Geçtiğimiz günlerde neredeyse tüm siyasilerin ana gündemlerinden biri olan sığınmacı tartışmaları, bu hafta da gündemdeki yerini korumaya devam etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Bu kardeşlerimizden kendi tasarruflarıyla, kendi inisiyatifiyle dönmek isteyen olursa dönecektir. Allah'ın izniyle siz bu kardeşlerimizi geri gönderemeyeceksiniz. Bunu öğrenen, bilen, duyan gerek Suriyeli, Iraklı, Afgan bir gönül huzuru içine giriyorlar." cümlelerini kullandı.
Neler olmuştu kısaca bir hatırlayalım:
Geçtiğimiz haftalarda tartışma konusu olan sığınmacıların Türkiye'deki durumu ve bundan sonraki süreçte neler olacağı 3 Mayıs'ta yapımcılığını Hande Karasu’nun yaptığı YouTube üzerinden yayınlanan "Sessiz İstila" isimli kısa filmin sosyal medyada geniş yankı uyandırmasının hemen sonrasında tekrar gündeme geldi.  Ele alınan konu iktidar tarafından tepkiyle karşılanırken Karasu gözaltına alındı ve ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. 
Yabancı uyruklu kişilerin kamuya açık alanlarda rahatsız edici davranışlarda bulunduğu, insanların izinsiz bir şekilde kayda alındığını gösteren TikTok videoları da birçok sosyal mecrada paylaşıldı ve tepkiler artmaya devam etti.
Tüm bu süreç içerisinde hem muhalefet kanadı hem de hükümet konuyu ele aldı. Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, kayıtlı sığınmacılar haricinde ülkede 4 milyondan fazla kayıt dışı göçmen olduğunu öne sürerek tüm sığınmacıları gerekirse zorla ülkelerine gönderme vaadinde bulunmuştu. Özdağ, göçmenlerin Türkiye’de iç karışıklık çıkarmak için kullanılacağını ifade etmişti. İçişleri Bakanlığı bunun üzerine sığınmacılara yönelik açıklamaları sebebiyle Özdağ hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu "Ülkemiz bir kaçak istilası altında, bunu kabul etmek zorundayız. Türkiye'yi göçmen hapishanesi yaptılar. Vatandaşlarımız perişan oldu." dedi. Kılıçdaroğlu sığınmacıları geri göndereceklerini söyledi.
İYİ Parti lideri Meral Akşener ise "İYİ Parti Genel Başkanı olarak beni devlet olarak görevlendir, ben gideyim Suriye’ye, Esad ve onun çevresiyle görüşeyim. Ülkemizde Suriye’den gelen göçmenleri Esad’la el sıkışıp ülkelerine gönderelim" şeklinde açıklama yaptı.
MHP lideri Devlet Bahçeli "Sığınmacı meselesi ülkemizin yumuşak karnı, istismara açık bir yanı hâline gelmiştir. Önü arkası hesaplanmadan atılacak her adım toplumun sinir uçlarını tahrip ve tahriş edecek, her şey doğrudan uçuruma gidecektir. Bir tezgâh artan ölçüde sahnelenmektedir." Açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz aylarda sığınmacılara yönelik yapılan çalışmalar hakkında günden güne değişen açıklamalarda bulundu. 
 "Ana muhalefet, 'Biz seçimi kazandığımızda mültecileri ülkelerine göndereceğiz' diyor. Biz göndermeyeceğiz. Ensarın ne olduğunu biliyoruz." - Cumhurbaşkanı Erdoğan/Mart 2022 
"Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü ve onurlu geri dönüşleri için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz." -Cumhurbaşkanı Erdoğan/Nisan 2022
"Şimdi de 1 milyon Suriyeli kardeşimizin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak yeni projenin hazırlığı içindeyiz. Konuttan hastaneye kadar, tarımdan sanayiye kadar tüm ekonomik altyapı projenin içinde yer alacak. Suriye’nin diğer kısımları da güvenli hâle geldiğinde gönüllü geri dönüşler için gereken zemini hazırlamanın gayreti içinde olacağız." -Cumhurbaşkanı Erdoğan/3 Mayıs 2022 
 "Suriye'den savaştan çıkıp ülkemize sığınan bu kardeşlerimize sonuna kadar sahip çıkacağız. Kendileri arzu ettikleri zaman vatanlarına dönebilirler ama biz onları asla bu topraklardan kovmadık ve kovmayacağız." -Cumhurbaşkanı Erdoğan/ 9 Mayıs 2022   
Konuyla ilgili Mustafa Balbay, siyasi gelişmeleri "Bir gün Suriye’nin sorunları bitecek ama Türkiye’nin Suriyeliler sorunu bitmeyecek" şeklinde değerlendirdi. Balbay, konunun siyasi tartışmadan ziyade düelloya dönüştüğünü belirterek konuyla ilgili üç soruna vurguda bulundu. Bunları; 
Suriyelilerin gönderilmesi değil, yerleştirilmesi, 
Türkiye'nin kontrol ettiği bölgelerin yerleşik hayat oluşturma zemini 
Sığınmacıların yerleştirildiği konutların inşası için kullanılan kaynak
şeklinde açıkladı. Balbay hükümete yönelik "Büyük bir sorunu ucundan çözmeye çalışırken daha büyük bir sorun yaratmayın. Seçimleri kazanma uğruna seçim güvenliği sorunu yaratacak yollara sapmayın." ifadeleriyle sesleniyor.