Kitabı derleyen yazar Yavuz Saltık, “Hayatta her zaman az ve azınlık olmayı bir şekilde hisseden Trabzonlu olmayan Trabzonsporluların kendi hikayelerini anlattıkları eseri okuyuculara sunmanın mutluluğunu yaşıyorum” açıklamasında bulundu. Yavuz Saltık 51 yazar ve ulusal medyadan 3 konuk kalemin yer aldığı tüm kitabın, “Öteki Trabzonsporlu ressam Sait Işık’ın dediği gibi ‘Bir denizi bir bardağa dolduramayanların kitabı” olarak nitelendirdi.


 
 
Yavuz Saltık
Bir denizi bir bardağa dolduramayanların kitabı
 
Trabzonlu olmayan Trabzonsporluların yazılarından oluşan Öteki Trabzonspor kitabı yayımlandı. Hazırlık aşaması 3 yıl süren Öteki Trabzonspor’u derleyen ve yayım dünyasına kazandıran yazar Yavuz Saltık, klasik bir spor kitabı yapmadıklarının altını çizdi. Yazar Yavuz Saltık şunları söyledi:
“Az, azınlık ve öteki olanı anlatan bu kitap ülkemizin kardeşlik hukukuna hizmet etmesini diliyorum. 51 değerli yazar ve ulusal medyadan 3 konuk yazarın yazılarının yer aldığı kitabımızı anlatan en güzel cümlelerden birini Kahramanmaraşlı ressam Sait Işık söyledi. Öteki Trabzonspor kitabı “Bir denizi bir bardağa doldurmayanların kitabı” olarak edebiyat tarihinde yerini aldı. Hiçbiri Trabzonlu olmayan ve hepsi Trabzonsporlu olan yazarlardan oluşan kitapta, tek Trabzonlu olarak bana ait “Sevinir” yazısı var. Sevinir yazım, Türkiyenin ve dünyanın dört bir yanındaki ötekilerle Trabzonspor arasındaki ilişkiyi anlatmak için kaleme aldım. Öteki Trabzonspo’un, ülkemizin kardeşlik hukukuna katkı sağlamasını diliyorum.”
 
Futbol kitabından fazlası
 
“Bu bir futbol kitabı değil. Trabzonlu olmayan Trabzonsporluların kitabı. Trabzonlu olmayan Trabzonsporlular hayatın her anında, “Neden Trabzonspor”? sorusuna muhatap olurlar. Bu soru onlar için cevaplaması en güç sorularından biridir. Van’da, Ağrı’da, Diyarbakır’da, Muğla’da, Edirne’de, Çankırı’da Yozgat’ta doğmuştur, Trabzon şehriyle herhangi bir bağı yoktur. Öteki Trabzonspor, işte  bu insanların hikayelerinden oluşan, yazın tarihimiz için bir ilk niteliğinde. Kimisi kamuoyunda tanınan kimisi ise no name isimler ama hiçbiri Trabzonlu değil ve hepsi Trabzonsporlu. Ulusal televizyon ve gazetelerden 3 değerli yazar arkadaşımızın da kitapta yazısı var. Trabzonlu Trabzonsporlular ilk kez Trabzonlu olmayan Trabzonsporlular’ı bir kitapta toplanmış olarak görecek. Bir dünya markası olan Trabzonspor’u farklı şekilde ele aldığımız ‘toplum ve öteki olmak’ kavramlarıyla yakından ilgilenenler için de kaynak niteliğinde. Sadece Trabzonsporlular değil, futbolun ve hayatın tüm renklerine gönül verenler için imece usulü ve dayanışma ile ortaya çıkmış kitapta Diyarbakırlı akademisyen Vahap Coşkun’un teşviğinin altını çizmem lazım. Bu yönü ile ülkemizin dört bir yanından isimlerin duygularını kaleme döktüğü kitabımız ülkenin kardeşlik hukukuna katkı sağlayacaktır. Sosyolojik tespit ve gözlemlerle dolu kitabımıza katkı sunan ve emeği geçen yazar dostlarımıza, Alfa Yayınları’na teşekkür ediyoruz.”
 
Editörlüğünü Aytekin Akay’ın yaptığı Öteki Trabzonspor’da kulübün efsane başkanı Şamil Ekinci dışında, Musa Eroğlu, Nevzat Aydın, Rafet El Roman, Sinem Fıstıkoğlu, Fatih Mehmet Maçoğlu, Hayati Koca, Mahir Polat, Mehmet Bekaroğlu, Sevecen Tunç, Öner Yağcı ve Mesut Gengeç gibi isimler yer alıyor. Kitapta 51 Trabzonlu olmayan Trabzonsporlu dışında ulusal medyadan Mehmet Demirkol, Uğur Vardan ve Erdoğan Arıkan’ında bir yazısı yer alıyor.