Terlemeniz Hastalık Belirtisi Olabilir  !!

Haber : Uzm.Dr.Ali Aydın www.trabzonhaber24.com  Çapa Tıp Fakültesi - Aşırı terlemenin nedenleri nelerdir? Aşırı terleme neden olur? El, avuç içi, koltuk altı, ayak, yüz, kafa terlemesi neden olur? Terleme bir hastalığa mı bağlıdır? Çapa Tıp Fakultesi'nde Uzman doktor Ali Aydın siz Trabzonhaber24.com okurları için kaleme aldı. 




Normal terleme nedenleri; 


Havanın sıcak olması, aşırı nemli ortam, spor yapmak, aşırı çalışmak, kalın giyinmek, sentetik giysiler, alkol almak, sigara içmek, kahve, çay gibi sıcak içecekler, acılı-baharatlı ve sıcak yemekler, stres, heyecan durumlarda terleme olması normal bir durumdur.




Aşırı terleme nedenleri;


Aşırı terleme(Anormal terleme): Bölgelere göre,bögesel terleme ve genel terleme olarak, nedenlerine göre, birincil terleme veya ikincil terleme olarak sınıflandırılır. Bölgesel terleme: yüz, el, avuç içi, koltuk altı, ayak ve kafada ortaya çıkar. Bir veya birkaç bölgede aynı anda olabilir. Başka bir hastalığa bağlı değildir. Yapılan tüm tetkikler normaldir. Ter bezleri normaldir.Bölgesel aşırı terlemenin nedeni terlemeyi düzenleyen sempatik sistemdeki işlev bozukluğundan kaynaklanır. Bu kişilerde sempatik sistem aşırı fazla çalışmaktadır. Aşırı çalışmaya bağlı ter üretimi fazladır.








Bölgesel aşırı terlemenin özellikleri




Toplumda 100 kişiden 3-4 kişide görülür. El ve ayak terlemesi genellikle çocukluk döneminde başlar. Koltuk altı ve yüz terlemesi genellikle ergenlik döneminde başlar. Genel olarak erkek ve kadınlarda eşit oranda görülür. Vakaların yarısında aile hikayesi vardır. Herzaman olur, ancak sıcak aylarda daha belirgindir. Bazılarında 30 yaşından sonra biraz azalabilir. Çoklu ilaç kullananlarda 30 yaşdan sonra artar. Heyecan, stres gibi uyarılarla başlayabilir. Genellikle uykuda olmaz, uykuya dalma beklenirken ya da uyandıktan sonra başlar.




Yaygın aşırı terleme nedenleri




Vücudun tamamında ortaya çıkar. Başka bir hastalığa, kullanılan ilaçlara, bazı fizyolojik durumlara bağlı olabilir. Beyinde bulunan ısı düzenleme merkezinin etkilenmesi, beyinden uyarıyı ter bezlerine ileten sempatik sisteminin uyarılması veya ter bezlerinin çalışmasını artıran durumlar vücudun tamamında, yaygın aşırı terlemeye neden olabilir.




Ayırıcı tanı




-Aşırı kilo, menopoz, ateş basması,yüksek ve uzun süren ateş, adet dönemi, ergenlik dönemi, sıcak çarpması, sıcak bitkinliği, şiddetli ağrı, ilaç yoksunluğu, ilaç bağımlılığı gibi durumlar




-Parasetamol, psödoefedrin, öksürük ilaçları, aspirin, antidepresanlar, antipsikotikler, östrojen, morfin, marihuana gibi ilaçlar,




-Hiperparatiroid(küçük guatr),hipertiroidi (zehirli guatr),anemi(demir eksikliği, talesemiler), vitamin eksikliği(D vit., B12 vit. Eksikliği), homosistein yüksekliği, karsinoid sendrom, feokromositoma, akromegali, diyabet, hipoglisemiye neden olan hastalıklar(hiperinsülinizm), polikistik over sendromu, doğuşsal kalp hastalıkları, otoimmün ensefalopatiler.




-Vücut sıcaklığını yükselten (ateş yapan): Grip, tüberküloz,salmonella, çiğ peynir hastalığı(brusella), leptospiroz, kronik bronşit, astım, pnömoni (zatürre), kistik fibrozis, bronşektazi, apse, sıtma,kalaazar, AIDS, akut romatizmal ateş, ailevi akdeniz ateşi, juvenil romatoid artrit, kawasaki hastalığı, böbrek, böbrek üstü bezi hastalıkları, kalp(kalp yetersizliği, doğuşssal kalp hastalıkları, kalp krizi), karaciğer ve SSS hastalıkları, Hodgkin hastalığı(lenfomalar) ve bazı kanserler,




-Bazen de sempatik sistemin işlevbozukluğu veya fazla çalışması yaygın aşırı terlemeye neden olabilir.




Uykuda gece terleme nedenleri




Yatak odasının aşırı sıcak olması(24 dereceden fazla olması), fazla örtünme, yatmadan önce sıcak içecek içilmesi, acı gıda yenilmesi(örn çiğ köfte), egzersiz yapılması, uykuda kabus bozukluğu, uykuda yürür gezerlik, utkuda gece terörü, uyku apnesi, uykuda aşırı horlama gece terlemesine neden olabilir.




Yaygın aşırı terlemenin nedenini belirlemek ve tedavi etmek gerekir.


Uzm.Dr.Ali Aydın


İstanbul Tıp Fakültesi / Çocuk Nöroloji Bilin Dalı