Rusya Devlet Başkanı savaş ilan etti. Bu kurumun sorumluluğu, savaşı durdurmaktır." - Ukrayna Temsilcisi Sergiy Kyslytsya
"Bu aslında bir savaş değil, Donbas'ta yapılan özel bir askerî operasyon." - Rusya Temsilcisi Vasily Nebenzya
"Saldırıyı durdurmak için Putin'i ya da Lavrov'u arayın. Savaş suçluları için araf yoktur, bu insanlar doğrudan cehenneme giderler." Ukrayna Temsilcisi Sergiy Kyslytsya
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yapılan bu konuşmalar Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya askerî operasyon başlatıldığını açıkladığı esnada yaşanmıştı. Putin, söz konusu operasyonun Rusya'nın güvenliğini düşündükleri için olduğunu söyledi. Ukrayna ordusuna silahları bırakma çağrısı yapan Putin, bu operasyonla birlikte Rusya'nın meşru müdafaa hakkını kullandığını belirtmişti.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, "Putin, Ukrayna'ya geniş çaplı bir işgal başlattı. Ukrayna kendisini savunacak ve kazanacak. Dünya Putin'i durdurabilir ve durdurmalıdır. Şimdi harekete geçme zamanı." Şeklinde duygularını ifade etmişti.
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de operasyonun başlaması ve çok sayıda patlama sesiyle birlikte halkın korkusu daha da artmaya başlamıştı. Ukrayna, hafta içi Rusya'nın ülkenin altyapısını hedeflediğini belirtirken Kiev yönetimi Rusya uçaklarının düşürüldüğünü iddia etmişti. Bunun üzerine Moskova iddiaları yalanladı. Kiev'de insanların şehri terk etmeye çalıştığı, metro ve benzin istasyonlarını sığınak olarak kullandığı bildirildi. Ukrayna hava sahası sivil uçuşlara kapatıldı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ülke genelinde 3 ay sürecek askerî seferberlik ilan etti. İşgalin başlamasından şu ana kadar  yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiğini ve 400’den fazla kişinin de yaralandığı açıklandı.
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mykhaylo Podolyak, Rusya askerlerinin Çernobil nükleer santralini ele geçirdiğini bildirmiş, Devlet Başkanı Zelenski ise "Bu, tüm Avrupa'ya karşı bir savaş ilanıdır." diyerek tepkisini belirtmişti. Bu arada Rusya'nın başkenti Moskova'da, Ukrayna saldırısı protesto edilmeye başlandı.
Peki Ukrayna’ya ve Rusya’ya kimler destek?
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya'nın saldırısını "Avrupa tarihinde bir dönüm noktası" şeklinde tanımlamıştı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna operasyonunun ardından 100'den fazla savaş uçağının teyakkuza geçirildiğini belirtti.
Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Belarus'a "Rusya'nın yıkıcı eylemini takip etmeme seçeneğiniz var. Ukrayna'daki komşularınıza karşı bu gereksiz trajedide yer almama seçeneğiniz var." diyerek seslendi.
Polonya Sağlık Bakanı Adam Niedzielski, Ukrayna'dan göçmen kabul edeceklerini belirten cümlelerle desteklerini gösterdi.
ABD, Japonya, Almanya, İspanya, Avustralya, Tayvan ve Hindistan'da Ukrayna'nın işgali protesto edilerek Rusya'da da savaş karşıtı gösteriler yapıldı.
Myanmar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesini desteklerken, Rusya'nın egemenliğini korumak için üzerine düşeni yaptığını söyledi.
 
Peki Putin ne istiyor?
Putin, Ukrayna'nın NATO ve Avrupa Birliği'ne katılmasını, yapılacak silah yardımlarının Rusya'nın güvenliğini tehlikeye sokacağı düşüncesiyle istemediğini belirtmişti.
Eleştirmen ve uzmanlardan bazıları, Putin'in yaptığı tüm tutum ve eylemlerini; küresel güvenlik haritasını yeniden çizmek ve Rusya'nın etki alanını Sovyetler Birliği ve Varşova Paktı dönemine geri döndürmeye yönelik bir girişim olarak değerlendirdi. Bazıları ise; Putin'in Rusya ile Ukrayna vatandaşlarından tek halk olarak bahsetmesi ve Batı ülkelerinin Ukrayna'nın kimliği konusunda zorlayıcı değişimler yaşatmaya çalışmasına vurguda bulundu. Putin'in Sovyetler Birliği sınırlarının yeniden çizilmesi konusundaki arzusuna da dikkat çeken eleştirmen sayısı az değil.
 ABD ne yapacak?
Görünüşe göre hiçbir şey! Biden yaptığı açıklamalarda açıklamasında birçok yaptırımdan bahsetmişti ancak ABD askeri olarak sahneden çekiliyor.
“Moskova’yı cezalandırma” yaptırımlarının başında Rus dış borcu, Rus elitlerini ve iki finansal merkezi kapsayan bir yaptırım yer alıyor. Biden bu yaptırımın Rusya’yı “Batı finansmanından keseceğini” belirtti ancak herhangi bir detay da vermedi. Konuyla ilgili şayet çatışma uzar ve siviller üzerinde daha fazla kayıplar yaşanırsa ancak o zaman batıya müdahale edilmesi konusunda baskıların artacağı yönünde yorumlar yapılıyor.
Tüm bunlar yaşanırken Trump Putin’i öven açıklamada bulundu ve ABD basını ayaklanmaya başladı. Trump, bir radyo yayında soruları cevaplarken, “Güney sınırımızda Putin’i örnek almalıyız”ın altını çizmesiyle konuşmaları “skandal” olarak değerlendirildi. Fakat konuyla ilgili en demokrat haber kanalları bile şunun farkında olacak ki tüm bu gelişmeler Trump’ın yönetiminde yaşanmadı.
 
Uluslararası kamuoyu ne durumda?
Uluslararası Otomobil Federasyonu, Formula 1 Rusya Grand Prix'sinin düzenlenmeyeceğinin duyurusunu yaptı. UEFA, Rusya'nın St. Petersburg şehrinde 28 Mayıs'ta oynanması beklenen Şampiyonlar Ligi finalinin Fransa'nın başkenti Paris'te olacağını açıkladı. Avrupa Yayın Birliği, Rusya'nın Mayıs’ın ikinci haftasında İtalya'da gerçekleştirilmesi planlanan Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmasını yasakladı. Birlik, Rusya'nın yarışmanın itibarını zedeleyebileceği için bu kararı aldığını belirtti.
 
İşgalden bazı notlar;
Dmitri Peskov Ukrayna'nın işgal edilmesi gibi bir durum olmadığını, işgal kelimesini kesinlikle kabul etmediklerini, operasyonun ne kadar süreceğine ancak Putin'in karar vereceğini belirtti. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik kararlarının Rusya halkının güvenliğini sağlamak için olduğunu açıkladı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ülke halkına seslenerek orduya katılmalarını ve Rusya halkını da savaşa karşı çıkmalarını istedi. Zelenski, anti-Putin koalisyonu oluşturulduğunun duyurusunu da yaptı.
NATO ve Avrupa Birliği yaptıkları ortak basın açıklamasıyla Rusya'nın saldırısını kınayarak bu durumu ve "barbarca" şeklinde değerlendirdi. Açıklamada Ukrayna'yla dayanışmaya devam edileceği ve Avrupa’daki istikrarın da tehlikede olduğunu açıkladı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Putin'in hata yaptığını ve Avrupa için karanlık bir gün olduğunu belirtti.
Birleşik Krallık’ta ise Başbakan Boris Johnson, "Rusya, hiçbir gerekçe olmadan barışçıl bir ülkeyi işgal ediyor. Görevimiz açık, diplomatik olarak ekonomik olarak yaptırım uygulayacağız. Putin'in bu barbarca girişimi başarısızlıkla sona ermeli." şeklinde açıklama yaptı.
Türkiye’nin tutumu ne yönde?
İki ülke arasında denge politikası izleneceği açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, askerî harekatın uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirterek, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün desteklendiğini, sorunun Minsk mutabakatları çerçevesinde çözülmesi gerektiğini belirtti.
Her senaryoya hazırlıklı olunması şart.