Geçtiğimiz günlerde DEVA Partisi Gebze'de ekonomik problemlerin konuşulduğu bir miting, HDP ise Ankara'da muhalefet partilerine verilen mesajların vurgulandığı bir kongre düzenlemişti. "Altılı masa” da seçim sonrasında anayasada yapılması istenilen değişiklikleri" konuşmak için beşinci kez bir araya geldi. Gelecek Partisi de "Geçim için Seçim" isimli imza kampanyası başlattı. 
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti'nin toplantı sonrası yayınladıkları ortak açıklamada hem eleştirilerini hem de vaatlerini de ortaklaştırdığı görüldü.
Peki DEVA Partisi’nin gündemi neydi?
Ali Babacan liderliğindeki DEVA Partisi, ikinci mitingini Gebze’de gerçekleştirdi. Konuşmasında partisinin reklam çalışmalarının ve miting yapmasının engellenmeye çalışıldığını belirtti. Adalet ve özgürlük konularına da değinen Babacan, ağırlıklı olarak ekonomik sorunlara dair mesajlar verdi.
Hükümetin ekonomi politikasını "kara kambiyo rejimi" olarak tanımlayan DEVA Partisi lideri, "İş için, istihdam için; önce özgürlük, adalet, güven ortamı olacak. Biz özgürlük ve güven iklimini sağladığımızda; yatırımlar Türkiye’ye akacak. İhracatçı, pula çevirdiğiniz millî paramızla yurt dışından hammaddeyi nasıl alacak? Nasıl üretecek? Bunları soran yok. Bunlar tutturmuş ‘döviz, döviz’ diye ihracatçıların boğazına sarılıyorlar. Bunlar artık sermaye kontrolü yapmaya başladılar.” şeklinde ifadelerde bulundu. Babacan mitingin hemen ardından gazetecilerle olan konuşmasında altılı masanın seçimi ilk turda açık ara farkla kazanmayı hedeflendiğini, bunun "seçim güvenliği için de" kritik olduğunu ifade etti. Ayrıca "HDP’nin görmezden gelinemeyeceğini" ancak parti olarak bugüne kadar diyalog kurmadıklarını da sözlerine ekledi.
HDP kongresinde neler yaşandı?
Geçtiğimiz hafta Ankara’da Beşinci Olağan Büyük Kongresi’ni düzenleyen HDP, Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile birlikte devam kararı almıştı. Hakkındaki kapatma davası süren HDP, kongreye AKP, MHP ve İYİ Parti’yi davet etmedi.
Türkiye için büyük değişimin yakın olduğunu belirten Buldan yaptığı konuşmasında "Herkes şunu çok iyi bilmelidir ki HDP, salt nehri geçmek üzere yapılan hiçbir siyasi hesapta köprü olmayacaktır." sözleriyle muhalefete mesaj verdi. Sözlerine HDP'nin kararlılıkla demokrasi güçleriyle birlikte yol alacakları üçüncü yolu, demokrasi ittifakını" savunduğu ifadeleriyle devam etti.
Sancar ise AKP ile anlaşma konusu üzerine gelen soruyu "zırva" olarak nitelendirirken terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın tecridinin son bulması gerektiği üzerine bir çağrıda bulundu. Muhalefet partilerine yönelik soruya ise “kamuoyu önünde şeffaf görüşme yapılması hâlinde müzakerelere ve ortak aday fikrine açık olduklarını, yoksa seçime kendi adaylarıyla girme seçeneğini değerlendireceklerini” belirtti.
Gelecek Partisi’nde son durum nedir?
Gelecek Partisi, erken seçim isteğiyle "Geçim için Seçim" isimli bir imza kampanyası başlattı. Kampanyaya katılan Parti lideri Ahmet Davutoğlu, "Bir ülkede o ülkeyi yönetenler halkın vicdanından kopmuşsa, bir ülkede o ülkeyi yönetenler eğer o halkın dertlerini anlamaktan uzak kalmışlarsa tek yol vardır. Hemen seçim, erken seçim" şeklinde konuştu.
Altılı masa buluşması bu sefer İYİ Parti lideri Meral Akşener’in ev sahipliğinde gerçekleşmişti. Yapılan görüşmede parti liderleri, genel başkan yardımcılarının ortak hareket ettiği Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonu'nun, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e geçiş sürecinde güçler ayrılığı ilkesine yönelik yapılması planlanan anayasa değişiklikleri konulu çalışmasını konuştu. Liderler ekonomik krize dair çözüm önerilerini de değerlendirdi.
"Kurallı, verimli, rekabetçi, istihdamı önceleyen bir ekonominin güvencesi olarak, yüksek enflasyon ve işsizliği bitirmeye, çiftçimizi, emekçimizi, sanayicimizi, esnafımızı, memurumuzu ve emeklimizi refaha kavuşturmaya; milletimizin hiçbir ferdini açlık sınırının altında bir asgari ücrete mahkûm etmemeye kararlıyız." sözlerine yer verilen açıklamada, dezenformasyon yasası eleştirilerek basın ve ifade özgürlüğünü koruma vurgusu yapıldı. İsveç ve Finlandiya ile varılan mutabakat metninin "bir iç siyaset malzemesi olarak kullanılması dışında herhangi bir değer taşımadığı" belirtilirken "şahsi menfaatlere göre değil, millî menfaatlere göre" dış politika izleme konusunda söz verildi.
Bildiride ayrıca "Altı siyasi partinin ortak akıl ve makulde buluşmak üzere oluşturduğu istişare mekanizmasını, adaylık tartışmasına indirgemeye çalışanlar, milletimizin ve ülkemizin geleceğine dair büyük bir kazanım olarak gördüğümüz çalışmalarımızı asla sekteye uğratamayacaktır. Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanı, Güçlendirilmiş Parlamenter sistemden yana olan, demokrasi âşıklarının adayı olacaktır." İfadeleri yer aldı.
Liderler, önümüzdeki ay bu kez Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu'nun ev sahipliğinde tekrar bir araya gelecek.