Festival Tonya Hükümet Konağının önünde Atatürk Anıtına festivalin çelengini konuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.


Törende Festival Komite Başkanı İlçe Kaymakamı Muhammet İkis yaptığı açış konuşmasında: "Tereyağının ve Horon'un memleketi, turizm cenneti Tonya ilçemize hoş geldiniz. Kendine has rengi, kokusu ve lezzeti ile Osmanlı Salnamelerinde övülen katkısız Tonya Tereyağını; markalaşmış folkloru ve doğa harikası yaylaları ile öne çıkan ilçeyi tanıtmak, kültüre ve sanata güç katmak, sevgiyi ve barışı pekiştirmek amacıyla organize edilen Tonya Tereyağı Kültür ve Sanat Festivalimizin 
19. gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Ardından festival yürüyüşü gerçekleştirildi. Kürtün caddesinde devam eden yürüyüş Cumhuriyet Meydanı süt çeşmesi etrafında kurulan horon halkasıyla saatlerce horon oynandı. 


“Bugün birlik ve beraberliğimizin en güzel örneklerinden birinin hayat bulduğu bir gün yaşıyoruz” diye Belediye Başkanı Osman Beşel: “Tonya Tereyağı'nın varlığının ve öneminin bütün dünyaya bir daha hatırlatılması bu vesile ile ortak paydamız olan kültür değerlerimizin, kardeşlik, komşuluk arkadaşlık duygularıyla aynı ortam da bir daha paylaşılması amacıyla düzenlediğimiz festivalimize katılan herkese ilçemiz adına bir kez daha teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Festivale Ak Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora,Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Ataman,Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız,Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun,Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Coşkun Şahin ve çok sayıda davetli katıldı 

Gecede sponsorlara plaket takdim edildi .


Akşam ise, Şehit Ayhan Güner ilkokulu bahçesinde devam eden festival ilk günü akşamı Ali Başkan, Ayhan Oğuz, Soner Ruhi Zaman, Neşat Aydın, Aydın Güner, Seyfettin Çakıral ve Özkan Pekin sahne aldılar.