 2023 yılı yatırım programında ne Güney Çevre Yolu’na ilişkin ne de Trabzon’umuza söz verilen demiryoluna ilişkin tek bir cümle yok. Yatırım Adası Projesi, yine hiçbir yerde geçmiyor ve buralara ilişkin tek bir lira ödenek ayrılmamış.”

“BU BÜTÇEYLE YENİ HAVALİMANININ MAKETİNİ DAHİ YAPAMAZLAR”

“Trabzon Yeni Havalimanı için 2023 Yatırım Programında ayrılan para sadece 20 bin lira. Düşünebiliyor musunuz; 20 milyon değil sadece 20 bin lira bir para? Geçen yıl da 20 bin lira ayrılmıştı. Proje tutarı 12 milyar 42 milyon 856 bin lira olan yeni havalimanımızın bu bütçelerle nasıl bitirilebileceğini açıkçası ben öngöremiyorum, düşünemiyorum. Dolayısıyla bu rakamla beraber havalimanı projesinin maketini dahi yaptıramayacaklarını düşünüyorum. Hangi akılla, hangi hakla böyle bir ödeneğin bu proje için ayrıldığını da açıkçası merak ediyorum.”

“AKP’NİN VE ERDOĞAN’NIN TRABZON’A VERDİĞİ SÖZLER HAVADA KALDI”

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 Ocak 2022 tarihinde Trabzon’dan katıldığı İl danışma Meclisi Toplantısında bu yıl bitiriyoruz dediği; Trabzon Şehir Geçişi Devlet Yolu yani Kanuni Bulvarı Yoluyla Akyazı ve Sahil Bağlantı Yolları, Akçaabat-Yıldızlı-Söğütlü Yolu, Of-Çaykara Yolu, Tonya-İskenderli-Beşikdüzü Yolu, Yalıncak-Bulak-Çağlayan Yolu, Çaykara-Uzungöl ayrımı Karaçam Yolu, Of- Balaban Yolu, Şalpazarı- İskenderli Yolu, Konaklar-Pelitli-Yalıncak Yolu projeleri 2023 Yatırım Programında yer alıyor ancak 2022’de bitmeyen bu yollar için belirtilen bitiş tarihi olarak 2026 yılı işaret edilmiş. Konaklar-Pelitli-Yalıncak Yolu, yani Karadeniz Sahil Yolu bağlantı kısmındaki 5,1 km.’lik yol için ayrılan para sadece 1.000 TL.

Yine Arsin-Araklı ayrımı Atayurt Yolu var. Erdoğan 2 Mart 2019 yılında yaptığı bir konuşmada ‘bu yolu bu yıl açacağız’ demişti. Yani 2019 yılında açma sözü verdikleri yol yine 2026 yılına ertelenmiş durumda.

Yine 2014 yılında başlanılan ve 2020 yılında bitirileceği sözü verilen Akçaabat-Düzköy Yolu’nun da bitiş tarihi olarak 2026 olarak gösterilmiş.”

“SÖZLERİMİZİ TUTAMADIK, TUTACAĞIMIZ DA YOK, GİDİYORUZ” DİYORLAR

“Çok dikkat çekici bir tarih var. Bütün yollarla ilgili verilen tarih 2026. Ey iktidar yetkilileri, ey AKP’liler, ey AKP yöneticileri! Bu 2026’nın sırrı nedir? Önümüzde bir seçim var. 3-5 ay sonra Türkiye’de AKP diye bir parti kalmayacak. Bunu net görüyoruz. Gittiğimiz her yerde; konuştuğumuz canı yanan, iflas eden, evine ekmek götüremeyen, geçinemeyen her vatandaşımız, bu iktidarın sıkıntılarından muzdarip olan her vatandaşımız düşüncelerini ifade ediyor. Ve görünen o ki, bu iktidarın ömrü şurada 3-5 ay kaldı. Neye göre 2026 tarihini verdiklerini buradan sormak istiyorum? Ayrıca 2022’de söz verilen, 2022’de bitecek denilen bu yollar neden 2026 yılına ertelenmiş durumda? İktidar burada şu itirafı yapıyor, ‘biz beceremedik, verdiğimiz sözleri tutamadık. Tutacağımız da yok. Gidiyoruz, giderayak yine millete bir tarih verelim.’ Konu bundan ibarettir.”

“KOSTAKİ KONAĞI BİR AN ÖNCE TURİZME KAZANDIRILMALI”

2023 Yatırım Programında Kostaki Konağı restorasyonu ve teşhir tanzimi ile ilgili bitiş tarihi 2025 olarak ifade edilmiş ve 30 milyon liralık bir bütçe ayrılmış. Umut ediyorum ki söz verilen tarihte bitirilir. Trabzon’umuz o dünya mirası dediğimiz o tarihi alanla bir an önce buluşur ve Trabzon’a gelen turistlerimiz o mekanı görme imkanına kavuşurlar. 

“ÇOCUK HASTANESİNE 100 MİLYON TL, HEMATOLOJİ HASTANESİNE 10 BİN TL”

Karadeniz Teknik Üniversitemizin Çocuk Hastanesi vardı, buraya ilişkin de daha önce açıklamalar yapmıştık. Ve ödenek konusundaki sıkıntının çözülmesini rica etmiştik. KTÜ Çocuk Hastanemiz için ve 100 milyon lira bir ödenek ayrılmış. Bitiş tarihi 2025 olarak ifade ediliyor. Bunun için de iktidara teşekkür ediyorum. Geç kalmış olmakla beraber bu 100 milyon ödenek kıymetlidir. Umut ediyorum ki Karadeniz Bölgemize ve Trabzon’umuza hizmet edecek çocuk hastanemiz bir an önce hizmete girer.

Yine KTÜ Hematoloji Hastanesi, buraya ilişkin de bitiş tarihi 2024 olarak ifade edilmiş. Fakat hiç inandırıcı gelmiyor. Çünkü ayrılan ödeneğe baktığımızda 10 bin lira ödenekle buranın 2024 yılında bitirilebilmesini çok mümkün görmüyorum.

“ŞEHİR HASTANESİNİN 4 KAT ARTAN İHALE BEDELİNİ İRDELEYECEĞİZ”

Trabzon Şehir Hastanesi için bitiş tarihi olarak 2025 yılı verilmiş ve 604 milyon 751 bin liralık bir ödenek ayrılmış. Şehir Hastanesi konusuna ilişkin önümüzdeki günlerde bir değerlendirme yapacağız. İlk ihale edildiğinde bedel ne kadardı? Sonra bu bedel hangi enflasyon rakamları, hangi veriler referans alınarak 4 kat arttırıldı diye bunun da incelemesini ve değerlendirmesini yapıp kamuoyunu bilgilendireceğiz.”

“AKP DÖRT DÖRTLÜK YETKİ ALDIĞI TRABZON’U SAHİPSİZ BIRAKTI” 

“Trabzon’da AKP’nin 4 tane bakanı var ve 4 tane de milletvekili var. Yani AKP Trabzon’da 4 bakan ve 4 milletvekili ile dört dörtlük iş yapabilme potansiyeli, kapasitesi ve gücüne sahip. Milletimiz, Trabzonlu hemşehirlerimiz onlara bu gücü bu yetkiyi bu kudreti vermişler. Fakat Trabzon’a yapılması düşünülen, Trabzon’a söz verilen projelere ilişkin ramaklara baktığımızda ortada vahim bir tablo var, ortada Trabzon’un büyük bir sahipsizliği var.”

“TRABZON’A VERİLEN SÖZLERİN HEP BİRLİKTE TAKİPÇİSİ OLALIM”

“Geçenlerde AKP Trabzon Milletvekillerinden Sayın Salih Cora, seçime kadar Güney Çevre Yolu ihale edilmezse kendimi başarısız olarak sayacağım şeklinde çok samimi bir yaklaşım ortaya koymuştu. Biz de bu samimi yaklaşımından dolayı Sayın Cora’ya teşekkür etmiştik. Trabzon’a ilişkin verilen sözler maalesef 2023 yatırım Programında yok. Demiryolu ve Güney Çevre Yolu’na ilişkin tek bir cümle, tek bir satır yok. Dolayısıyla buradan ben iktidar milletvekillerine çağrı yapıyorum; Trabzon’a verilen bu sözleri hep birlikte takip edelim, bu sözlerin hesabını soralım diye rica ediyorum. Sayın Cora o samimi yaklaşımının takipçisi olacaktır diye düşünüyorum. Güney Çevre Yolu’nun projelendirilmesi, yatırım programına alınması için ne gerekiyorsa hep birlikte yapalım. Trabzon’umuza o hak ettiği ve söz verilen Güney Çevre Yolu’nu Trabzon’umuza hep birlikte kazandıralım istiyorum.”