Bunun üzerine söz alan Ortahisar Belediye Meclisi bağımsız belediye Meclis üyesi ve Çakıroğlu Vakfı Başkan Yardımcısı Davut Çakıroğlu konuşmasında ;

Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Bugün Türk kültürü Karadeniz ve Trabzonumuz için hayırlı bir projeyi hakkında kısa bilgilendirme yapmak üzere söz aldım. Konuyu bir çok kamu kuruluşlarına açıklayıp hayata geçmesi için talepte bulunduk. Duymayan oldu duyar gibi yapanlar oldu Talebimizi duyan  Ortahisar belediye başkanımız oldu. Kendisine öncelikle Şahsım vakfım ve derneğimiz adına teşekkür ediyorum. Malum, 
Trabzon 4000 yıllık tarih, kültür ve medeniyet birikimini yansıtan bir şehir olarak  bilinip tanınıyor. Lakin bu büyük tarihsel ve kültürel mirası yansıtacak, geleceğe taşıyacak kültürel hafıza mekanları bakımından fakir sayılabilecek bir kentiz. Kütüphaneler, tematik müzeler, açık hava müzeleri, kültürel peyzaj alanları bu anlamda son derece önemlidir. Şehrimizin bu bağlamdaki birikimlerinin daha dikkatli, özenli ve profesyonelce ele alınması gerektiği açıktır.
Günümüzde şehirlerin marka değerleri kütüphaneleri, müzeleri, sosyal alanlarıyla, dezavantajlı toplum kesimlerine tanıdığı kolaylıklarla, yeşil alanlarıyla belirleniyor.
Ortahisarımızın bir ” kültür ekonomisi master planı” ihtiyacı  bu anlamda ortadadır.
Bu bağlamda Türkiye dışında Türk dünyasında kültürel araştırmaları ve bilimsel yayınlarıyla tanıdığımız Kültür Bilimleri Araştırmaları Derneği ve Çakıroğlu vakfı olarak şehrimize
1. Büyük bir Türkoloji referans kütüphanesi /(10.000 cilt)
2. Türk dünyası sözlü kültür ve müzikoloji arşivi (Karadenizle, Trabzon’la ilgili derleme kayıtları, Ünü Türk Müziği uzmanı Macar Janos Sipos’un sözlü arşivinin bir kopyası müteakiben başkaca arşivlerle takviye edilmesi )
3. (Bedri Rahmi Eyüpoğlu ismi başka isimler düşünülebilir mesela ilk olarak aklımıza geldi. Şehrimizin sanat alanında uluslararası bir marka değeri ) ismine yakışır bence bir çağdaş sanatlar müzesi
4. Geleneksel dokumalar ve yazmalar müzesi
Kazandırmak için yola çıktık. Bu talebimizi yazılı olarak Ortahisar belediyemize arz ettik. Bu konuda Tarihi Kentler Birliği ve Avrupa tarihsel Kentler Birliğiyle, İCOMAS (Dünya Müzecilik teşkilatı) ile ortak projeler yaparak bu kültürel mirası dünya uygarlık mirasının bir parçası olarak tanıtma kararlılığındayız. Müzelerimiz sürekli kültürel faaliyetler yapan yaşayan ve eğiten bir yenilikçi anlayışta olma planlanmaktadır. Bu anlamda UNESCO listesine, dünya referans listelerine girebilecek kültürel değerleri bilimsel çalışmalarla ve toplantılarla  ilgili makamların takdirine sunma hedefimiz vardır.
Şayet onaylarınız olursa ilk adımı 10 bin ciltlik kütüphane ile başlayacaktır. Çalışma uluslararası ihtisas sahibi müzecilik uzmanlarının fahri danışmanlığıyla yürütülecektir.
Trabzon Avrasya’nın Türk dünyasının kilidi konumda bir şehirdir. Bu anlamda Türk dünyası kültür başkentliğine adaylık için gerekli çalışma ve tanıtımları vakfımız ve derneğimizi uluslararası paydaşları nezdinde takip edeceğiz. İpekyolu şehirleri ağında olması bir diğer zenginliğidir. Bu bağlantılarla ilgili kültürel ve sanatsal çalışmaları önemsiyoruz. Bilim ve sanat bir kuşun iki kanadı gibi birbirini tamamlayan bütünleyen unsurlardır, ikisine de destek olmak hepimizin öncelikli görevidir. Kültür ve sanat, bilim iklimi ihtiyacımız olan yüksek teknoloji ve üretim ve yatırım iklimin gelişmesine de yardımcı olacağı açıktır.
Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi saygıyla selamlıyor sabırla dinlediğiniz için teşekkür ediyorum.