Türk Medeni Kanunu’nun 92.yılını kutluyoruz!

4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe konulan Türk Medeni Kanunu’nun 92.yılını kutluyoruz!

Avrupa’nın pek çok ülkesinde kadınların yok sayıldığı, eşit görülmediği ve insan olması dolayısı ile doğuştan kazandığı haklardan mahrum bırakıldığı bir dünya düzeninde, Türk Medeni Kanunu’nun yürürlüğe girişi ile Türk Kadın’ına gerek aile içerisinde ve gerekse sosyal hayatta hak ettiği itibarin verilmesi büyük bir devrimdir.

Medeni kanunun kabul edilmesiyle, Aile yapısında önemli değişiklikler meydana gelmiş, bu Kanun ile miras ve boşanma konularında kadın ve erkek eşit hale getirilmiş, evliliklerde resmi nikâh yapma zorunluluğu getirilerek, tek eşle evlilik esası benimsenmiştir.

Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün de belirttiği gibi; ‘’ "Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin!".

Türk Medeni Kanunu’nun kabulü bu yükselişi başlatan, demokratik, özgür ve eşit bir toplumun temellerini atan bir hukuk abidesidir.

Trabzon Kadın Hakları Komisyon’u olarak, tüm kadınları, Kazandığımız hakları korumaya ve bu hakları elimizden almaya çalışan düzenle mücadele etmeye davet ediyoruz.