27.Akçaabat Festivali Başlıyor 
Haber : Ömer Altıntaş   www.trabzonhaber24.com  

Akçaabat'ta 27.’si düzenlenen uluslar arası Akçabaat Müzik ve Halkoyunları Festivalinin bilgilendirme toplantısı Akçaabat Kaymakamı Soner Şenel ve Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen tarafından yapıldı. Akçaabat Saray Restorant'ta yapılan tanıtım toplantısında ilk olarak konuşan Başkan Türkmen, Akçaabat Festivalinin, bölgenin en eski 2., Trabzon’un ise en eski festivali olduğunu açıkladı. Türkmen, bölgenin en eski Festivalinin bu yıl 40.’sı yapılacak olan Arhavi Festivali olduğunu kaydederken, Uluslararası Akçaabat Müzik ve Halkoyunları Festivalinin 27.’si yapılacağını bildirdi. Türkmen,  “Kesintisiz olarak bugüne kadar festivalimizi sürdürüyoruz. Geçen 1_2 sene bildiğiniz hadiselerden dolayı festivalimizin eğlence bölümünü yapamamıştık. Sanatsal faaliyetlerimizi yaptık, sportif faaliyetlerimizi yapmıştık. Ama eğlence kısmını yapamamıştık. İnşallah bu sene her hangi bir aksilik olmaz diye temenni ediyoruz. Festivalimizde amacımız öncelikle halkımızla bir araya gelmek. İnsanlarımızın kaynaşmasını sağlamak, büyükşehirlerimizin kaynaşmasını sağlamak. Ve kültürümüzü birlikte yaşamak” dedi.


 FESTİVAL 20 TEMMUZ’DA BAŞLAYACAK

Festivalleri kültürleri yaşatmak için yapıldığını kaydeden Türkmen, “Kültürümüzü yaşatmak, geliştirerek gelecek nesillere aktarmak için bu festivalleri yapıyoruz. Ayrıca bu bölgenin güzelliklerini, zengin kültürünü bunu ülkemizin başka yörelerinde ki insanlarla paylaşmak. Yurt dışında insanlarla da bu değerlerimizi kültürümüzü, güzellikleri paylaşmak arzusundayız.  bölgemizde her yerde horon güzel oynanıyor ama Akçaabat’ta bir başka güzeldir. Kemençenin yanında ağırlıkta davul zurna ile horon yapılır. Bu Akçaabat’ın horonda öne çıkan özelliğidir. Bütün bunları birlikte yaşayabilmek için bu festivali her sene düzenliyoruz. Bu sene de Perşembe günü 20 Temmuz’da başlamak üzere insanlarımızla, misafirlerimizle birlikte olacağız. 20 Temmuz, bizim Hıdırnebi Derneğinin, Hıdırnebi Şenliğinin geleneksel tarihidir” ifadelerini kullandı.


FOLKLOR BEDEN EĞİTİMİ HAREKETİ DEĞİLDİR 
 Folklorda işin inceliğinin önemli olduğunu belirten Türkmen, “Ülke çapında tanınmış sanatçıları da burada görmek istiyor. Mecburen dışardan sanatçılar getiriyoruz. Ama esas olan bizim kültürümüzün başkalarıyla paylaşılması, yaşatılması, gelecek nesillere aktarılmasıdır. Esas olan budur…  Hıdırnebi Yayla Şenlikleriyle başlayacak. Orada yöresel sanatçılarımız 2 arkadaşımız konser verecek. Folklorda işin inceliği önemlidir. Hiçbir zaman beden eğitimi hareketine dönüştürmemek lazım.  figürleri çok önemlidir. Yaşayarak önemli. Talim yapar gibi olmaz. Ben horonu çok seviyorum. Horonu ibadet gibi yaparlardı. Kemençe ile davulla ayrı oynardı. Her folklorcunun ayrı figürleri var kendine has. Horoncu iyi yetiştikten sonra kendi stilini oluştururdu. Öyle istiyoruz.  Türkü bizim geleneğimizde kemençenin üstüne söylenir. Bunu unutmayalım. Çıkıp böyle oraya bir CD koy ondan sonra söylemeyi orijinal bulmuyorum. Güzel olabilir ama orjinali değil. Derdini kemençeye anlatmalı…” dedi.  

ÇAY TV NAKLEN VERECEK 
Etkinlik kapsamında sergi, karma fotoğraf sergisi, 21 Temmuz Cuma günü de Festival Kortej yürüyüşü yapılacak. Bu yürüyüşe, Ukrayna, Bulgaristan, Azerbaycan gibi ülkelerden ekiplerde katılacak.  Yine  aynı gün de Büyük Horon Halkasının oluşturulacağı belirtildi. Fesstivalde Cuma günü Türkiye’de özellikle gençlerin hayranlıkla dinlediği Kolpa Grubunun da sahne alacağı belirtildi. 

KARADENİZ DENİNCE AKLA TRAZON GELİR 
Akçaabat Kaymakamı Soner Şenel ise, “Bu festivalin içeriği kadar uygulaması da önemli. Huzur içinde yapılması, Akçaabat başta olmak üzere Trabzon kültürünün tanıtılması. Festivalin esas amacı da o kültürü tanıtmak. Turizme, gelişmesine ivme kazanmasına katkı sağlamak. Akçaabat şahsına münhasır yer Karadeniz’de. Bölgeyi iyi biliyorum. Akçaabat hem kültürel yönden geçmişe dayanmakta. Kendine has ürünleri ile lezzetleri ile bir tarzı kimliği olan yerleşim alanı. Sahili ve çevrede ki alanları ile dört dörtlük yaşam alanı. Trabzon gibi çok değerli bir yerleşim yerine, kültürünün sanatının etkin hakim olduğu bir alanda kendine has kültürünü barında bilen ilçelerden biri. O manada Akçaabat bizim için değerli. Biz Akçaabat’ta yaptığımız festivalde ev sahipliği yapacağız ama gerçek sahibi Trabzon’dur. Horonun, Karadeniz’in coşkusunu paylaşmak istiyoruz. Türkiye’de Karadeniz denildiğinde ilk akla gelecek yerleşim yeri Trabzon’dur… Aynı şekilde horon denilince de akla gelen Akçaabat’tır. Festivali hem ilçemiz hem de Trabzon’un tanıtılmasında önemli faaliyettir” dedi.